• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نظریه صرفه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: قرآن، فصاحت، بلاغت، سید مرتضی، شیخ مفید، اعجاز قرآن.

پرسش: «نظریه صرفه» درباره اعجاز قرآن را توضیح دهید؟ چه افرادی طرفدار این نظریه بودند؟

پاسخ اجمالی: صرفه یعنی خداوند، پس از تحدی در مبارزه‌طلبی برای آوردن مانند قرآن، فصحاء و بلغاء را از آوردن به مانند آن، عاجز نمود و آنها را گرچه می‌توانستند که به مانند قرآن را بیاورند، از آن کار بازداشت و از قدرت آنها کاست. از‌این‌جهت قرآن و صرفه آن، دلیلی بر نبوت است؛ شیخ مفید، سید مرتضی و نیز‌ برخی معتزله «نظریه صرفه» را مطرح کرده‌اند. این نظریه در قرن چهارم و پنجم، در اوج شهرت و پذیرش بود، ولی در قرون بعدی از اعتبار آن کاسته شد و مورد نقد مخالفان قرار گرفت.



از جمله دیدگاه‌هایی که از گذشته دور در مورد اعجاز قرآن بدان پرداخته شد، اعتقاد به «صرفه» در مورد اعجاز قرآن است. شیخ مفید (اگر چه نظریه صرفه در باب اعجاز قرآن منسوب به سید مرتضی است اما در کلام شیخ مفید بدان اشاره شده است؛ ایشان می‌گوید: «اعجاز قرآن در صرفه است؛ یعنی، خداوند، پس از تحدی در مبارزه‌طلبی برای آوردن مانند قرآن، فصحاء و بلغاء را از آوردن به مانند آن، عاجز نمود و آنها را گرچه می‌توانستند که به مانند قرآن را بیاورند، از آن کار بازداشت و از قدرت آنها کاست. از‌این‌جهت قرآن و صرفه آن، دلیلی بر نبوت است، و این لطف خداوند، یعنی ممانعت از آوردن به مانند قرآن، تا روز قیامت، همچنان ادامه دارد».) و سید مرتضی و نیز‌ اندیشمندان معتزله
[۳] سعیدی روشن، محمد‌باقر، علوم قرآنی، ص۹۵، قم، مؤسسه آموزشی امام خمینی، ۱۳۷۹ش.
«نظریه صرفه» را مطرح کرده‌اند. این نظریه در قرن چهارم و پنجم، در اوج شهرت و پذیرش بود، ولی در قرون بعدی از اعتبار آن کاسته شد و مورد نقد مخالفان قرار گرفت.
[۴] مؤدب، سید‌رضا، اعجاز القرآن در نظر اهل بیت عصمت و بیست نفر از علمای بزرگ اسلام‌، ص۱۳۹، قم، احسن الحدیث، ۱۳۷۹ش.



«صرف» در لغت به معنای بازگشت شیء است و وقتی گفته می‌شود «صرفت القومَ صرفاً» به معنای بازگرداندن قوم است. و این‌که خداوند می‌فرماید: «سَاَصْرِفُ عَنْ آیاتِیَ» به معنای منصرف ساختن است.


در اصطلاح قائلان به صرفه این واژه به معنای این است که: خداوند مردم را از آوردن کلامی مانند قرآن منصرف می‌کند و قدرت و عقول آنان را از توانایی برای آوردن کلامی مانند قرآن عاجز و ناتوان می‌کند. به عبارت دیگر، آنان بالقوه این توانایی را دارند که متنی مانند قرآن را تهیه کنند ولی خداوند مانعی ایجاد می‌کند که از تدوین چنین متنی عاجز ‌شوند. و به عبارتی خدا نمی‌گذارد که استعداد بالقوه بشر در این زمینه، فعلیت یابد.
در همین راستا برای صرفه سه معنا ذکر شده است:
• منظور از صرفه این است که خداوند انگیزه‌های آنان را از این‌که کلامی مانند قرآن بیاورند، سلب کند.
• خداوند علومی که برای آوردن کلامی مثل قرآن نیاز است را از افرادی که در صدد هماوردی با این کتاب مقدس‌اند، از آنان گرفته یا اصلاً به آنان عطا نمی‌کند.
• خداوند قدرت معارضه با قرآن را از آنان گرفته و تکویناً اجازه نمی‌دهد که بتوانند کلامی مانند قرآن بیاورند. به عبارت دیگر، آنان بر اساس قدرت بشری‌شان می‌توانند کلامی مانند قرآن بیاورند ولی خداوند آنان را در آوردن کلامی مانند قرآن ناکام می‌گذارد.
اگر چه شاید بشود برخی از این سه معنا را به دیگری ارجاع داد، اما در هر صورت این معانی در بین قدما مورد بحث و تحقیق بوده و برخی معنای دوم را منسوب به سید مرتضی می‌دانند؛ یعنی معارضان ابزار لازم برای معارضه را ندارند که عدم وجود لوازم و علوم کافی برای آوردن کلامی مثل قرآن می‌تواند ناشی از شموخ و رفعت معانی قرآن باشد.


