• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

استخاره با قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: استخاره ، فهم قرآن.
پرسش: ‌چگونه باید با قرآن کریم استخاره کرد؟ به عبارت دیگر، چگونه باید مفهوم آیات را در زمان استخاره فهمید؟‌
پاسخ:



یکی از رایج‌ترین انواع استخاره، استخاره با قرآن کریم است که روش‌های متعددی دارد:

۱.۱ - أ. نوع اول

قرآن را برمی‌دارید و این دعا را می‌خوانید:" اَللّهُمَّ اِنّی تَفَأَّلْتُ بِکِتابِکَ، وَ تَوَکَّلْتُ عَلَیْکَ، فَاَرِنی مِنْ کِتابِکَ ما هُوَ مَکْتُومٌ مِنْ سِرِّکَ الْمَکْنُونِ فی غَیْبِکَ "؛ خدایا به کتاب تو تفأل می‌زنم (و استخاره می‌کنم) و بر تو توکل می‌کنم؛ پس تو نیز از کتاب خود، آنچه در نهان غیب تو پنهان است، به من نشان بده. سپس قرآن را بگشا و از صفحه اول سمت راست، سطر اول مقصود خودت را از خدا بخواه.

۱.۲ - ب. نوع دوم

مرحوم «سید بن طاووس» در کتاب «فتح الأبواب» نقل کرده است که برای استخاره، قرآن را برمی‌داری و نخست این دعا را می‌خوانی:
"اَللّهُمَّ إِنْ کانَ فِی قَضائِکَ وَقَدَرِکَ، أَنْ تَمُنَّ عَلی اُمَّةِ نَبِیِّکَ، بِظُهُورِ وَلیِّکَ وَابْنِ بِنْتِ نَبِیِّکَ، فَعَجِّلْ ذلِکَ وَ سَهِّلْهُ وَ یَسِّرْهُ وَ کَمِّلْهُ، و اَخْرِجْ لِی آیَةً، اَسْتَدِلُّ بِها عَلی أَمر فَأَئْتَمِرَ، أوْ نَهْی فَأَنْتَهی فِی عافِیَة"؛ خدایا اگر قضا و قَدَرت این است که با ظهور ولیت و فرزند پیامبرت بر امت رسول خدا، منت گذاری، پس در ظهورش تعجیل و راهش را سهل و آسان قرار ده و برای من آیه‌ای بیرون آور که یا در آن امری باشد که انجامش دهم و یا نهی باشد که ترکش کنم به عافیت و تندرستی .
سپس حاجت و مشکل خود را عنوان می‌کنی و آن‌گاه قرآن را می‌گشایی، پس از آن هفت ورق می زنی، در ورق هفتم، صفحه سمت چپ، هفت سطر را بشمار و در سطر هفتم مطلب خویش را از آن آیه، دریاب.
[۲] فتح الابواب، ص ۲۷۸.

استخاره با قرآن به شیوه‌های دیگر نیز نقل شده است که برای رعایت اختصار از ذکر همه آنها صرف نظر می‌شود.
[۴] مفاتح الغیب، علامه مجلسی.



اما درباره فهم و دریافت مفهوم آیات باید گفت: این موضوع از چیزهایی نیست که برای همه قابل فهم و دریافت باشد؛ بلکه فهم قرآن از مباحث بسیار پیچیده‌ای است که ابزار خود را می‌طلبد.

۲.۱ - ابزارهای فهم قرآن

ابزارهای فهم قرآن، آشنایی با قرآن، علوم قرآن، تفسیر و... است که آن هم، در اختیار کسانی است که سال‌ها با قرآن مأنوس بوده و زبان قرآن را می‌فهمند. بنابراین این مسئله دارای فرمول خاصی نیست که بشود آن را به راحتی آموخت و به آسانی اجرا نمود.


۱. علامه مجلسی، بحارالانوار، ج ۸۸، ص ۲۴۱، ح ۱.    
۲. فتح الابواب، ص ۲۷۸.
۳. علامه مجلسی، بحارالانوار، ج ۸۸، ص ۲۴۲، ح ۴.    
۴. مفاتح الغیب، علامه مجلسی.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | استخاره




جعبه ابزار