• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

موانع رسالت پیامبر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم)، تبلیغ، رسالت، موانع، استکبار، هوای نفس، قدرت، سرمایه، اغواگری، شیطان، لجاجت.

پرسش: چه موانعی راه پیامبران (علیهم‌السلام) را در تبلیغ رسالتشان دشوار می‌نمود؟

پاسخ: قرآن کریم موانع متعددی را در مسیر دعوت و رسالت پیامبران (علیهم‌السلام) برمی‌شمارد که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از: استکبار و پیروی از هوای نفس، مقاومت صاحبان قدرت و سرمایه، اغواگری‌های شیطان و لجاجت و بهانه‌جویی مردم.



در فرآیند اجتماعی ‌شدن دین و اهداف آن، مشکلات و دشواری‌های بسیاری وجود داشت. قرآن مجید موانع متعددی را در مسیر دعوت و رسالت پیامبران (علیهم‌السلام) برمی‌شمارد که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

۱.۱ - استکبار

یکی از موانع رسالت پیامبران (علیهم‌السلام) «استکبار و پیروی از هوای نفس» است:

«اَ فَکُلَّما جاءَکُمْ رَسُولٌ بِما لا تَهْوی‌ اَنْفُسُکُمُ اسْتَکْبَرْتُمْ فَفَریقاً کَذَّبْتُمْ وَ فَریقاً تَقْتُلُون»؛ ‌ «آیا چنین نیست که هر زمان، پیامبری چیزی برخلاف هوای نفس شما آورد، در برابر او تکبر کردید (و از ایمان آوردن به او خودداری نمودید)؛ پس عده‌ای را تکذیب کرده، و جمعی را به قتل رساندید»؟!

۱.۱.۱ - طغیان سران یهود

طبق این آیه، چون سران یهود بعضی از تعالیم و احکام این پیامبران را در برخورد با منافع مادی خود می‌دیدند و گفته‌های پیامبران (علیهم‌السلام) را مخالف با هوس‌های نفسانی خود می‌یافتند؛ ازاین‌رو در مقابل پیامبران الهی گردن‌کشی و طغیان می‌کردند و با تکبر و خودبزرگ‌بینی، آن پیامبران را تکذیب کرده و آن‌ها را دروغ‌گو قلمداد می‌نمودند و حتی گاهی بعضی از آن‌ها را به شهادت می‌رساندند.

۱.۲ - مقاومت صاحبان قدرت

از دیگر موانع رسالت پیامبران (علیهم‌السلام) «مقاومت صاحبان قدرت و سرمایه» است:

«وَ ما اَرْسَلْنا فی‌ قَرْیَةٍ مِنْ نَذیرٍ اِلاَّ قالَ مُتْرَفُوها اِنَّا بِما اُرْسِلْتُمْ بِهِ کافِرُون»؛ ‌ «و ما در هیچ شهر و دیاری پیامبری بیم‌دهنده نفرستادیم؛ مگر این‌که مترفین آن‌ها (که مست ناز و نعمت بودند) گفتند: ما به آنچه فرستاده شده‌اید، کافریم».

۱.۳ - اغواگری‌های شیطان

یکی دیگر از موانع دعوت پیامبران (علیهم‌السلام) «اغواگری‌های شیطان» است:

«تَاللّهِ لَقَدْ اَرْسَلْنَا اِلَی اُمَمٍ مِّن قَبْلِکَ فَزَیَّنَ لَهُمُ الشَّیْطَانُ اَعْمَالَهُمْ فَهُوَ وَلِیُّهُمُ الْیَوْمَ وَلَهُمْ عَذَابٌ اَلِیمٌ»؛ «به خدا سوگند! به سوی امت‌های پیش از تو پیامبرانی فرستادیم، اما شیطان اعمالشان را در نظرشان آراست و امروز او ولیّ و سرپرستشان است و مجازات دردناکی برای آن‌ها است».

۱.۴ - لجاجت مردم

از دیگر موانع دعوت پیامبران (علیهم‌السلام) «لجاجت و بهانه‌جویی مردم» است:

«فَاِن کَذَّبُوکَ فَقَدْ کُذِّبَ رُسُلٌ مِّن قَبْلِکَ جَآؤُوا بِالْبَیِّنَاتِ وَالزُّبُرِ وَالْکِتَابِ الْمُنِیرِ»؛ «پس (اگر این بهانه‌جویان،) تو را تکذیب کنند، (چیز تازه‌ای نیست) رسولان پیش از تو (نیز) تکذیب شدند، پیامبرانی که دلایل آشکار، و نوشته‌های متین و محکم، و کتاب روشنی‌بخش آورده بودند».


۱. بقره/سوره۲، آیه۸۷.    
۲. سبا/سوره۳۴، آیه۳۴.    
۳. نحل/سوره۱۶، آیه۶۳.    
۴. آل عمران/سوره۳، آیه۱۸۴.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «موانع رسالت پیامبر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۷/۰۴.    



جعبه ابزار