• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بازدارندگی نماز از گناه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبر، نماز.

پرسش: به پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) گفتند: شخصی هم نماز می‌خواند و هم خلاف می‌کند. حضرت فرمود: "نماز او روزی نجاتش خواهد داد." این به چه معناست؟



ابتدا متن دو روایت که مطلب فوق را می‌رسانند:
«انس: انَّ فَتًی مِنَ الاَنصارِ کانَ یصَلِّی الصَّلاةَ مَعَ رَسولِ اللّهِ (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و یرتَکبُ الفَواحِشَ، فَوُصِفَ ذلِک لِرَسولِ اللّهِ (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فَقالَ: انَّ صَلاتَهُ تَنهاهُ یوماً؛ انس: جوانی از انصار همراه پیامبر نماز می‌گزارد و کارهای زشت هم می‌کرد. این مطلب را به پیامبر خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) گفتند. فرمود: روزی، نمازش او را باز می‌دارد.»
«ابو هریرة: جاءَ رَجُلٌ الَی النَّبی (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فَقالَ: انَّ فُلاناً یصَلّی بِاللَّیلِ فَاِذا اصبَحَ سَرَقَ، قالَ: انَّهُ سَینهاهُ ما یقولُ؛ ابو هریره: مردی نزد پیامبر آمد و گفت: همانا فلانی در شب نماز می‌خواند و صبح، دزدی می‌کند. فرمود: آنچه می‌گوید (نمازش) بزودی او را باز می‌دارد.»


معنای دو روایت بالا این نیست که همیشه و قطعاً نماز، جلو کارهای زشت نمازگزار را می‌گیرد. افرادی را سراغ داریم که نمازشان تا آخر، آنها را از منکر باز نداشته است. نمازی خاصیت بازدارندگی از گناه دارد که با رعایت همه جوانب و شرایط باشد. به عبارت دیگر، نماز مقبول است که انسان را از گناه باز می‌دارد. اگرچه نماز فاقد همه شرایط نیز تاحدودی این خاصیت را دارد مثلا نمازگزار مراقب است که مال حرام در زندگی او وارد نشود تا با غصبی شدن لباس و مکان نمازش، سبب باطل شدن نماز نشود.


از طرف دیگر با فرض صحت سند، این روایات در مورد شخصی خاص است، نه این‌که یک قاعده کلی را بیان کرده باشد و از آن به دست آید که سرانجام همه نمازگزاران رستگار می‌گردند. درمیان قاتلان امام حسین (علیه‌السّلام) نمازخوان بسیار بود، اما نماز آنان چون از شرایط صحت و کمال بی‌بهره بود، آنان را عاقبت به خیر نکرد و از خاصیت بازدارندگی نصیبی نداشت.


۱. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۸، ص۴۴۷ عن انس.    
۲. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۸۲، ص۱۹۸.    
۳. شیبانی، احمد بن حنبل، مسند احمد، ج۱۵، ص۴۸۳، ح۷۵.    
۴. ابن‌کثیر، اسماعیل بن عمر، تفسیر ابن‌کثیر، ج۶، ص۲۵۵.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «بازدارندگی نماز از گناه» تاریخ بازیابی۱۳۹۷/۸/۲۲.    







جعبه ابزار