نکاتی برای موفقیت در کنکور
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
کلیدواژه: موفقیت در کنکور.
پرسش: از زمان مطالعه برای کنکور تا جلسه کنکور، نکاتی برای موفقیت در کنکور بیان کنید؟
پاسخ:
در این نوشتار به نکاتی کلیدی و مهم، از قبل از فرا رسیدن زمان امتحانات تا جلسه امتحان کنکور اشاره میشود:
قبل از بیان نکات دیگر به مثلث اصلی
موفقیت باید توجه داشت؛ یعنی انگیزه، تلاش و برنامهریزی (اتب). انگیزه، تلاش را به وجود میآورد، برنامهریزی، تلاش را
هدایت میکند و تلاش،
انسان را به نتیجه میرساند.
پایه اصلی
انگیزه دو چیز است:
فردی که قبولی در کنکور را ارزشمند میداند، درباره پیآمدهای مثبت آن تصورات دارد؛ به عنوان مثال از قبولی در کنکور احساس غرور میکند. هنگامی که در دانشگاه تحصیل میکند، خود را فرد سربلند و موفق تصور میکند. احساس میکند که پس از پایان تحصیلات دانشگاهی یک فرد مهم، با
شخصیت و صاحب درآمد خوب خواهد شد. این تصورات باعث میشود که فرد قبولی در دانشگاه را ارزشمند تلقی کند. تا اینجا این فرد به عامل اول انگیزه دست یافته است.
هرچه
هدف در نظر فرد مهم و رغبتانگیز باشد، ولی فرد در خود توان رسیدن به آن را احساس نکند، انگیزه برای فعالیت پیدا نمیکند؛ لذا برای اینکه فرد خود را با انگیزه بداند، خود را در رسیدن به هدف توانمند احساس کند.
برنامهریزی، ضلع دوم مثلث موفقیت است که در قسمتهایی دیگر (سؤال ۱-۷۹۰۲-۸۳) به تفصیل در مورد برنامهریزی برای امتحان کنکور صحبت شده است.
تلاش عامل سوم است که انگیزه آن را به وجود میآورد، برنامهریزی آن را
هدایت میکند، مقاومت و سرسختی فرد به آن تداوم میبخشد. پس فرد باید بداند که بدون زحمت کشیدن و تحمل سختی نمیتواند در کنکور موفق شود.
نکات دیگر موفقیت، عبارتاند از:
ضریب موفقیت هر داوطلب در کنکور برابر ضریب
اعتماد به نفس اوست. اگر کسی ۵۰ درصد خودش را باور دارد، احتمال موفقیتش همان ۵۰ درصد است نه ۴۹ درصد؛ لذا اگر قرار است، ضریب موفقیت خود در کنکور را بالا ببرید، در حقیقت باید ضریب اعتماد به نفس خود را بالا ببرید.
به حساسیتهای بیش از حد
خانواده و اطرافیان در باب مطالعه، رشته انتخابی و... توجه نداشته باشید و تقریباً با یک نوع بیاعتنایی از کنار این نوع مسائل عبور کنید و اجازه ندهید که این حساسیتهای بیمورد یا بیش از اندازه، روی شما تأثیر منفی بگذارد. شما راه خود را بروید و کار خود را انجام بدهید، با اعتماد به نفسی که دارید یا برنامهریزی درستی که انجام دادهاید، از فرصتهای خود
کمال استفاده را ببرید. در مقابل همه این مسائل باید به خود بگویید که من دارم کار خودم را انجام میدهم،
توکل به خدا کردهام، برنامهریزی درستی هم کردهام، من آنچه را که وظیفهام است انجام میدهم، بقیهاش با خداست، خودش به من کمک میکند و من نتیجه خواهم گرفت.
تست زدن به عنوان یک تکنیک، بسیار حائز اهمیت است. با توجه به اینکه سیاست طراحان سؤال از طرف سازمان سنجش در یکی دو سال اخیر به این سمت رفته است که میخواهند میزان فهم مطالب و همچنین میزان دقت و سرعت داوطلب را بسنجند، این میزان دقت در سایه تست زدن فراوان و همچنین سرعت
عمل به دست میآید. وقتی شما زیاد و به طور مرتب تست میزنید، روزبهروز رکوردی را برای خودتان ثبت میکنید و خودبهخود سرعت تست زدن شما افزوده میشود. در حقیقت کنکور روی چهار پایه قرار دارد که اگر این پایهها استوار باشند، موفقیت صددرصد است: «دقت»، «سرعت»، «تعادل روحی داوطلب» و «میزان فهم مطالب درسی»، میتوان گفت که همه اینها در سایه تست زدن تقویت میشود.
