• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بنی قریظه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: بنی قریظه، یهود، احزاب
پرسش: اخیرا دریکی از کتابها در رابطه با طایفه بنی قریظه چیزهایی خوانده بودم كه ابتدا آنها را باور نكردم . ولی بعد از تحقیق در اینترنت پی بردم كه حقیقت دارد. این درست كه آنها خیانت كرده بودند و تسلیم هم نشدند اما آیا همه آنها مستحق گردن زدن بودند و زنانشان مسثحق فرخته شدن به عنوان برده؟
پاسخ:



برای روشن شدن موضوع ورفع ابهام باید به نکات زیر توجّه کرد:

۱.۱ - پیمان میان پیامبر اسلام (ص) و بنی قریظه

میان پیامبر اسلام(ص) و بنی‌قریظه و دو طایفه دیگر بهود ، پیمانی منعقد شده بود که براساس آن، تعهد کرده بودند که هرگز علیه پیامبر و یاران وی قدمی برندارند و با دست و زبان به آنان صدمه‌ای نرسانند، نیز اسلحه و مرکب در اختیار دشمنان حضرت قرار ندهند و اگر برخلاف این رفتار نمودند، پیامبر با آنان همانند دشمن رفتار نماید.
[۱] جعفر سبحانی، فروغ ابدیت، ج۱، ص ۴۶۶


۱.۲ - یهود بنی قریظه در جریان جنگ احزاب

یهود بنی‌قریظه، در جریان جنگ احزاب، شهر مدینه را دچار ناامنی کردند و برای ترساندن مسلمانان به خانه‌های آنان ریختند. اگر مراقبت پیامبر نبود و گروهی را برای استقرار امنیت در شهر، از لشکرگاه به داخل شهر اعزام نمی‌کرد، چه بسا نقشه شوم بنی قریظه عملی می‌شد و شهر به دست آنان سقوط می‌کرد و مجاهدان مسلمان را می‌کشتند و اموالشان را به غنیمت می‌گرفتند و زنان و اولاد آنان را اسیر می‌کردند.
[۲] جعفر سبحانی، فروغ ابدیت، ج۱، ص ۱۵۵


۱.۲.۱ - حکم تورات در باره جنگ

حکم تورات درباره جنگ چنین است: «هنگامی که به قصد نبرد، آهنگ شهری نمودید، نخست آنان را به صلح دعوت نما، و اگر آنها از در جنگ وارد شدند، شهر را محاصره کن و چون بر شهر مسلط گشتی، همه مردان را از دم تیغ بگذران، ولی زن‌ها و کودکان و حیوانات و هر چه در شهر موجود است، همه را به عنوان غنیمت بردار».
[۳] تورات،‌ سفر تثنیم، فصل ۲۰


۱.۳ - مجازات یهودیان بنی قریظه بر اساس داوری بنی قریظه

به روایت تاریخ مجازات یهودیان بنی‌قریظه، براساس داوری سعد معاذ ،رئیس طایفه اوس انجام شد. سعد با بنی‌قریظه هم‌پیمان بود و بنی‌قریظه پذیرفتند به هر صورت که سعد داوری کند، بپذیرند. او داوری کرد مردان آنان که در توطئه شرکت داشتند، کشته شوند؛ زنان و کودکان اسیر گردند؛ اموالشان در اختیار مسلمانان قرار گیرد.

۱.۴ - لجاجت بنی قریظه

پیامبر پذیرفته بود که یهود بنی قریظه با وجود خیانتی بزرگی که کرده بودند، می‌توانستند اسلام بیاورند، تا از جنایات آنان صرف نظر کند و آنان به زندگی خود ادامه دهند، ولی لجاجت کرده، بر دشمنی نسبت به اسلام پافشاری کردند!
[۵] الارشاد، شیخ مفید، ج ۱، ص۱۰۳


۱.۵ - عقو عده ای قبایل یهود توسط پیامبر(ص)

پیش از بنی‌قریظه، پیامبر(ص) یهودیان بنی‌قین قاع و بنی‌النضیر را بخشید اما آنان رفتند و کفار قریش را تحریک کردند، که جنگ بدر و احزاب را علیه مسلمانان راه انداختند و صدمات و خسارات زیادی به مسلمانان وارد شد! اگر مجدداً به یهودیان اجازه می‌دادند که از مدینه خارج شوند، باز علیه مسلمانان دست به توطئه و دشمنی می‌زدند.

