• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ارزش انگشتر امام علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ولایت، امامت.

پرسش: با توجه به آیه ولایت، چگونه ممکن است حضرت علی (علیه‌السّلام) انگشتری به ارزش خراج شام داشته باشد؟



«اِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِینَ ءَامَنُواْ الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلَوٰةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکَوٰةَ وَ هُمْ رَاکِعُون؛ همانا ولی شما، تنها خدا و پیامبر اوست و کسانی که ایمان آورده‌اند؛ همان کسانی که نماز بر پای می‌دارند و در حال رکوع، زکات می‌دهند.»


در روایتی که سیّد‌هاشم بحرانی در غایة المرام، به نقل از عمّار ساباطی از امام صادق (علیه‌السّلام) نقل کرده، آمده است که انگشتر مورد بحث، به‌اندازه خراج شام، ارزش داشته است و خراج شام، سیصد بار نقره و چهار بار طلا بوده است. اکنون، سؤال این است:
اوّلاً علی (علیه‌السّلام) انگشتر با این ارزش را از کجا آورده بود و آیا داشتن چنین انگشتری، اسراف نیست؟
ثانیاً با توجّه به فقر گسترده و فراگیر آن زمان و وجود اصحاب صُفّه، چگونه ایشان، این انگشتر را به یک نفر بخشید و قیمت آن را بین فقرا، پخش نکرد؟


در پاسخ می‌گوییم چنان‌که ملاحظه می‌شود، مبنای این اشکال، یک روایت مرسل است؛ یعنی افراد راوی میان سیّد‌هاشم بحرانی در قرن یازدهم و عمّار ساباطی در سده دوم، روشن نیست. بنا‌بر‌این با این روایت، هیچ امری قابل اثبات نیست تا نیاز باشد به آن پاسخ داد. آنچه مسلّم است این که امام علی (علیه‌السّلام) چنین انفاقی را در حال رکوع، انجام داده است و نیز مسلّم است که اگر چه انگشتری قیمتی بوده، ولی به‌اندازه خراج سرزمین شام، ارزش نداشته است.


۱. مائده/سوره۵، آیه۵۵-۵۶.    
۲. ر. ک:نوری طبرسی، میرزا حسین، مستدرک الوسائل، ج۷، ص۲۵۹، ح۸۱۸۹.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «ارزش انگشتر امام علی» تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۵/۷.    



جعبه ابزار