نام حضرت ابراهیم در کتابهای تاریخی
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
کلیدواژه: حضرت ابراهیم (علیهالسّلام)، أب راحم، پدر رحمکننده، ابراهوم، ابرهم، ابراهام.
پرسش: با توجه به اینکه نام حضرت ابراهیم (علیهالسّلام) در
تورات و
قرآن آمده است و برای کسی که تفکر
ماتریالیسم دارد، قرآن سندیتی ندارد، آیا اسناد تاریخی برای اثبات حضرت ابراهیم (علیهالسّلام) وجود دارد و یا کتاب صحف آن حضرت در دسترس است؟
پاسخ: در کتابهای لغت و تاریخ واژه ابراهیم به صورتهای مختلفی؛ مانند: «ابراهوم»، «ابرهم»، «ابْرَاهَامُ»، «ابْرَاهَمُ»، «ابْرَاهِمُ» آمده است. همچنین گفته میشود شکلهایی از نام ابراهیم در کتیبههای اکدی دیده شده است.
نام ابراهیم در قرآن و
عهد عتیق موجود است و اگرچه یک فرد ماتریالیست باشد و به
خدا و
وحی اعتقاد نداشته باشد، باز باید این کتب بهعنوان کتب تاریخی نزد او معتبر باشد.
«ابراهیم» نامی غیر عربی است،
اگرچه برخی معنای آنرا «اب راحم»، «پدر رحمکننده» دانستهاند.
بعضی نیز معتقدند که این اسم، مرکب از واژه «براء» یا «برء» و یا «براءه» با واژه «هیمان» یا «وهم» و یا «همه» است و معنای آن «برئ من دون الله فهام قلبه بذکره»؛ (از غیر خدا دور است و قلب او مشغول به ذکر خدا است) میباشد.
در کتابهای لغت و تاریخ این واژه به صورتهای مختلفی؛ مانند: «ابراهوم»، «ابرهم»،
«ابْرَاهَامُ»، «ابْرَاهَمُ»، «ابْرَاهِمُ» نوشته شده است.
جمع این واژه به صورت «اباره»، «اباریه»، «ابارمه»، «ابارهة»، «براهم»، «براهیم»، «براهمة» و «براه»،
و تصغیر آن «بریه»، «بریهیم»
و یا «ابیره» است.
گفته میشود شکلهای «ا - با - را – ما»؛ «ا - بام - را – ما»؛ «اب - را – مو»؛ «اب - را – ما» در کتیبههای بابلی و آشوری و شکلهای «ا - با - ام - را – ما»؛ «ا - با - ام - را - ام» در کتیبههای اکدی دیده شده است.
گفتنی است؛ حتی اگر فرض را بر آن بگذاریم که هیچ کتاب تاریخی غیر آسمانی به وجود حضرت ابراهیم (علیهالسّلام) اشاره نکرده باشد، اما تردیدی وجود ندارد که
عهد عتیق (صرف نظر از آنکه چه مقدار از آنرا میتوان کتابی آسمانی دانست) از مهمترین منابع قابل استناد تاریخی است و همینکه در این کتاب (و نیز در
عهد جدید و قرآن) به نام این پیامبر و زندگی او پرداخته شده است برای اثبات وجود چنین فردی کافی است. اگر یک ماتریالیست و فردی که به خدا و
وحی اعتقاد ندارد، عهد عتیق را نیز کتابی آسمانی نداند، چگونه میتواند کتابهای دیگری که همزمان و همطراز اویند را به عنوان منبع قابل استناد تاریخی بپذیرد، اما این کتاب را حتی به عنوان یک منبع تاریخی نپذیرد؟!
پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «نام حضرت ابراهیم در کتابهای تاریخی»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۱۰/۲۷.