• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تاثیر انتظار بر شخصیت فرد منتظر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: انتظار، شخصیت فرد، منتظر ، امام زمان ، مهدی
پرسش: اعتقاد داشتن به انتظار چه تاثیرهایی بر شخصیت فرد منظر دارد؟
پاسخ: مهم ترین نقشی که انتظار بر فرد منتظر دارد صلابت او در درست کاری است. آن که در انتظار ظهور مصلح به سر می برد، باید خود صالح باشد.



مهم ترین نقشی که انتظار بر فرد منتظر دارد صلابت او در درست کاری است. آن که در انتظار ظهور مصلح به سر می برد، باید خود صالح باشد.
منتظر به کسی گفته می شود که از وضع موجود ناراحت باشد وبرای ایجاد وضع بهتری تلاش کند.
بر این اساس می توان گفت: انتظار حکومت حق و عدالت مهدی (ع) از دو عنصر تشکیل شده است؛ عنصر نفی و عنصر اثبات. عنصر نفی، بیگانگی باوضع موجود و عنصر اثبات، خواهان وضع بهتری بودن است.
[۱] مکارم شیرازی، مهدی انقلابی بزرگ، ص ۱۰۱-۱۰۲


۱.۱ - نتیجه انتظار

نتیجه این انتظار مبارزه با عوامل ظلم و بیداد و فساد و خودسازی و خودیاری و جلب آمادگی جسمی و روحی برای شکل گیری حکومت جهانی است.در این صورت انتظار یعنی آماده باش کامل. انتظار تمرین و ریاضت است. انتظاریک بسیج عمومی است.

۱.۲ - اهمیت انتظار همانند فرج

انتظاری که به اندازه فرج اهمیت دارد و پاره و بخشی از فرج کلی الهی خوانده شده است، نمی تواند امری ساده و حالتی بی اعتنا و روزگاری خالی ازتعهد و شور باشد... جامعه ای که از نظر اعتقاد و بصیرت و عمل و اخلاق وحضور و اقدام و آمادگی و ثبات و طهارت و زهد و شعور و شناخت و عدل واحسان، آن چنان که پیشوایان گفته و خواسته اند نباشد، چگونه منتظر محسوب خواهد گشت ؟!.. خلقی که در انتظار ظهور مصلح به سر می برد، باید خود صالح باشد.
[۲] محمد رضا حکیمی، خورشید مغرب، ص ۲۵۷-۳۳۴ با تلخیص


۱.۳ - منتظران واقعی

منتظران واقعی علاوه بر این که بر اصلاح خویش می کوشند، وظیفه خود می دانند دیگران را نیز اصلاح کنند. مقصود از انتظار فرج ، حفظ آمادگی واصلاح فردی و ا جتماعی و زمینه سازی برای ظهور حضرت بقیةالله (ع) است.

۱.۴ - انتظار ظهور در روایات

از روایات حضرات معصومین(ع) استفاده می‌شود که انتظار ظهور حضرت مهدی(عج) برترین اعمال امت پیامبر عظیم الشأن اسلام است. انتظاری که این همه ارزشمند است، عبارت است از انتظار سازنده در مقابل انتظار تخدیر کننده و منفی می‌باشد.


انتظار سازنده دارای ویژگی هایی است، از جمله:

۲.۱ - دین داری

از خصوصیات انسان منتظر ، دینداری و دیانت پیشگی است، چرا که او منتظر پیاده شدن دین در جامعه است و چنین انتظاری باید همراه، با عمل به دین باشد. امام صادق(ع) فرمود:"برای صاحب الأمر غیبتی است طولانی. در این دوران هر کسی باید به دین خود چنگ زند".

۲.۲ - پارسایی

منتظر حکومت مهدی موعود(عج) باید با تقوا باشد و خود را چنان که آن پیشوا دوست دارد بسازد، تا به لطف خدا در شمار یاران آن بزرگوار به حساب آید.
امام صادق(ع) فرمود:"هر کس خوش دارد در شمار اصحاب قائم باشد، باید چشم به راه باشد و پارسایی پیشه کند".

