• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مجالس عروسی حرام

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مجالس عروسی، حرام، امتحان الهی، گناه، امر به معروف و نهی از منکر.

پرسش: بعضی افراد در مجالس عروسی با گذاشتن سی‌دی‌های مبتذل و انجام کارهای حرام (مثل رقصیدن و...) این را می‌گویند که «یک شب هزار شب نمی‌شود؛ و یک شب بیش‌تر نیست؛ بعداً جبران می‌کنیم» در مقابل گفته این افراد، شما ما را راهنمایی کنید که چه جوابی باید به آن‌ها داد تا قانع شوند؟

پاسخ:




آن‌چه در مرحله اول می‌توان گفت این‌که وظیفه در این‌گونه موارد، امر به معروف و نهی از منکر می‌باشد، با رعایت مراتب آن، که یکی از مراتب و مراحل آن ترک جلسه می‌باشد. حتی اگر توان این را دارد که جلسه را تغییر شکل دهد، به‌گونه‌ای که مشکلات و ضرری پیش نیاید، این کار را باید انجام داد.
اما در مقابل افرادی که این طرز تفکر را دارند، اصولاً باید کار بنیادی و اساسی انجام داد و نمی‌توان یک شبه آن‌ها را متحول کرد؛ به‌گونه‌ای که دیگر سراغ این جور کارها نروند.


از طرفی هم باید توجه داشت که جلسات گناه و معصیت یک کمک‌کننده بسیار قوی به نام شیطان دارد که از درون هم به‌واسطه نفس اماره تقویت می‌شود و معمولاً دل‌ها در بعضی مواقع آن‌قدر زنگار می‌گیرد که با چندین شیوه و راه و موعظه نمی‌توان آن را برطرف کرد؛ پس لازم به ذکر است نباید انتظار داشت با یک تذکر این‌گونه افراد حرف گوش کنند و متنبه شوند.
اما با کار کردن مستمر و تبلیغ و ارشاد دائمی می‌توان این‌گونه افراد را نسبت به کاری که انجام می‌دهند آگاه کرد و به آن‌ها یاد‌آور شد که چه‌بسا غفلت لحظه‌ای و آنی انسان را به پرتگاه سقوط می‌کشاند و انسان نباید سرنوشت خود را با یک لحظه غفلت سیاه و تباه کند، چه بسیار افرادی بوده‌اند که در همین مراسمات عمر آن‌ها خاتمه یافته است یا فرصت توبه را نیافته‌اند. آیا واقعاً برای این‌ها دیگر مجالی برای جبران می‌باشد؟ و اگر در این لحظه‌ها انسان پیمانه‌اش پر شود و از این دنیا برود، خدا را در حالی ملاقات کرده که در معصیت او بوده است؟ و چه خسرانی و زیانی از این می‌تواند بالاتر باشد و چه‌بسا این یک شبی باشد که صبحی برای آن نباشد و برای همیشه شب بماند.


نکته دیگر که تذکر آن لازم است این که بدانیم ما همیشه در حال امتحان شدن از طرف حضرت حق جل و اعلی هستیم؛ در شادی‌ها، در غم‌ها، در فقر، غنا، صحت، مرض و غیر ذلک. اتفاقاً در جاهایی که احتمال گناه و معصیت بیش‌تر باشد، امتحان الهی شدیدتر و سخت‌تر می‌باشد. داستان حضرت یوسف و زلیخا از این نمونه می‌باشد. البته شاید اگر با آن‌ها این‌گونه سخن بگویید در جواب بگویند ما این کارها را می‌کنیم و هیچ مشکلی هم برای ما پیش نمی‌آید.

