وجود رزق دیگران در میان اموال انسان
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
کلیدواژه: انسان،
روزی، میوه،
خرما، رزق، اموال دیگران.
پرسش: آیا تمام اموالی که انسان دارد، روزی او است؟ آیا صحیح است که
عمر خدمت
امام علی (علیهالسّلام) آمد و دید سیبی در مقابل حضرت است. از ایشان سؤال کرد آیا این سیب روزی من است؟ امام جواب داد اگر گرفتی روزی تو است و اگر نگرفتی، روزی تو نیست!
پاسخ: آموزههای دینی به ما یاد میدهد که همه اموال انسان روزی او نیست، بلکه بخشی از آن سهم دیگران است؛ مثل آیه ۳۱
سوره ذاریات.
روایت یاد شده و مانند آن در منابع معتبر یافت نشدند.
این اشتباه است که برخی تصور میکنند مال و سرمایهای را که
خداوند در اختیار آنان قرار داده، تماما روزی آنها است و دیگران سهمی در آن ندارند، در حالی که آموزههای دینی این تصور و برداشت را رد نموده و بیان میکند که همه آن مال روزی او نبوده، بلکه بخشی از آن سهم دیگران است: «وَ فی اَمْوالِهِمْ حَقٌّ لِلسَّائِلِ وَ الْمَحْرُومِ».
«وَ الَّذینَ فی اَمْوالِهِمْ حَقٌّ مَعْلُوم».
در همین راستا
رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) به اصحابش فرمود:
کدام یک از شما مال وارث را بیشتر از مال خود دوست دارد؟! اصحاب گفتند: کسی در میان ما این چنین چیزی را دوست ندارد. آنحضرت (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) فرمود: همه شما مال وارث را بیشتر از مال خود دوست دارد. سپس فرمود: فرزند آدم همواره میگوید: مال من، مال من! آیا تو بیش از آنچه خوردی و از دست دادی و یا پوشیدی و کهنه کردی و یا
صدقه دادی، مال دیگری هم داری؟! بیش از این، هر چه داری متعلق به ورثه است.
اما در برخی از سایتها و نوشتارها داستانهایی در این زمینه مشاهده میشود که آنها را در روایات معتبر نیافتیم. در اینجا به دو نمونه از این گزارشها اشاره میکنیم:
• در زمان پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) یکی از
کفار به همراهانش گفت: امروز میخواهم (با پرسیدن مطلبی که پاسخش را نداند) پیامبر را
مسخره کنم! آنها گفتند: تا کنون کسی نتوانست این کار را انجام دهد، تو چگونه میخواهی این کار را انجام دهی؟! گفت: یکدانه خرما به دست میگیرم و از او میپرسم که آیا این دانه خرما روزی من است یا خیر؟ اگر گفت: بله، آنرا زیر پا میاندازم و پایمال میکنم و اگر گفت: نه، آنرا میخورم! دیگران نیز این روش را پسندیده و با هم نزد آنحضرت رسیده و او همین پرسش را مطرح کرد. پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در پاسـخ فرمود: اگر بخوری روزی تو است و اگر نخوری، روزیات نیست!
• عمر خدمت امام علی (علیهالسّلام) آمد و دید سیبی در مقابل حضرت است، از ایشان پرسید آیا این سیب، روزی من است؟ امام پاسخ داد: اگر آنرا گرفتی و مصرف کردی، روزی تو است و اگر نگرفتی، روزی تو نیست.
پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «جود رزق دیگران در میان اموال انسان»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۶/۲۹.