۲.۳ - عمل به وظیفه امر به معروف و نهی از منکر

انتظار واقعی موجب می‌شود که منتظر، رضایت و خشنودی امام زمان(عج) را فراهم کند. مسلّم است که پیاده شدن معروف زدودن منکر از جامعه، رضایت آن امام را جلب می‌کند و هدف اساسی قیام حضرت مهدی(عج) است.
پیامبر اسلام(ص) فرمود:"خوشا به حال کسی که قبل از قیام مهدی(ع) به او اقتدا کند".
[۶] محمّد رضا حکیمى، خورشید مغرب، ص ۳۴۹
معلوم است که شاخص مهم این اقتدا امر به معروف و نهی از منکر است.

۲.۴ - آراسته شدن به اخلاق اسلامی

انسان منتظر باید دارای اخلاق اسلامی باشد، و جامعه منتظر باید مظهر اخلاق محمد(ص) گردد. امام صادق(ع) فرمود:"آن که دوست دارد در شمار اصحاب قائم(ع) باشد، در عصر انتظار باید اخلاق نیکو داشته باشد".

۲.۵ - آمادگی نظامی

انسانی که منتظر قیام بزرگ، و یک انقلاب حقیقی به تمام معنا، نیز جنبش عظیم جهانی است، ممکن نیست آمادگی برای حضور در قیام و کمک به آن را نداشته باشد. منتظر قیام قائم(ع) باید همیشه آمادگی نظامی و نیروی سلحشوری داشته باشد تا به هنگام طلوع خورشید ظهور، به صف پیکارگران رکاب آن حضرت بپیوندد. امام صادق(ع) فرمود:"هر یک از شما برای خروج قائم اسلحه تهیه کند، اگر چه یک نیزه".
در گذشته شیعیان به این امر توجه بیشتر داشتند تا جایی که برخی در روزهای جمعه لباس رزم بر تن می‌کردند و سوار بر اسب در بیرون شهر به حالت آماده باش به سر می‌بردند.
در شرایط کنونی این آمادگی ممکن است با شرکت در برنامه بسیج سپاه پاسداران عملی گردد.


به طور خلاصه می‌توان گفت منتظرانی که ثواب شهادت در رکاب حضرت قائم(ع) را دارند، عبارتند از کسانی که در دوران غیبت به مکتب تشیع عمل می‌کنند و از نظر قدرت‌های ایمانی و روحی، نیز پرورش‌های اخلاقی و اجتماعی، سازماندهی‌های سیاسی و نظامی همیشه آماده و همواره در سنگر مبارزه با تمایلات نفسانی، ذلّت پذیری، استعمار زدگی، ظلم پذیری، ناهنجاری‌های اجتماعی و مفاسد اخلاقی ، مقاوم و استوارند. اینان هر چه در توان دارند، به کار می‌برند تا زمینه ظهور عدل گستر جهان و منجی عالم بشریت فراهم نشده و با ظهور حضرتش چشم مستضعفان، روشن و عدل کل در عالم پیاده گردد.


۱. مکارم شیرازی، مهدی انقلابی بزرگ، ص ۱۰۱-۱۰۲
۲. محمد رضا حکیمی، خورشید مغرب، ص ۲۵۷-۳۳۴ با تلخیص
۳. محمد محمدی ری شهری، میزان الحکمه، ص ۳۹۳ و ۳۹۴    
۴. بحار الانوار، علامه مجلسی، ج ۵۲، ص ۱۳۵    
۵. بحار الانوار، علامه مجلسی، ج ۵۲، ص ۱۴۰    
۶. محمّد رضا حکیمى، خورشید مغرب، ص ۳۴۹
۷. بحار الانوار، علامه مجلسی، ج ۵۲، ص ۱۴۰    
۸. بحار الانوار، علامه مجلسی، ج ۵۲، ص۳۶۶    



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    


رده‌های این صفحه : انتظار | مهدویت




جعبه ابزار