• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قبر عبدالله بن جعفر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: عبدالله بن جعفر، قبر.
پرسش: آیا قبر "عبدالله جعفر" در مدینه است یا در دمشق؟
پاسخ: درباره محل قبر عبدالله بن جعفر شوهر حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ دو قول وجود دارد: ۱. در مدینه و در قبرستان بقیع؛ ۲. در شام و در قبرستان باب الصغیر.
با توجه به آنچه در منابع معتبر تاریخی آمده است و با توجه به اظهار نظر مورخین در این زمینه به نظر می‌رسد که قول اول یعنی قرار داشتن قبر ایشان در مدینه منوره در قبرستان بقیع قوی‌تر و قابل قبول‌تر است.



درباره محل قبر عبدالله بن جعفر شوهر حضرت زینب سلام‌الله‌علیها دو قول وجود دارد:

۱.۱ - دیدگاه اول



۱.۱.۱ - کتاب اسدالغابة

عبدالله بن جعفر در سال حجاف در مدینه وفات یافت و در قبرستان بقیع به خاک سپرده شد. ابن اثیر در کتاب اسدالغابه این قول را اختیار کرده است.
[۵] قائدان، اصغر، آثار اسلامی مکه مکرمه و مدینه منوره، ص ۳۲۶.


۱.۱.۲ - کتاب الاستیعاب

هم‌چنین در کتاب الاستیعاب آمده است که عبدالله بن جعفر درسال حجاف در مدینه وفات یافت و ابان بن عثمان که در آن زمان امیر مدینه بود بر جنازه ایشان نماز خواند.

۱.۱.۳ - کتاب الاعلام

در کتاب الاعلام آمده است عبدالله بن جعفر در مدینه از دنیا رفت.
[۷] الزرکلی خیرالدین، الأعلام قاموس تراجم لأشهر الرجال و النساء من العرب و المستعربین و المستشرقین، ج ‌۴، ص ۷۶، بیروت، دارالعلم للملایین، ط الثامنة، ۱۹۸۹.


۱.۲ - دیدگاه دوم

قبر ایشان در شام (قبرستان باب الصغیر) قرار دارد.

۱.۲.۱ - کتاب نزهه اهل الحرمین

مرحوم سید حسن صدر در کتاب نزهه اهل الحرمین می‌نویسد: زینب کبری دختر امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ که کنیه او ام‌کلثوم بود، قبر شریفش در نزدیکی همسرش عبدالله‌بن‌جعفر خارج دمشق در شام معروف است. ایشان زمانی که قحطی شده بود همراه با همسرش عبدالله در زمان عبدالملک بن مروان به‌سوی شام آمدند، چه این‌که برای عبدالله قریه‌ها و مزارع خارج شام بود. پس جناب زینب سلام‌الله‌علیها در آنجا از دنیا رفتند و در بعضی از قریه‌ها دفن شدند.
[۸] . نجاتی (سیرجانی) علی / قطعه‌ای از بهشت (جامع‌ترین تاریخ واقعه کربلا) (ج ۲) / مؤسسه فرهنگی انتشاراتی نقش / چاپ اول، ۱۳۸۳ / ص۶۵۱
بر اساس این نقل محل قبر عبدالله بن جعفر در شام می‌باشد.

۱.۲.۲ - کتاب تاریخ و آثار اسلامی

در کتاب "تاریخ و آثار اسلامی مکه مکرمه و مدینه منوره" آمده است: "در باب الصغیر قبری منسوب به عبدالله بن جعفر همسر حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ وجود دارد که قطع به یقین صحت تاریخی ندارد؛ زیرا عبدالله در سال حجاف در مکه وفات یافته و در قبرستان بقیع بخاک سپرده شده است.
[۹] قائدان، اصغر، آثار اسلامی مکه مکرمه و مدینه منوره، ص ۳۲۶.



با توجه به آنچه در منابع معتبر تاریخی آمده است و با توجه به اظهار نظر مورخان در این زمینه به نظر می‌رسد که قول اول یعنی قرار داشتن قبر ایشان در مدینه منوره در قبرستان بقیع قوی‌تر و قابل قبول‌تر است.


۱. محب طبری، ذخائر العقبی، ص ۲۲۱.    
۲. ابن حجر، عسقلانی، الاصابه، ج ۴، ص ۳۷؛ سال حجاف سال هشتاد هجری است که سیلی به مکه آمد و حاجیان را در خود فرو برد. در اینواقعه عبدالله نود سال داشته است.    
۳. ابن منظور، مختصر تاریخ دمشق ابن عساکر، ج ۱۲، ص ۷۲.    
۴. ابن اثیر، اسد الغابه فی معرفت الصحابه، ج ۳، ص ۹۵.    
۵. قائدان، اصغر، آثار اسلامی مکه مکرمه و مدینه منوره، ص ۳۲۶.
۶. أبوعمر یوسف بن عبدالله بن محمد بن عبدالبر، الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، ج ‌۳، ص ۸۸۱، تحقیق علی محمد البجاوی، بیروت، دارالجیل، ط الأولی، ۱۴۱۲/۱۹۹۲.    
۷. الزرکلی خیرالدین، الأعلام قاموس تراجم لأشهر الرجال و النساء من العرب و المستعربین و المستشرقین، ج ‌۴، ص ۷۶، بیروت، دارالعلم للملایین، ط الثامنة، ۱۹۸۹.
۸. . نجاتی (سیرجانی) علی / قطعه‌ای از بهشت (جامع‌ترین تاریخ واقعه کربلا) (ج ۲) / مؤسسه فرهنگی انتشاراتی نقش / چاپ اول، ۱۳۸۳ / ص۶۵۱
۹. قائدان، اصغر، آثار اسلامی مکه مکرمه و مدینه منوره، ص ۳۲۶.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : اماکن | بقیع | جغرافیای اسلامی




جعبه ابزار