۳.۱ - کلامی از امام علی

در این‌جا خوب است به کلامی از حضرت علی (علیه‌السّلام) در نهج‌البلاغه توجه کرد که حضرت در جوابِ این‌گونه طرز تفکر‌ها و افراد چه می‌فرمایند:
حضرت می‌فرماید: چه‌بسا کسی که با نعمت‌هایی که به او رسیده به دام افتد و با پرده‌پوشی بر گناهش فریب خورد و با ستایش شدن امتحان گردد و خدا هیچ کسی را همانند مهلت دادن نیازموده است.
[۱] امام علی (علیه‌السلام)، نهج‌البلاغه، ص۶۵۰، ‌حکمت ۱۱۶، ترجمه مرحوم دشتی، قم، انتشارات سید جمال‌الدین اسد‌آبادی، چاپ اول، ۱۳۷۹ ش.

از این روایت و کلام حضرت به خوبی روشن می‌شود که انسان] در هر حالی مورد امتحان و آزمایش می‌باشد؛ لذا باید همیشه انسان حواسش جمع باشد که خدای ناکرده در معصیت نباشد؛ زیرا که انسان از یک لحظه بعد خود هم خبر ندارد.


و نکته دیگر این‌که ما باید ببینیم که معصیت چه کسی را انجام می‌دهیم.
ما در اصل با گناه کردن به ولی نعمت و مالک و صاحب خود دهن‌کجی می‌کنیم که این عمل از خود گناه بدتر می‌باشد و یک نوع کفران نعمت به حساب می‌آید؛ چون خداوند این نعمت‌ها و امکانات را در اختیار ما قرار داده تا در راه اطاعت او به کار ببریم، نه این‌که امکانات را بگیریم و در غیر موردش مصرف کنیم و به اصطلاح نمک را بخوریم و نمکدان را بشکنیم.


خلاصه این‌که در چنین مواردی وظیفه ما این است که:

۵.۱ - شرکت نکردن در مجلس

خودمان در چنین مراسم‌هایی شرکت نکنیم و خود را همانند آنان آلوده گناه نکنیم.

۵.۲ - ارشاد افراد در مجلس

اگر موقعیت و شرایط فراهم باشد، صاحبان مراسم و دیگران را نیز ارشاد و نهی از منکر کنیم. حتی عدم حضور ما یا ترک این مجالس، موجب تنبیه و نهی از منکر آنان خواهد شد.
البته باید نسبت به شرایط و مراحل امر به معروف و نهی از منکر آشنایی کامل داشته باشیم و از تحقیر، تندی، اختلاف و اشتباهات دیگر بپرهیزیم.

۵.۳ - جای‌گزینی مراسم شاد به جای مراسم گناه

در‌صورتی‌که توانایی لازم را داریم، نحوه برگزاری مراسم شاد و متنوع و به دور از گناه را جای‌گزین مراسم‌های گناه‌آلود بنماییم. چه‌بسا مجالس شاد و به دور از گناه که شادی ماندگار و فرح‌بخش به همراه دارد.
توجه به این نکته نیز لازم است که با پرورش ایمان و تقویت اعتقادات و آگاهی بیش‌تر به جوانب دینی، این‌گونه مشکلات حل خواهد شد که این هم مستلزم کارهای طولانی و تبلیغ مستمر است.


۱. رسالت اخلاق در تکامل انسان (ویرایش دوم) نوشته سید مجتبی موسوی لاری، انتشارات دفتر تبلیغات چاپ ۴، بهار سال ۱۳۷۶.
۲. تربیت و شخصیت انسانی، سه جلد، نوشته سید مجتبی‌هاشمی چاپ ۲، انتشارات دفتر تبلیغات پاییز ۱۳۷۶.


۱. امام علی (علیه‌السلام)، نهج‌البلاغه، ص۶۵۰، ‌حکمت ۱۱۶، ترجمه مرحوم دشتی، قم، انتشارات سید جمال‌الدین اسد‌آبادی، چاپ اول، ۱۳۷۹ ش.




سایت‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «مجالس عروسی حرام»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۱/۱۱.    



جعبه ابزار