• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اولین مسلمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: اولین مسلمان، رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله، حضرت نوح علیه‌السلام، حضرت یوسف علیه‌السلام، ابراهیم علیه‌السلام.

پرسش: قرآن از زبان پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ می‌فرماید: «أَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِینَ»؛ در‌حالی‌که قبل از پیامبر هم مسلمانانی (مانند پیامبران) بوده‌اند، این اختلاف چه‌گونه توجیه می‌شود؟

پاسخ: «مسلم» به معنی کسی است که در برابر فرمان خدا تسلیم است و این معنی درباره همه پیامبران الهی و امت‌های مؤمن آنها صادق است؛ با‌این‌حال اولین مسلمان بودن پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ یا از نظر کیفیت و اهمیت اسلام اوست؛ زیرا درجه تسلیم و اسلام او بالاتر از همگان بود. یا اولین فرد از این امت بود که آیین قرآن و اسلام را پذیرفت. در بعضی از روایات نیز وارد شده که منظور نخستین کسی است که در عالم ارواح به دعوت پروردگار و سؤال او در زمینه الوهیتش پاسخ مثبت داد.



خداوند در سوره انعام آیه ۱۶۳ از زبان رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وآله می‌فرماید: «لا شَرِیکَ لَهُ وَبِذَلِکَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِینَ؛ شریکی برای او نیست، و به همین دستور یافته‌ام و من نخستین مسلمانم».


سؤالی که در آیه فوق مطرح است، این است که چه‌گونه پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ اولین مسلمان بوده؛ درحالی‌که خداوند درباره حضرت نوح علیه‌السلام می‌فرماید: «وَأُمِرْتُ أَنْ أَکُونَ مِنَ الْمُسْلِمِینَ؛ مأمورم که از مسلمانان باشم»؛ و درباره ابراهیم علیه‌السلام و فرزندش اسماعیل آمده است که: «رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَیْنِ؛ خداوندا! ما را برای خودت مسلمان قرار ده»؛ و درباره حضرت یوسف علیه‌السلام آمده است که «تَوَفَّنِي مُسْلِمًا؛ مرا مسلمان بمیران و هم‌چنین پیامبران دیگر».


در پاسخ می‌توان گفت «مسلم» به معنی کسی است که در برابر فرمان خدا تسلیم است و این معنی درباره همه پیامبران الهی و امت‌های مؤمن آنها صادق است؛ با‌این‌حال اولین مسلمان بودن پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ یا از نظر کیفیت و اهمیت اسلام اوست؛ زیرا درجه تسلیم و اسلام او بالاتر از همگان بود. یا اولین فرد از این امت بود که آیین قرآن و اسلام را پذیرفت. در بعضی از روایات نیز وارد شده که منظور نخستین کسی است که در عالم ارواح به دعوت پروردگار و سؤال او در زمینه الوهیتش پاسخ مثبت داد.



۱. مجمع البیان، فضل طبرسی، ترجمه گروهی از مترجمان، تهران، فراهانی، اول، ج ۹، ص ۳۶.
۲. اثنی عشری، حسین حسینی، تهران، میقات، اول، ۱۳۶۳ه‌ ش، ج ۳، ص ۴۲۲.


۱. انعام (۶)، آیه ۱۶۳.    
۲. یونس (۱۰)، آیه ۷۲.    
۳. بقره (۲)، آیه ۱۲۸.    
۴. یوسف (۱۲)، آیه ۱۱۰.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ‌ج ۶، ص ۶۱، تهران، دارالکتب الاسلامیه.    
۶. طباطبایی، محمدحسین، تفسیر المیزان، ج ۷، ص ۳۹۴، جامعة مدرسین حوزة علمیة قم.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «اولین مسلمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۸/۱۷.    



جعبه ابزار