• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مراحل امر به معروف و نهی از منکر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امر به معروف و نهی از منکر.

پرسش: امر به معروف و نهی از منکر را توضیح داده و مراحل آن را نام ببرید؟

پاسخ: مراحل امر به معروف و نهی از منکر، عبارت‌اند از: اظهار نفرت و خشم، امر و نهی گفتاری، بازداری عملی، و نفرت و ترک معاشرت. هم‌چنین با شیوه‌های مختلفی می‌شود فرد یا افرادی را امر به معروف و نهی از منکر کرد که بدین شرح است: شیوه گفتاری، جلب اعتماد، اعطای شخصیت، عقاید مخاطب را محترم شمردن، شیوه ارائه جای‌گزینی سالم، شیوه مستقیم و غیر مستقیم، شیوه تدریجی، و ارشاد از نکات مورد اتفاق.



دانشمندان اسلامی برای امر به معروف و نهی از منکر چهار مرحله را ذکر کرده‌اند که در سیره ائمه مشاهده می‌شود.

۱.۱ - اظهار نفرت و خشم

گاهی شخصی منکر را انجام یا معروفی را ترک می‌کند، ولی آمادگی برای اصلاح دارد که تنها با اظهار خشم پی به عمل ناپسند خود می‌برد،
[۱] امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه امام خمینی، ص۱۵۸، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام، چ۱، ۱۳۷۷ ش.
معروف محسوب می‌شود.

۱.۲ - امر و نهی گفتاری

باید برای این فریضه الهی از نعمت زبان و بیان استفاده کرد که این گاهی به صورت گفت‌وگوی شخصی است که مخاطب یک یا چند نفر است. گاهی روی سخن با جمع است و گاهی به صورت گفت‌وگوی دو جانبه است.
[۲] نصری، حسین، امر به معروف و نهی از منکر، ص۲۸۱، کتاب امام خمینی، ص۱۷۹، مترجم محمد اشتهاردی، قم، دفتر تبلیغات، چ۱.


۱.۳ - بازداری عملی

برای خشکانیدن زمینه منکر و گناه باید اقدامات عملی انجام بدهیم که این زمینه خود، گاهی اقتصادی یا جنسی و یا فکری است.

۱.۴ - نفرت و ترک معاشرت

این کار از نظر روحی خیلی تأثیر می‌گذارد. در صدر اسلام افرادی بودند که پیامبر خدا دستور داده بود با آنان معاشرت نکنند و سخن نگویند و این خود بهترین کار بود تا خویش را اصلاح کنند.


اما با شیوه‌های مختلفی می‌شود فرد یا افرادی را امر به معروف و نهی از منکر کرد که به بعضی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

۲.۱ - شیوه گفتاری

با سخن گفتن مخاطب را متوجه کند که وظیفه دارد معروف را انجام و منکر را ترک کند که علی هذا در وهله اول از جملات پندآمیز و به صورت لین و نرم و ... استفاده کند و از خشونت بپرهیزد.

۲.۱.۱ - سخن خداوند متعال

روی این جهت، خدا به موسی (علیه‌السلام) دستور می‌دهد که از کلام نرم استفاده کن: «به سوی فرعون بروید که طغیان پیشه کرده و با قول نرم با او سخن بگویید».

۲.۱.۲ - حدیثی از رسول خدا

رسول خدا هم فرمود: با نرمی سخن گفتن میمنت دارد و خشونت نُحوست.

۲.۲ - جلب اعتماد

در ابتدا دل‌های انسان روی‌گردان است؛ ولی وقتی کسی در جذب مهارت داشت، به آن شخص روی آورده، او را پذیرا می‌شوند و پس از جلب اعتماد می‌توان در آن‌ها نفوذ کرد.

۲.۲.۱ - حدیثی از امام علی

در این رابطه امام علی (علیه‌السلام) می‌فرماید: دل‌های مردم وحشی است. هر کس قلوب آن‌ها را جذب کند، به او روی خواهند آورد.

۲.۲.۲ - نهی از منکر لقمان

این جلب اعتماد در صورتی حاصل می‌شود که مخاطب را از خود بداند. لقمان وقتی نهی از منکر می‌کند، تعبیر به فرزندم می‌کند: «يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللَّهِ ».

۲.۳ - اعطای شخصیت

اگر شخصی مرتکب جرم و گناهی شد، در وهله اول به صورت پنهانی به او تذکر داده شود تا به شخصیت او لطمه‌ای وارد نشود.
[۷] شیوه‌های صحیح امر به معروف و نهی از منکر، ص۲۳۳، دادسرای انقلاب اسلامی مبارزه با مواد مخدر، چاپ‌خانه علامه طباطبایی، سازمان تبلیغات اسلامی، چ۱، ۱۳۶۹ ش.


۲.۴ - عقاید مخاطب را محترم شمردن

در صدر اسلام مسلمانان به بت‌پرستان توهین می‌کردند، آیه نازل شد که شما بر آنان که غیر خدا را می‌خوانند، دشنام ندهید تا مبادا آن‌ها هم از روی دشمنی خدا را دشنام دهند.