اگر چه در نظریه صرفه، اصل ارتباط این کتاب آسمانی با خداوند مدّ نظر است و اعجاز این کتاب آسمانی در نظر گرفته شده و به آیات تحدّی در قرآن نیز توجه شده است. به عبارت دیگر؛ از لوازم این نظریه معجزه بودن قرآن و ارتباط آن با خداوند است و خللی از این جهت به این نظریه وارد نیست، اما سؤالی که مطرح می‌شود این است که: اگر اعجاز قرآن، به فصاحت و بلاغت و دیگر وجوه اعجازی آن بر نگردد، بلکه صرفه و منع خداوند، از آوردن به مانند آن، معجزه باشد، در آن صورت خود قرآن، کتاب فوق‌العاده، خارق‌العاده و معجزه نخواهد بود. بلکه، معجزه همان «صرفه» خواهد بود و ربطی به خود قرآن نخواهد داشت، در آن صورت قرآن یک کتاب معمولی و یا حداکثر، کتاب تخصصی خواهد بود که در ردیف بهترین کتاب‌ها است؛ از‌این‌رو، همانند آن قابل تصور بوده و آوردن مانند آن، امری مشکل نیست؛ (اگر چه نیامده است) در حالی ‌که مسلمانان معتقدند که خود قرآن معجزه است. همچنین برداشت آنان از مثل آیه: «قُلْ لَئِنِ اجْتَمَعَتِ الْاِنْسُ وَ الْجِنُّ عَلی‌ اَنْ یَاْتُوا بِمِثْلِ هذَا الْقُرْآنِ لا یَاْتُونَ بِمِثْلِهِ؛ بگو: اگر انسان‌ها و پریان (جن و انس) اتفاق کنند که همانند این قرآن را بیاورند، همانند آن‌را نخواهند آورد» این است که خود قرآن، از برجستگی و امتیاز خاصی، برخوردار است که همانندآوری آن ممکن نیست. انسان نیز توانایی بر انجام این کار ندارد و تعبیر «لا یاتون»، ظهور در عدم توانایی واقعی بشر و جن دارد، نه آن‌که می‌توانند و لکن خداوند آنها را از این کار بازداشته است‌.
[۱۲] مؤدب، سید‌رضا، اعجاز القرآن در نظر اهل بیت عصمت و بیست نفر از علمای بزرگ اسلام‌، ص۱۴۰.

برخی نیز این‌گونه انتقاد کرده‌اند که اگر صرفه، درست باشد، موجب آن می‌شود که خداوند معارضان را مجبور کرده که نتوانند ‌مانند قرآن را بیاورند و این مستلزم جبرگرائی خواهد شد، در حالی ‌که انسان‌ها احساس جبر نمی‌کنند، بلکه خود را ناتوان و عاجز می‌بیند، نه آن‌که می‌توانند مثل قرآن را بیاورند ولی از سوی قدرت خارجی، مجبور شده باشند.(البته این نقد چندان وارد نبوده و می‌توان معتقد به نظریه صرفه بود، اما جبرگرا نبود.)
این نظریه که در ابتدا از سوی معتزله و برخی علمای شیعه پذیرفته شد با توجه به برخی انتقاداتی که بر آن وارد بود در طول زمان مورد قبول برخی از دانشمندان علوم قرآنی قرار نگرفت؛ یعنی از زمان ظهور این نظریه توسط نظام معتزلی، شاگرد وی جاحظ آن‌را قبول نکرد و کتابی در رد آن نوشت بعد از او محمد واسطی و همان‌طور در طول تاریخ کسانی؛ مانند زمخشری، باقلانی، رازی، زرکشی، سیوطی و گروهی از چهره‌های بزرگ تفسیری شیعه، این نظریه را رد کردند.
[۱۳] نک: احمدیان، عبدالله، علوم قرآنی، ص۱۹۹، تهران، احسان‌، چاپ دوم‌، ۱۳۸۲ش.



۱. ر.ک:سایت اسلام کویست، مقاله «وجوه اعجاز قرآن»    
۲. شیخ مفید، اوائل المقالات، ص۶۳، قم، المؤتمر العالمی للشیخ المفید، چاپ اول‌، ۱۴۱۳ق.    
۳. سعیدی روشن، محمد‌باقر، علوم قرآنی، ص۹۵، قم، مؤسسه آموزشی امام خمینی، ۱۳۷۹ش.
۴. مؤدب، سید‌رضا، اعجاز القرآن در نظر اهل بیت عصمت و بیست نفر از علمای بزرگ اسلام‌، ص۱۳۹، قم، احسن الحدیث، ۱۳۷۹ش.
۵. ابن فارس، احمد، معجم مقائیس اللغة، ج‌۳، ص۳۴۲، قم، مکتب الاعلام الاسلامی، چاپ اول.    
۶. اعراف/سوره۷، آیه۱۴۶.    
۷. سیوطی، جلال‌الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج‌۲، ص۲۴۱، بیروت، دارالکتاب، ۱۴۲۱ ق.    
۸. علوی زیدی، یحیی بن حمزه، الطراز، ج۳، ص۲۱۸.    
۹. معرفت، محمد‌هادی‌، التمهید فی علوم القرآن، ج‌۴، ص۱۳۹، قم، مؤسسة النشر الاسلامی‌، چاپ دوم‌، ۱۴۱۵ق.    
۱۰. معرفت، محمد‌هادی‌، التمهید فی علوم القرآن، ج‌۴، ص۱۴۰.    
۱۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۸۸.    
۱۲. مؤدب، سید‌رضا، اعجاز القرآن در نظر اهل بیت عصمت و بیست نفر از علمای بزرگ اسلام‌، ص۱۴۰.
۱۳. نک: احمدیان، عبدالله، علوم قرآنی، ص۱۹۹، تهران، احسان‌، چاپ دوم‌، ۱۳۸۲ش.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «نظریه صرفه»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۲/۲۶.    






جعبه ابزار