• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نورانی شدن بهشت از خنده امام علی و حضرت فاطمه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: بهشت، امام علی (علیه‌السّلام)، نور، فاطمه (سلام‌الله‌علیها)، خنده.

پرسش: آیا بهشت با خنده امام علی (علیه‌السّلام) و حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) نورانی‌تر می‌شود؟

پاسخ: این روایت در برخی منابع شیعیه و اهل‌ سنت، اما بدون ذکر سند نقل شده است؛ اما از آن‌جا که روایت یاد شده در کتاب‌های معتبری آمده و در محتوای آن هم چیزی نیست که با موازین عقلی و شرعی سازگار نباشد؛ می‌توان آن‌را پذیرفت.



گزارش‌های فراوانی نشانگر جایگاه ممتاز امام علی (علیه‌السّلام) و حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیهم) در بهشت است که تنها یکی از آنها، موضوعی است که در پرسش بدان اشاره شده است.
از ابن عبّاس نقل است که گفت: «پس از آن‌که بهشتیان در بهشت ساکن شدند، نوری را مشاهده می‌کنند که بهشت را نورانی‌تر می‌کند. از خدا می‌پرسند: تو در قرآن فرمودی که بهشتیان در آن‌جا آفتاب را نمی‌بینند؛ (پس این نور از کجا است؟!) در پاسخ به آنان می‌گویند: این نور خورشید و ماه نیست، بلکه نور علی (علیه‌السّلام) و فاطمه (سلام‌الله‌علیها) است که خندیدند و بهشت از نور خنده آنان نورانی‌تر شد».
[۴] رشیدالدین میبدی، احمد، کشف الاسرار و عدة الابرار، ج۱۰، ص۳۲۲-۳۲۳، تحقیق، حکمت‌، علی اصغر، تهران، امیر کبیر، چاپ پنجم، ۱۳۷۱ش.

این روایت در برخی منابع شیعیه و اهل‌ سنت، اما بدون ذکر سند نقل شده است؛ اما از آن‌جا که روایت یاد شده در کتاب‌های معتبری آمده و در محتوای آن هم چیزی نیست که با موازین عقلی و شرعی سازگار نباشد؛ می‌توان آن‌را پذیرفت.


اما در مورد این‌که این نور، چه نوری است می‌توان احتمالاتی مطرح نمود:
احتمال دارد که مقصود نور حسی و مادی نباشد؛ زیرا همان‌گونه که نورها اجسام تیره را برای دیدن روشن می‌کنند، و هر چیزی به وسیله آنها ظاهر و هویدا می‌گردد؛ آن‌حضرات (علیهماالسّلام) نیز پیدا و پیداکننده حق و حقیقت، روشن و روشن‌کننده حقایق هستند.
همان‌گونه که خداوند نوری است که به وسیله او آسمان‌ها و زمین ظهور یافته‌اند و تنها یک نور در عالم وجود دارد و آن نور خدا است، آن‌حضرات (علیهماالسّلام) تجلی نور خدا در بهشت هستند.
اگر هم مراد، نوری مادی باشد، باز هم منافاتی با عقل و شرع ندارد؛ چنان‌که نمونه‌هایی از آن در این دنیا رخ می‌دهد. مانند این‌که در خورشید فعل و انفعالات هسته‌ای اتفاق می‌افتد و نور ایجاد می‌شود و یا از برخورد دو ابر در آسمان نوری ایجاد شده و زمین را روشن‌ می‌کند و ...


۱. انسان/سوره۷۶، آیه۱۳.    
۲. شیخ صدوق، امالی، ص۳۳۳، بیروت، اعلمی، چاپ پنجم، ۱۴۰۰ق.    
۳. ثعلبی نیشابوری، احمد بن ابراهیم، الکشف و البیان عن تفسیر القرآن، ج۱۰، ص۱۰۲، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ اول، ۱۴۲۲ق.    
۴. رشیدالدین میبدی، احمد، کشف الاسرار و عدة الابرار، ج۱۰، ص۳۲۲-۳۲۳، تحقیق، حکمت‌، علی اصغر، تهران، امیر کبیر، چاپ پنجم، ۱۳۷۱ش.
۵. ابن شهر‌آشوب، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۳۲۹، قم، علامه، چاپ اول، ۱۳۷۹ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «نورانی شدن بهشت از خنده امام علی و حضرت فاطمه»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۳/۲۴.    






جعبه ابزار