بههیچوجه از هیچ درسی نگذرید؛ حتی همان درسی هم که ضعیف هستید، کنار نگذارید، تلاشتان را بکنید، زمانی را به این درسها اختصاص بدهید، اگر بتوانید ۲۰ درصد یا ۳۰ درصد درسهایی را که ضعیف هستید بزنید، خیلی بهتر از این است که آن درس را خودتان صفر بگذارید. بعضی از دانشآموزان برخی درسها را به خاطر اینکه دوست ندارند، نمیخوانند یا میگویند: «این درس سختی است و همه بچهها هم در این درس ضعیف هستند، پس فایدهای ندارد، این را میگذاریم کنار»، درصورتیکه اشتباه میکنند، اتفاقاً در همان دروس مشکل دیگران ضعیف هستند.
دروس باید با هم کار شوند، اگر شما در پیشدانشگاهی درس میخوانید، روی درسهای همین یک سال حساسیت بیشتری نشان دهید. از آنجایی که حدود ۶۰ درصد تا ۶۵ درصد از سؤالات کنکور از پیشدانشگاهی خواهد بود، مسلماً بالا بودن سطح یادگیری شما نسبت به درسهای پیشدانشگاهی نتیجه خوبی برایتان خواهد داشت.
نتیجه اول، موفقیت در امتحانات ترم آخر است که این اصل قضیه است. دوم اینکه، در کنکور هم حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد موفق خواهید بود؛ اما در رابطه با چند ماهی که به کنکور باقی مانده، باید درسها با هم خوانده شوند، همراه با هر درس، تست زدنها هم آغاز شود. در مرحله اول به شکل ۵۰ درصد تست و ۵۰ درصد مطالعه و یک ماه آخر به شکل ۹۰ درصد تست و ۱۰ درصد
مطالعه، در این مرحله شما فرصت مرور نکات اساسی و خلاصهها را پیدا میکنید.
مرور یادداشتها و خلاصه دروس یکی از مهمترین فعالیتهای مطالعاتی است، در هنگام مرور هرگاه به مطلبی که فراموش کردهاید یا نمیتوانید آن را انجام دهید برخوردید، مضطرب نشوید؛ بلکه این را یک «خبر خوش» تلقی کنید؛ زیرا فهمیدهاید مشکل کجاست و میتوانید آن را از سر راه خود بردارید. در هنگام پاسخگویی به سؤالات در چند
روز باقیمانده، پاسخها را به صورت رئوس مطالب بنویسید تا بتوانید سؤالات بیشتری را پاسخ دهید. حتماً در روزهای باقیمانده خواندن را که به طور خطرناکی فعال است، به حداقل برسانید و بیشتر به فعالیتهای مطالعاتی مانند مرور و آزمون بپردازید. هرچه به
امتحان نزدیک میشوید، به پردازش آنچه هماکنون میدانید متمرکز شوید، نه درگیر شدن با مطالبی که نمیدانید.
تلاش بیش از حد نکنید. اگر تمام شب قبل از امتحان را مطالعه کنید، حقیقتاً ممکن است مطالب بسیار زیادی را بدانید؛ اما خستهتر از آن خواهید بود که در روز امتحان سؤالات را درست بخوانید و حق مطلب را در پاسخ به سؤالات ادا کنید. فراموش نکنید که ارزیابی شما بر مبنای پاسخ به سؤالات در روز امتحان است، نه مطالبی که شب قبل از امتحان مطالعه کردهاید.
همچنان که به زمان شروع امتحان نزدیک میشوید، به آنچه میتوانید انجام دهید فکر کنید، نه آنچه نمیتوانید انجام دهید. سعی کنید، با نظم فکری صحیح در جای خود در جلسه امتحان بنشینید. با این شروع با ارزش، گام بزرگی به سوی موفقیت در آزمون برمیدارید.
