• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ارتباط سخن سعدی درباره سخن نگفتن با سخن امام علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: سعدی، امام علی (علیه‌السّلام).

پرسش: «تا مرد سخن نگفته باشد/ عیب و هنرش نهفته باشد». آیا این شعر سعدی بر گرفته از حدیثی از امام علی (علیه‌السّلام) است؟

پاسخ: جناب سعدی (رحمة‌الله‌علیه) در بیان اهمیت سخن گفتن و هنر بیان می‌گوید: «تا مرد سخن نگفته باشد عیب و هنرش نهفته باشد».
بر‌اساس نظر برخی از شارحان حدیث، سعدی این بیت را از روی این کلام امام علی (علیه‌السّلام) ساخته است. آن‌جا که حضرت فرمود: «تَکَلَّمُوا تُعْرَفُوا فَاِنَّ الْمَرْءَ مَخْبُوءٌ تَحْتَ لِسَانِه‌؛ سخن بگویید تا شناخته شوید که آدمی در زیر زبانش پنهان است.» خردمندان و دانشمندان تا سخن نگویند قدر و جایگاه‌شان برای مردم معلوم نمی‌شود. منظور این است که کسی علم و دانش و یا هنری دارد و بخواهد مردم او را بشناسند باید سخن بگوید؛ زیرا که هر مردی در زیر زبان خود پنهان است. و چون سخن بگوید قدر و مرتبه او از هنر و بی‌هنری ظاهر گردد. ابن ابی‌الحدید می‌گوید: این سخن یکی از سخنان بی‌نظیر علی (علیه‌السّلام) است که نمی‌توان برایش قیمت گذاشت و کسی قدرش را نشناخت.
البته این بدان معنا نیست که همیشه و از هر کسی سخن گفتن بهتر از سکوت است؛
چون: «پسته بی‌مغز اگر لب وا کند رسوا شود».

فهرست مندرجات

۱ - پانویس
۲ - منبع


۱. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغة، ص۵۴۵، محقق، صبحی صالح، قم، هجرت، چاپ اول، ۱۴۱۴ق.    
۲. آقا جمال خوانساری، محمد، شرح بر غرر الحکم و درر الکلم، ج۳، ص۲۸۷، محقق، مصحح، حسینی ارموی محدث، جلال‌ الدین، تهران، دانشگاه تهران، چاپ چهارم، ۱۳۶۶ش.    
۳. ابن ابی‌الحدید، عبد‌الحمید، شرح نهج البلاغة، ‌ ج۱۹، ص۳۴۰، محقق، مصحح، ابراهیم، محمد ابوالفضل، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، چاپ اول، ۱۴۰۴ق.    
۴. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «مقایسه کلام و سکوت».    
۵. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «پسته بی‌مغز اگر لب وا کند رسوا شود».    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «ارتباط سخن سعدی درباره سخن نگفتن با سخن امام علی»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۵/۹.    






جعبه ابزار