• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حضور اجتماعی حضرت زهرا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها، دفاع، سخنرانی، عصمت.
پرسش: حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ با آن مقامات آیا لازم بود با مردان نامحرم برای دفاع از حقوق خود گفت‌وگو کند و آیا سخنرانی کردن زن در بین نامحرمان برای یک معصوم امکان‌پذیر است؟
پاسخ: با توجه به اینکه دفاع انسان از حقوق خود از آموزه‌های دینی به‌شمار می‌رود، بنابراین بر هر‌کس لازم است که از حقوق خود دفاع کند؛ حتی اینکه این شخص دختر پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم ـ باشد؛ زیرا علاوه بر ذی حق بودن، لزوم دفاع از جهاتی حائز اهمیت بود که به آنها اشاره می‌شود:





۱.۱ - ۱ـ خطر واپس‌گرایی و استبداد:

هدف واقعی گروه سلطه‌جو از مصادره دارایی دختر پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم، این بود که بدین وسیله، خاندان وحی را از نظر اقتصادی و امکانات زندگی دچار ناتوانی سازد. بر این اندیشه بود که یک جنگ اقتصادی شکننده ای را بر ضد امیرمؤمنان به راه اندازد. بنابراین، بر فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ لازم بود که با این خطر و استبداد مبارزه کند.
۲ـ برترین جهاد یا ضرورت مقاومت در برابر استبداد:
یکی از اساسی‌ترین برنامه‌های دین، این است که انسان خردمند و دین‌باور باید، هماره در اندیشه ساختن خود و جامعه و تأمین حقوق بشر باشد و با برنامه‌ریزی درست در برابر پیدایش و گسترش استبداد به مقاومت و مبارزه برخیزد و با همه وجود و امکان بکوشد که مردم را به مبارزه و مقاومت برانگیزد و با کنار زدن پرده‌های فریب و نیرنگ از چهره‌ زشت خودکامگان، ماهیت آنان را به مردم نشان دهد و مردم را بدین وسیله بیدار سازد و به حرکت در آورد، و در این راه و آن شرایط چه کسی بهتر و برتر از دخت سرافراز پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم؟

۱.۲ - ۳ـ در اندیشه شایسته‌سالاری:

حضرت فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ در ضمن مطالبه این حق مصادره شده خویش، در حقیقت در اندیشه مطالبه حقوق اساسی و آسمانی علی ـ علیه‌السلام ـ و در پس مطالبه خلافت و امانت‌داری آن پیشوای عدالت و حقوق و آزادی مردم، یا شایسته‌سالاری بود؛ همان حکومت عادلانه که از سوی خدا به پدرش ارزانی شد و از سوی او، به فرمان خدا به نام علی ـ علیه‌السلام ـ رقم خورد.

۱.۲.۱ - دیدگاه ابن ابی‌الحدید

در این مورد ابن ابی‌الحدید می‌نویسد: من از استاد «علی فارقی» پرسیدم آیا فاطمه در مطالبه فدک راست‌گو بود؟ پاسخ داد: آری. پرسیدم، چرا ابوبکر فدک را به او بازنگردانید؟ او گفت: اگر آن روز ابوبکر در برابر ادعای فاطمه، حق مصادره شده او را بازمی‌گرداند، بی‌تردید، فردای آن روز او می‌آمد و با‌ صراحت و راستی و در پرتو آیات و روایات، خلافت و حکومتی را می‌خواست که بر اساس اصل خرد‌پسند و شایسته‌سالاری، از آن علی ـ علیه‌السلام ـ بود و ابوبکر هم ناگزیر از پذیرش سخن فاطمه ـ علیه‌السلام ـ و کناره‌گیری از قدرت بود.


۱.۳ - ۴ـ چشم‌پوشی بی‌جهت هرگز:

افزون بر خطر سهمگین واپسگرایی و استبداد - که دخت ژرف‌نگر پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم ـ برای مبارزه با آن بلای بزرگ، به پا خواست، مطالبه فدک نیز خدا پسندانه و خردمندانه بود؛ چراکه محصولات سالانه‌ زمین‌های فدک اندک و ناچیز نبود؛ بلکه درآمد آن قابل توجه بود، تا جایی که ابن ابی‌الحدید بر این اندیشه است که درختان خرمای آن بسان نخلستان‌های کوفه در عصر او بوده است.

