• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اصل قدیم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: زیارت امیرالمؤمنین، امامان.

پرسش: در زیارت امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) می‌خوانیم:
«السلام علی الاصل القدیم و الفرع الکریم.»
مراد از «اصل قدیم» و «فرع کریم» چیست؟



ظاهراً مراد از «اصل» در «اصل قدیم» نقطه آغاز امامان (علیه‌السّلام) است و مراد از قدیم بودن این اصل، قدمت حقیقی یعنی ازلی بودن آن نیست بلکه قدمت نسبت به سایر خلایق است؛ زیرا اولین نور، نور پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) بود که آفریده شد و پس از آن، نور امیر مؤمنان (علیه‌السّلام) که از همان نور مشتق شد.


اما در مورد «فرع کریم» قابل توضیح است که کریم از هرجنسی به معنای بهترین و پسندیده‌ترین و شایسته‌ترین فرد از آن جنس است و بی‌شک شجره مبارکه پیامبر و امام علی کریم‌ترین شاخسارند و اطلاق «الفرع الکریم» بر آنان شاید از آن‌رو باشد که در خلقت نوری بر دیگران سبقت وجودی دارند ولی در پیدایش و وجودشان در این نشئه که از گذرگاه تناسل است از تبار انبیا و اصفیایند و وارث همه کرامت‌های پیشینیان.
بعلاوه، خداوند کرامتی به این خاندان اختصاص داد که هیچ فرشته مقرب و هیچ پیامبر مرسلی احتمال وصول به آن را نمی‌دهد و به دستیابی به آن طمع نمی‌ورزد.

۲.۱ - احتمال دیگر

احتمال دارد مراد از «الفرع الکریم» این باشد که امام علی (علیه‌السّلام) شاخساری کریم از اصل و شجره نبوی است. در دعای ندبه می‌خوانیم: «انا و علی من شجرة واحدة و سائر الناس من شجر شتی؛ من و علی از یک درخت و بقیه مردم از درخت‌های گوناگون هستند.»


۱. ابوعبدالله مشهدی، محمّد بن جعفر، المزار الکبیر، ص۲۱۵، ح۵.    
۲. قمی، شیخ عباس، ج۱، ص۵۳۴.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «اصل قدیم» تاریخ بازیابی۱۳۹۷/۵/۲۷.    






جعبه ابزار