• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مقصود از علم خدا در روایت ان لله علمین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام صادق (علیه‌السّلام)، خدا، علم مکنون، بداء.

پرسش: امام صادق (علیه‌السّلام) فرموده: «ان لله علمین: علم مکنون مخزون لا یعلمه الا هو، من ذلک یکون البداء، و علم علمه ملائکته و رسله و انبیاءه و نحن نعلمه.» برای خدا دو نوع علم است: علم مکنون مخزون که بداء در آن وجود ندارد، و علمی که به پیامبران (علیهم السّلام) و امامان (علیه‌السّلام) داده می‌شود. مراد از این روایت چیست؟

پاسخ اجمالی: مقصود روایت این است برای خداوند علمی هست که به انبیاء و پیامبران به صورت حتمی و قطعی اطلاع داده نشده است و موضوع بداء نیز از همین‌جا نشات می‌گیرد. همچنین روایت از نظر سند مجهول است اما با توجه به دیگر روایات مشابه، مضمون و محتوای آن قابل قبول است.



همان‌گونه که در پرسش بدان اشاره شد، در برخی روایات برای خداوند دو نوع علم بیان شده است که بخشی از آن علوم در نزد خداوند است و کسی از آن اطلاع ندارد و از آن به «علم مکنون» تعبیر می‌شود، اما بخش دیگری از علوم را پیامبران (علیه‌السّلام) و ائمه (علیه‌السّلام) و ملائکه از آن اطلاع دارند.

۱.۱ - روایت امام صادق

امام صادق (علیه‌السّلام)می‌فرمایید:
•«برای خدا دو علم است: علم مخزون که کسی جز او از آن خبر ندارد و موضوع بداء وابسته به این نوع از علم خداوند است؛ و دانش دیگر، علمی است که به فرشتگان و پیامبران آموخته است و ما نیز آن‌ را می‌دانیم».
روایت اخیر اگرچه از نظر سند مجهول است؛ یعنی راویان آن شناخته شده نیستند؛ اما با توجه به دیگر روایات مشابه، مضمون و محتوای آن‌را می‌توان پذیرفت.

۱.۲ - روایات امام باقر

امام باقر (علیه‌السّلام) می‌فرمایید:
• «خداوند دانشی دارد که جز خودش کسی از آن اطلاع ندارد و دانش دیگری که فرشتگان مقرب و پیامبران مرسل از آن آگاه‌اند و ما نیز از آن اطلاع داریم».
• «خداوند علم خاص و عام دارد. علم خاص علمی است که کسی از آن اطلاع ندارد، اما علم عام علمی است که فرشتگان مقرب و پیامبران مرسل از آن اطلاع دارند، و پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نیز دانش آن‌را در اختیار ما قرار داده است».


در ارتباط با این قسمت روایت که می‌فرماید: از آن جمله (علم مکنون) «بداء» می‌باشد؛ علامه مجلسی توضیحی ارائه می‌کند:
مقصود این است که «بداء»، جزء علومی است که خداوند به انبیاء و پیامبران به صورت حتمی و قطعی اطلاع نداده است تا مبادا اگر به مردم اطلاع دهند، و مورد تکذیب آنها واقع شوند؛ (که به تبع آنان، خود حضرت حقّ مورد تکذیب قرار می‌گیرد).
[۷] میرداماد، محمد‌باقر، نبراس الضیاء، ص۷، مصحح، محقق، حامد ناجی اصفهانی‌، قم، هجرت و میراث مکتوب‌، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.
و یا مقصود این است که امر پایانی که مخالف با سابق است (یعنی تغییر یافتن یک حکم)، از علم مکنون سرچشمه می‌گیرد که در اختیار انبیاء و ملائکه قرار نگرفته است.
به عبارت دیگر ممکن است به پیامبران وعده داده شود که در فلان زمان، اتفاقی رخ خواهد داد، اما بعد بداء رخ دهد و زمان آن رخداد تغییر کند، اما آنچه در علم مخزون و مکنون خدا است، هیچ‌گاه تغییرپذیر نخواهد بود.


۱. صفار، محمد بن حسن، بصائر الدرجات فی فضائل آل محمّد، ج۱، ص۱۲۹.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۱، ص۱۴۷، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۳. مجلسی، محمد‌باقر، مرآة العقول فی شرح اخبار آل الرسول، ج۲، ص۱۴۰، محقق، مصحح، رسولی، سید‌هاشم، ‌دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق.    
۴. صدوق، محمد بن علی‌، توحید‌، ص۱۳۸، محقق، مصحح، حسینی،‌هاشم، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۹۸ق.    
۵. صدوق، محمد بن علی‌، توحید‌، ص۱۳۸، محقق، مصحح، حسینی،‌ هاشم، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۹۸ق.    
۶. صفار، محمد بن حسن، بصائر الدرجات فی فضائل آل محمّد، ‌ ج۱، ص۱۳۱.    
۷. میرداماد، محمد‌باقر، نبراس الضیاء، ص۷، مصحح، محقق، حامد ناجی اصفهانی‌، قم، هجرت و میراث مکتوب‌، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.
۸. مجلسی، محمد‌باقر‌، بحار الانوار، ج۲۶، ص۱۶۳، بیروت، دار احیاء التراث العربی‌، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «انواع علم خدا» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۹/۲۴.    


رده‌های این صفحه : بداء | رجال | علم الهی | مباحث حدیثی




جعبه ابزار