۱.۶ - تعدا کشته های بنی قریظه

گزارش‌ها درباره تعداد کسانی که کشته شدند، بسیار متفاوت است. حداکثر یک هزار تن و حداقل چهل تن ذکر شده است. ناهمگونی آمار، درستی گزارش‌ها را زیر سؤال می‌برد.
[۶] مصطفی صادقی، پیامبر(ص) و یهود و حجاز، ص ۱۸۳

موضوع دیگری که باید به آن توجه نمود، این است: آیا کسانی که کشته شدند، جنگجویان و توطئه‌گران بنی‌قریظه بودند، یا دیگران نیز بودند؟

۱.۶.۱ - مظلوم نمایی بهود

یهودیان، در طول تاریخ سعی کرده‌اند که مظلوم نمایی کنند و آمار کشته‌های خود را که توسط مخالفان به قتل رسیده‌اند، همچنین چگونگی کشته شدن آنان را به صورتی جلوه دهند که نشانگر مظلومیت و مقاومت آنان در راه عقیده و ایمان باشد! بر همین اساس درباره کشته شدگان یهود در جنگ جهانی دوم، آمار بسیار متفاوت و اغراق آمیز است. برخی شش میلیون، بعضی هشت میلیون و حتی نه میلیون تن آمده،‌گروهی تعداد کشته‌ها را در اردوگاه «آشویتس» یک میلیون و ۳۵۰ هزار تن نوشته‌اند! در اردوگاه‌های دیگر اختلاف نقل‌ها متجاوز از یک میلیون تن ذکر کرده‌اند.
[۷] مصطفی صادقی، پیامبر(ص) و یهود و حجاز، ص ۱۸۳

در اینکه تعدادی از جنایتکاران و توطئه‌گران یهودیان بنی‌قریظه کشته شده‌اند ، تردیدی نیست، ولی چند نفر و چه افرادی بودند، توسط چه کسانی و چگونه کشته شدند، جای بحث و تردید فراوانی است.
از روحیه پیامبر(ص) و عفو و بخشش حضرت، می‌توان برداشت کرد، سران یا جنگ جو‌یانشان
[۸] جعفر مرتضی، الصحیح من سیرة‌النبی الاعظم، ج۱۲، ص ۱۱۷
( که تعدادشان محدود بود) کشته شده‌اند.
یادآوری این نکته ضروری است که همه جا، جای عفو و بخشش و ترحم نیست. پیامبر در موردی که آثار تربیتی و اخلاقی وجود داشت، نیز عفو و گذشت، سبب جرأت و جسارت دشمن نمی‌شد، نهایت عفو و گذشت را داشت اما در جایی که عفو و گذشت، موجب جرأت و توطئه چینی می‌شد، یا عواقب و آثار نامطلوب و غیر قابل جبرانی داشت، براساس جرم و جنایتی که انجام شده بود، حکم الهی را اجرا می‌کرد. جریان بنی‌قریظه از این گونه موارد بود.


۱. جعفر سبحانی، فروغ ابدیت، ج۱، ص ۴۶۶
۲. جعفر سبحانی، فروغ ابدیت، ج۱، ص ۱۵۵
۳. تورات،‌ سفر تثنیم، فصل ۲۰
۴. الارشاد، شیخ مفید، ج ۲، ص۱۶۵    
۵. الارشاد، شیخ مفید، ج ۱، ص۱۰۳
۶. مصطفی صادقی، پیامبر(ص) و یهود و حجاز، ص ۱۸۳
۷. مصطفی صادقی، پیامبر(ص) و یهود و حجاز، ص ۱۸۳
۸. جعفر مرتضی، الصحیح من سیرة‌النبی الاعظم، ج۱۲، ص ۱۱۷



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    






جعبه ابزار