۲.۵ - شیوه ارائه جای‌گزینی سالم

به این معنا که شخصی را که نهی از منکر می‌کنیم، فراغت او را پر کنیم، با ایجاد مراکز فرهنگی و هنری و ورزشی و ... با این روش می‌شود جلوی بسیاری از منکرات را گرفت.
[۹] مسعودی، محمد اسحاق، پژوهشی در امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه قرآن و روایات، ص۳۹۲، سازمان تبلیغات اسلامی، چ۱، ۱۳۷۴ ش.


۲.۵.۱ - نقلی از شهید مطهری

شهید مطهری نقل می‌کند که در یکی از شهرهای کوچک آمریکا زنان مبتلا به قماربازی شده بودند. ابتدا کشیش‌ها و روزنامه‌نویس‌ها و ... تا توانستند راجع به بدی قمار سخن گفتند؛ ولی اثر نکرد تا آن‌که شهردار به فکر افتاد و چند باشگاه و نمایشگاه هنری زنانه دایر کرد. زنان سرگرم شدند. دو سال گذشت و تمام زنان قمار را به‌کلی فراموش کردند.

۲.۶ - شیوه مستقیم و غیر مستقیم

گاهی مستقیماً با مخاطب گفت‌وگو کردن اثر می‌بخشد؛ ولی گاهی شرایط زمان یا مکان یا وضعیت اشخاص مورد خطاب اقتضا نمی‌کند که مخاطب را به طور مستقیم امر و نهی کند؛ بلکه باید از شیوه غیر مستقیم استفاده کرد.

۲.۷ - شیوه تدریجی

بدین معنا که در مسائلی که به اقتضای شرایط زمانی یا فردی لازم است برای تأثیرگذاری در مخاطب به‌تدریج و کم‌کم پیش برویم و بهره بگیریم؛ چون اگر غیر از این باشد یا تأثیر ندارد یا اثر منفی می‌گذارد؛ مثلاً شخصی غیر مذهبی را اگر بخواهیم به ارزش‌های مذهبی و دینی گرایش بدهیم، نمی‌توان از همان روز اول همه مسائل مربوط به واجبات و ... را به او آموخت.

۲.۷.۱ - حدیثی از امام صادق

نمونه‌اش روایت مفصلی است از امام صادق (علیه‌السلام) که خلاصه‌اش این است که مردی مسیحی در همسایگی مرد مسلمانی قرار داشت. همسایه مسلمان، مرد مسیحی را دعوت به اسلام کرد و او مسلمان شد. پیش از اذان صبح درب خانه او را کوبید و او را به مسجد برد و تا غروب او را در مسجد نگه داشت. روز بعد که به سراغ او رفت، گفت من کار دارم، سراغ بی‌کاری برو ...

۲.۸ - ارشاد از نکات مورد اتفاق

ارشاد، از نکات مورد اتفاق شروع شود و از چیزهایی که بین ما و شخص مورد اختلاف است، پرهیز شود. ابتدا صحبت بر محور نقاط مشترک باشد تا بعد از آن به مسائل اختلافی برسیم.
[۱۲] شیوه‌های صحیح امر به معروف و نهی از منکر، ص۲۵۳، دادسرای انقلاب اسلامی مبارزه با مواد مخدر و منکرات، سازمان تبلیغات اسلامی، چ۱، ۱۳۶۹ ش.



۱. امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه امام خمینی، ص۱۵۸، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام، چ۱، ۱۳۷۷ ش.
۲. نصری، حسین، امر به معروف و نهی از منکر، ص۲۸۱، کتاب امام خمینی، ص۱۷۹، مترجم محمد اشتهاردی، قم، دفتر تبلیغات، چ۱.
۳. طه/سوره۲۰، آیه۴۳.    
۴. کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج۲، ص۱۱۸ ۱۱۹، ح ۴، باب الرفق، مترجم سید جواد مصطفوی، مسجد چهارده معصوم.    
۵. امام علی (علیه‌السلام)، نهج‌البلاغه، فیض‌الاسلام، کلمات قصار، ص۴۷۷، ح۵۰.    
۶. لقمان/سوره۳۱، آیه۱۳.    
۷. شیوه‌های صحیح امر به معروف و نهی از منکر، ص۲۳۳، دادسرای انقلاب اسلامی مبارزه با مواد مخدر، چاپ‌خانه علامه طباطبایی، سازمان تبلیغات اسلامی، چ۱، ۱۳۶۹ ش.
۸. انعام/سوره۶، آیه۱۰۸.    
۹. مسعودی، محمد اسحاق، پژوهشی در امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه قرآن و روایات، ص۳۹۲، سازمان تبلیغات اسلامی، چ۱، ۱۳۷۴ ش.
۱۰. مطهری، مرتضی، ده گفتار، ص۸۸.    
۱۱. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۴۳۰، ابواب امر و نهی، باب ۱۴، ح ۹، دار احیاء التراث العربی، بیروت.    
۱۲. شیوه‌های صحیح امر به معروف و نهی از منکر، ص۲۵۳، دادسرای انقلاب اسلامی مبارزه با مواد مخدر و منکرات، سازمان تبلیغات اسلامی، چ۱، ۱۳۶۹ ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «مراحل امر به معروف و نهی از منکر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۵/۲۵.    







جعبه ابزار