ما نیز میدانیم که اولین دقایق شروع امتحان شاید عذابآورترین لحظات باشد؛ اما بدانید که به همان نسبت این دقایق میتواند با ارزشترین لحظات باشد. اگر بهطور معقول از این زمان استفاده کنید. برای این کار قبل از آزمون به تکرار جملات مقدسی همچون «یا رب الفتح و الفرج» (ای
پروردگار پیروزی و موفقیت) بپردازید. دکتر
هربرت بنسون روانشناس برجسته غربی نیز تکرار کلمات و جملات مقدس را یکی از راههای مطمئن برای کسب
آرامش میداند.
هر یک ساعت، یک دقیقه به خود فرصت دهید تا به
ذهن خود امکان استراحت و
تفکر داده باشید. به افکار خود وقت بدهید تا به شکل الگوی معقولی در کنار هم قرار گیرند. یک شکلات کاکائویی ـ که از هماکنون روزی یک یا دو عدد از آن را امتحان میکنید تا به آن
عادت نمایید ـ بخورید و با تنفس عمیق تجدید اعصاب نمایید. هرگاه مضطرب شُدید، میتوانید به این روش عمل کنید. برای بهتر انجام دادن، این تمرین را از هماکنون روزی چند بار انجام دهید:
الف: به مدت سه ثانیه یک نفس عمیق بکشید.
ب: به مدت ۱۰ ثانیه این نفس را در سینه حبس کنید.
ج: به مدت ۵ ثانیه بازدم کنید.
شب قبل از کنکور، خیلی بیش از سایر شبها نخوابید و از هماکنون صبحانههای خود را با غذاهای کمحجم و مقوی میل نمایید تا روز کنکور هم با همین رژیم به سر جلسه بروید. در طول آزمون نوشیدن
آب به میزان کافی خوب است. همچنین هر نوع اشکال در مورد کنکور را با ناظر جلسه در میان بگذارید. وظیفه آنها پاسخگویی به مشکلات شماست؛ مثلاً لق بودن دسته صندلی یا تابش شدید آفتاب بر روی شما و... .
نکاتی در مورد رسیدن به پاسخ صحیح در سؤالات تستی:
درست خواندن سؤال و امتناع از خیلی سریع و بیدقت خواندن آن به تصور داشتن سرعت عمل؛ زیرا ممکن است به دامن اشتباه بیفتی.
فهمیدن سؤال، که
ارزش آن برابر با نیمی از پاسخگویی آن است خیلی مهم است. برای این کار باید مطمئن شوید که منظور اصلی طراح سؤال را یافتهاید. اگر به سؤالی که به نظر شما مشکل و پیچیده میآید یا دارای نکات ریزهکاری است برخورد کردید، اگر پس از صرف کمی وقت متوجه شدید الآن پاسخ صحیح را نمیتوانید بیابید، بلافاصله به سراغ سؤال بعدی بروید. چنانچه این سؤال نیز مشکل و بیپاسخ بود، بدانید که هدف طراحان محک زدن هوشیاری شما در مدیریت زمان است. بنابراین آن سؤال را نیز رها کنید و در فرصتی که پس از پاسخگویی به سؤالات دیگر پیش میآید، مجدداً به سراغ آنها بیایید. برای سرعت عمل بیشتر در این مواقع میتوانید هرگاه به چنین سؤالاتی برخورد نمودید، اگر پاسخ آن را نمیدانستید، علامت (-) در مقابل آن قرار دهید و اگر پاسخ آن را میدانید، ولی پیچیده است یا الآن به یاد نمیآورید، علامت (+) در مقابل آن قرار دهید تا در هنگام رجوع، اول به سؤالات با علامت (+) مراجعه نموده؛ سپس در انتها اگر فرصت بود، به سراغ سؤالهای با علامت (-) بروید.
بر روی کلمات آخر مثل «نیست»، «ندارد» و... دقت کنید.
تمام گزینهها را مطالعه کنید و قبل از
مطالعه تمام آنها پاسخ را انتخاب نکنید.
روی کلمات «همه»، «اغلب»، «شاید»، «هیچ» و... دقت داشته باشید.
از تعویض پاسخها در مرور سؤالات خودداری کنید؛ زیرا طبق نظر روانشناسان، اغلب، اولین پاسخ بهترین پاسخ خواهد بود.
ابتدا پاسخهایی را که میدانید غلط است، کنار بگذارید و بدین طریق تعداد پاسخها را محدود کنید تا احتمال پیدا کردن پاسخ صحیح بیشتر شود.
سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «نکاتی برای موفقیت در کنکور»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۲/۱۸.