• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

هانی بن عروه و زیارتنامه وی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: هانی بن عروه، زیارتنامه، مسلم بن عقیل، عبیدالله بن زیاد.

پرسش: هانی بن عروه کیست و یک زیارتنامه برای او ذکر کنید؟

پاسخ: هانی بن عروه مرادی مذحجی دوران جاهلیت را درک کرده است. هانی از بزرگان یمن و قبیله مرادی بوده و از یاوران ویژه امام امیرالمومنین علی (علیه‌السلام) بوده و در جریان نهضت کوفه حامی مسلم بن عقیل شد و در نهایت ابن زیاد با نیرنگ هانی را دستگیر کرد و به شهادت رساند.
و در زیارتنامه ایشان با عبارات سلام و صلوات خداوند بر تو ای هانی سلام بر تو ای عبد صالح خدا و پاک‌دل و همراه ائمه (علیهم‌السلام) و مظومانه به شهادت رسیدی، خداوند را ملاقات کردی در حالی که از تو راضی بود.



هانی بن عُروه مُرادی مَذحِجی، از کسانی است که جاهلیت و اسلام را درک کرده بودند و به همین جهت، او را «مُخَضرَم» نامیده‌اند. وی هنگام وفات پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله)، بیش از چهل سال داشته است.


هانی، از یاران ویژه امام علی (علیه‌السّلام) بوده و در جنگ‌های جمل و صِفّین، ایشان را همراهی کرده است. وی از بزرگان یمن بود که به کوفه آمد و ریاست قبیله مُراد را بر عهده داشت و از این‌رو، نیروهای فراوانی در اختیار او بوده است.


در جریان نهضت کوفه،‌ هانی، یکی از اصلی‌ترین حامیان مسلم (علیه‌السّلام) بود که خانه خود را مرکز استقرار وی و هدایت نهضت قرار داد؛ امّا ابن زیاد، او را با نیرنگْ دستگیر کرد و سرانجام، در نهم ذی‌حجّه سال شصتم هجری، فردای آن روزی که امام حسین (علیه‌السّلام) به طرف کوفه حرکت کرده بود، به شهادت رساند. وی هنگام شهادت، حدود نود سال داشت.


در «مصباح الزائر» آمده است: نزد قبرش می‌ایستی و بر پیامبر خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) سلام می‌دهی و سپس می‌گویی:
سَلامُ اللّهِ العَظیمِ وصَلَواتُهُ عَلَیکَ یا‌هانِئَ بنَ عُروَةَ، السَّلامُ عَلَیکَ ایُّهَا العَبدُ الصّالِحُ، النّاصِحُ للّهِ ولِرَسولِهِ، ولِاَمیرِ المُؤمِنینَ وَالحَسَنِ وَالحُسَینِ عَلَیهِمُ السَّلامُ. اشهَدُ انَّکَ قُتِلتَ مَظلوما، فَلَعَنَ اللّهُ مَن قَتَلَکَ وَاستَحَلَّ دَمَکَ، وحَشا قُبورَهُم نارا.
اشهَدُ انَّکَ لَقیتَ اللّهَ وهُوَ راضٍ عَنکَ بِما فَعَلتَ ونَصَحتَ، واَشهَدُ انَّکَ قَد بَلَغتَ دَرَجَةَ الشُّهَداءِ، وجَعَلَ روحَکَ مَعَ ارواحِ السُّعَداءِ، بِما نَصَحتَ للّهِ ولِرَسولِهِ مُجتَهِدا، وبَذَلتَ نَفسَکَ فی ذاتِ اللّهِ ومَرضاتِهِ، فَرَحِمَکَ اللّهُ ورَضِیَ عَنکَ وحَشَرکَ مَعَ مُحَمَّدٍ وآلِهِ الطّاهِرینَ، وجَمَعَنا وایّاکُم مَعَهُم فی دارِ النَّعیمِ، وسَلامٌ عَلَیکَ ورَحمَةُ اللّهِ وبَرَکاتُهُ.
سپس دو رکعت، نماز زیارت بخوان و به او هدیه کن. و از برای خود از آنچه می‌خواهی دعا کن و او را وداع کن به آنچه در وداع مسلم بن عقیل گفتی.
[۲] ابن طاووس حلی، سیدعلی بن موسی، مصباح الزائر، ص۱۰۴.



۱. ر.ک:ری‌شهری، محمدمهدی، دانش‌نامه امام حسین (علیه‌السلام)، ج۴، ص۳۴۷.    
۲. ابن طاووس حلی، سیدعلی بن موسی، مصباح الزائر، ص۱۰۴.
۳. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۱۰۰، ص۴۲۹.    




حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «هانی بن عروه و زیارتنامه او» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۹/۲۸.    






جعبه ابزار