• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اخراج شدن وکیل حضرت فاطمه بر فدک توسط ابوبکر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، فاطمه (سلام‌الله‌علیها)، حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها)، رسول خدا، فدک، وکیل.

پرسش: قطعاً فدک برای حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) است. سؤال برای الگوگیری این است که نوع مدیریت اقتصادی حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) بر فدک چگونه بود؟ آیا سود حاصل از درآمد، بین کارگران تقسیم می‌شد؟

پاسخ: بر اساس گزارش‌های معتبر تفسیری، روایی و تاریخی، منطقه فدک بدون نبرد به دست مسلمانان افتاد و به دستور خدا و در پی نزول آیه «وَ آتِ ذَا الْقُرْبی‌ حَقَّهُ وَ الْمِسْکینَ وَ ابْنَ السَّبیلِ وَ لا تُبَذِّرْ تَبْذیرا؛ پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در زمان حیات‌شان این منطقه را به دخترش بخشید.» به دنبال این بخشش، حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) مدیریت این منطقه را به عهده گرفت. از آن‌جا که فدک منطقه‌ای وسیع و دور از مدینه بود، حضرتشان برای مدیریت آن‌جا وکیلی‌ را معین نمود و آن وکیل تا زمان رحلت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در فدک حضور داشت.
بر اساس گزارش‌ نقل‌شده‌ای از امام صادق‌ (علیه‌السّلام)، هنگامی که مردم با ابوبکر بیعت کردند، وی وکیل حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) را از فدک اخراج کرد و در پی آن بود که فاطمه (سلام‌الله‌علیها) همراه برخی زنان قریش به مسجدالنبی رفته و از ابابکر علت اخراج وکیل‌شان را پرسید و خاطرنشان فرمود که در زمان زندگی رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، هیچ فرد دیگری در مدیریت منطقه فدک دخالت نداشتند.
البته در گزارش‌های تاریخی (مانند بسیاری از گزارش‌های مشابه) به تمام جزئیات فعالیت کشاورزی در سرزمین فدک و نحوه تقسیم زمین‌ها و کارها میان کارگران و کشاورزان پرداخته نشده است. با این وجود، مسلم است افرادی که در آن منطقه برای حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) کار می‌کردند، هیچ ظلم و ستمی به آنان نمی‌شد.

فهرست مندرجات

۱ - پانویس
۲ - منبع


۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۲۶.    
۲. شیخ طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، ج۶، ص۴۶۸، مقدمه، تهرانی، شیخ آقابزرگ، تحقیق، قصیر عاملی، احمد، بیروت، دار احیاء التراث العربی، بی‌تا.    
۳. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ‌ ج۲، ص۱۵۵، محقق و مصحح:موسوی جزائری، سید طیب، قم، دار الکتاب، چاپ سوم، ۱۴۰۴ق.    
۴. شیخ مفید، الاختصاص، ص۱۸۳، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، ۱۴۱۳ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «اخراج شدن وکیل حضرت فاطمه بر فدک توسط ابوبکر»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۶/۶.    


رده‌های این صفحه : ابوبکر | حضرت فاطمه | فدک | مباحث حدیثی




جعبه ابزار