آیه علمی در قرآن
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
کلیدواژه: قرآن،
معجزه، تنگیسینه،
نزول قرآن،
سوره انعام.
پرسش: آیا در قرآن آیهای وجود دارد که به نکتهای از
علوم تجربی اشاره کند که تا زمان نزول قرآن به هیچ وجه مطرح نشده بود؟
پاسخ اجمالی: در
آیه ۱۲۵ سوره انعام تنگ شدن سینه افرادی که اهل هدایت نیستند، به سینه کسی
تشبیه شده است که به صورت عمودی به سمت
آسمان حرکت میکند. امروز ثابت شده که انسان هر قدر به طرف بالا حرکت کند هوا رقیقتر و میزان اکسیژن آن کمتر میشود و تنفس هر لحظه مشکل و مشکلتر میشود.
همانطور که میدانیم، هدف از نزول قرآن،
هدایت و
تربیت انسان است. ازاینرو، نباید انتظار داشت که مسائل علمی غیر مرتبط با این هدف در آن آمده باشد. بااینحال، در برخی موارد بهطور ضمنی به برخی از حقائق عالم دنیا اشاره شده است که در ردیف علوم تجربی یا
علوم انسانی قرار میگیرد که در این نوشتار تنها به یک مورد آن اشاره میکنیم:
«فَمَنْ یُرِدِ اللَّهُ اَنْ یَهْدِیَهُ یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْاِسْلامِ وَ مَنْ یُرِدْ اَنْ یُضِلَّهُ یَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَیِّقاً حَرَجاً کَاَنَّما یَصَّعَّدُ فِی السَّماءِ کَذلِکَ یَجْعَلُ اللَّهُ الرِّجْسَ عَلَی الَّذینَ لا یُؤْمِنُون؛
آنکس را که
خدا بخواهد هدایت کند سینهاش را برای
[
پذیرش
]
اسلام گشاده میسازد و آنکس را که
[
بخاطر اعمال خلافش
]
بخواهد گمراه سازد سینهاش را آنچنان تنگ میسازد که گویا میخواهد به آسمان بالا برود، اینچنین خداوند پلیدی را بر افرادی که
ایمان نمیآورند قرار میدهد».
در این آیه (که تنها اولینبار قرآن مطرح کرده)، تنگ شدن سینه افرادی که اهل هدایت نیستند، به سینه کسی تشبیه شده است که به صورت عمودی به سمت آسمان حرکت میکند. امروز ثابت شده که هوای اطراف کره زمین در نقاط مجاور این کره کاملاً فشرده و برای تنفس انسان آماده است، اما هر قدر به طرف بالا حرکت کنیم هوا رقیقتر و میزان اکسیژن آن کمتر میشود به حدی که اگر چند کیلومتر از سطح زمین به طرف بالا (بدون ماسک اکسیژن) حرکت کنیم تنفس کردن برای ما هر لحظه مشکل و مشکلتر میشود و اگر به پیشروی ادامه دهیم تنگی نفس و کمبود اکسیژن سبب بیهوشی ما میگردد، بیان این تشبیه در آن روز که هنوز این واقعیت علمی به ثبوت نرسیده بود در حقیقت از معجزات علمی قرآن محسوب میگردد.
به عبارتی گرچه امروزه ثابت شده که در اثر ایجاد شتاب «جی مثبت» و سنگینتر شدن نسبی، خون بدن انسان نیز سنگین شده و توانایی بالا رفتن به مغز را ندارد، در نتیجه طی حالتی که به آن «بلک اوت» گفته میشود، چشمان خلبان، سیاهی رفته و چنانچه این عمل ادامه یابد، امکان بیهوش شدن او نیز وجود دارد، اما قبل از شکلگیری فرایند صنعت هوانوردی و هنگام نزول قرآن به چنین واقعیتی پرداخته نشده بود.
پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «یه علمی در قرآن»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۳/۱۸.