۱.۴ - ۵ـ خواستن حق:

دلیل دیگر پافشاری فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ بر باز پس گرفتن حق خویش، این بود که حق را باید خواست و از پی آن رفت؛ چراکه حق، گرفتنی است و به‌خودی‌خود به صاحبش بازنمی‌گردد، روشن است که حق‌جویی و حق‌طلبی و مطالبه حقوق مادی و انسانی، هرگز با مقام پارسایی و بردباری مورد نظر قرآن و عترت نه‌تنها ناسازگار نیست؛ بلکه بایسته و مورد سفارش است؛ چراکه سکوت در برابر غصب حقوق و پذیرش بیداد، زیبنده نیست و ظالم‌پروری و گناه است.
[۲] کرمی، علی، منشور دادخواهی، قم، انتشارات دلیل، چاپ اول، ۱۳۸۲ ش، ص ۴۱۸ ـ ۴۲۲.


۱.۵ - ۶ـ خطرساز بودن سکوت:

سکوت حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ اینجا خطر‌آفرین بود و آیندگان چنین قضاوت می کردند که فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ آن را به ناحق در تصرف داشته است که وقتی از او گرفته شد، هیچ دفاعی از حق خویش نکرد. به‌خصوص دشمنان ایشان در پی این‌گونه نقطه‌ضعف‌ها بودند تا از منزلت و عظمت این خاندان در نزد مردم بکاهند و لذا ایشان برای اثبات حقانیت، خویش، افشاگری کردند.
[۳] انصاری، محمدباقر و... اسرار فدک، قم، نشر الهادی، چاپ دوم، ۱۳۷۶ ش، ص ۸۴.



در مورد سخنرانی کردن حضرت فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ در بین نامحرمان باید گفت:

۲.۱ - اولاً:

حضرت برای گرفتن حق خویش چادر به سر کردند و در میان جمعی از زنان فامیل و خویشان خویش به مسجد رفتند و در آن وقت پرده‌ای سفید میان زنان و مردان افکندند و آنگاه فاطمه از پشت پرده حق خویش را مطالبه کرد.
[۴] دشتی، محمد، حضرت زهرا، مؤسسه تحقیقاتی امیرالمؤمنین، ق ۱۳۷۶، ص ۱۶۴.
[۵] مجلسی، محمدباقر، زندگانی حضرت زهرا، مترجم محمد روحانی علی‌آبادی، ص ۸۲۵.



۲.۲ - ثانیاً:

حضرت زهرا در امور اجتماعی مشارکت داشتند؛ حتی در برخی از غزوات با پیامبر بودند و به مجروحان می‌رسیدند و در فتح مک ه.
[۶] توفیق ابوعلم، فاطمه زهرا، ترجمه علی‌اکبر صادقی، تهران، سپهر، چاپ هفتم، ۱۳۷۴، ص ۱۲۱.
و نيز در قضيه مباهله حضور داشتند، و اين حضور اجتماعی منافاتی با عصمت ايشان ندارد.


۱. ابن ابی‌الحدید، شرح نهج‌البلاغه، مصر، دارالاحیاء الکتب العربیه، ج ۱۶، ص ۲۸۴.    
۲. کرمی، علی، منشور دادخواهی، قم، انتشارات دلیل، چاپ اول، ۱۳۸۲ ش، ص ۴۱۸ ـ ۴۲۲.
۳. انصاری، محمدباقر و... اسرار فدک، قم، نشر الهادی، چاپ دوم، ۱۳۷۶ ش، ص ۸۴.
۴. دشتی، محمد، حضرت زهرا، مؤسسه تحقیقاتی امیرالمؤمنین، ق ۱۳۷۶، ص ۱۶۴.
۵. مجلسی، محمدباقر، زندگانی حضرت زهرا، مترجم محمد روحانی علی‌آبادی، ص ۸۲۵.
۶. توفیق ابوعلم، فاطمه زهرا، ترجمه علی‌اکبر صادقی، تهران، سپهر، چاپ هفتم، ۱۳۷۴، ص ۱۲۱.



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : تاریخ معصومان | حضرت زهرا




جعبه ابزار