• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جمیع

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: جمیع، شر، خیر.
پرسش: در دعای ماه رجب می‌خوانیم: "أَعْطِنِی بِمَسْأَلَتِی إِیَّاکَ جَمِیعَ خَیْرِ الدُّنْیَا وَ جَمِیعَ خَیْرِ الْآخِرَةِ وَ اصْرِفْ عَنِّی بِمَسْأَلَتِی إِیَّاکَ جَمِیعَ شَرِّ الدُّنْیَا وَ شَرِّ الْآخِرَةِ"؛ چرا در فراز دوم این دعا، لفظ جمیع تکرار نشده است؟
پاسخ: برخی می‌گویند: این اختلاف عبارت به این مطلب اشاره دارد که شر امری عدمی است ـ که همان دوری از رحمت خدا و محرومیت از بخشایش الاهی است ـ ولی چون خیر امری وجودی است، گویا انواع آن بی‌شمار است و اما این‌که چرا «جمیع شر الدنیا، تمام شرهای دنیا» در دعا آمده، گویا به این جهت است که شرهای دنیا متعدد است و انواع مختلف دارد، برای همه مردم معلوم نیست.




"شرّ" مصدر، جمع آن "شُرُور" به معنای بدی است. این واژه ضد "خیر" است و شامل همه بدی‌ها و پستی‌هاست.
[۱] مهیار، رضا، فرهنگ أبجدی عربی- فارسی، ص ۷۹.



در برخی روایات و ادعیه واژه شر برای دنیا نیز تنها و بدون واژه "جمیع" آمده است:

۲.۱ - روایتی از امام صادق

از امام جعفر صادق از پدرانش ـ علیهم‌السلام ـ از پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نقل شده که آن حضرت فرمود: کسی که در تعقیبات نماز جمعه این دعا را بخواند تا جمعه بعدی به هیچ بلا و فتنه‌‌ای گرفتار نمی‌شود: "... صل علی محمد و آل‌محمد و أعطنی خیر الدنیا و خیر الآخرة و اصرف عنی شر الدنیا و شر الآخرة".
[۲] سید علی‌بن موسی‌بن طاوس، جمال ‌الأسبوع ‌بکمال‌ العمل ‌المشروع، ص ۴۲۲، انتشارات رضی قم.




برخی می‌گویند: در عبارت «أعطنی جمیع خیر الدنیا و جمیع خیر الآخره» کلمه جمیع تکرار شد، ولی در این عبارت «و اصرف عنی جمیع شرّ الدنیا و شرّ الآخره» این کلمه تکرار نشده است، اگر کسی در این عبارات بیندیشد، شاید به این نتیجه برسد که این اختلاف عبارت به این مطلب اشاره دارد که شر امری عدمی است ـ که همان دوری از رحمت خدا و محرومیت از بخشایش الاهی است ـ ولی چون خیر امری وجودی است، گویا انواع آن بی‌شمار است و اما این‌که چرا «جمیع شر الدنیا، تمام شرهای دنیا» در دعا آمده، گویا به این جهت است که شرهای دنیا متعدد است و انواع مختلف دارد، برای همه مردم معلوم نیست.
[۳] ملکی تبریزی، جواد آقا، کتاب المراقبات یا «أعمال السنة»، ص ۱۳۷.




۱. مهیار، رضا، فرهنگ أبجدی عربی- فارسی، ص ۷۹.
۲. سید علی‌بن موسی‌بن طاوس، جمال ‌الأسبوع ‌بکمال‌ العمل ‌المشروع، ص ۴۲۲، انتشارات رضی قم.
۳. ملکی تبریزی، جواد آقا، کتاب المراقبات یا «أعمال السنة»، ص ۱۳۷.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : تفسیر حدیث | حدیث شناسی




جعبه ابزار