• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مهارت ائمه در رشته‌های ورزشی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام باقر (علیه‌السّلام)، مسابقه، تیراندازی، مهارت رزمی، فنون رزمی، رشته ورزشی.

پرسش: آیا به غیر از امام باقر (علیه‌السّلام) که در یک جریانی مهارت تیراندازی را از خود به نمایش گذاشت، گزارش‌هایی از دیگر امامان در باب مهارت‌های رزمی و جسمانی که شخصا عملی را انجام داده باشند، وجود دارد؟

پاسخ: بر اساس آموزه‌های دینی آموختن و فراگیری فنونی که در تقویت نیروی جسمانی و نیز آمادگی رزمی تاثیرگذار است، سفارش شده است. در همین راستا امام علی (علیه‌السّلام) و دو فرزندش امام حسن (علیه‌السّلام) و امام حسین (علیه‌السّلام) که مستقیماً در نبردها شرکت داشتند، طبیعی است که آمادگی کامل رزمی داشتند و به فنون جنگی آشنا بودند. ائمه دیگر در شرایطی نبودند که بتوانند همواره و به صورت آشکار به تمرین‌های رزمی و نمایش توانایی‌های جسمی خود بپردازند؛ اما در برخی شرایط و به دلیل برخی مسائل در موقعیت‌هایی قرار می‌گرفتند که نیاز می‌دیدند که آشکارا توانایی‌های خود را به رخ دیگران بکشند. به عنوان نمونه، امام باقر (علیه‌السّلام) به دنبال تقاضای حاکم اموی در شرایطی قرار گرفت که برای اثبات حقانیت خود ناچار به انجام چنین کاری شد:
سالی هشام بن عبدالملک برای انجام مناسک حج به مکه آمده بود و امام باقر (علیه‌السّلام) و امام صادق‌ (علیه‌السّلام) نیز در آن سال در مکه حضور داشتند. امام صادق (علیه‌السّلام) ضمن جملاتی ( که حاکی از برتری بنی‌هاشم بر امویان بود) فرمود: «سپاس خدایی را که حضرت محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را به پیامبری برگزید و ما را به وسیله او مورد احترام و تکریم قرار داد. پس ما برگزیدگان خدا از میان مخلوق او و خلفای منصوب از جانب او هستیم. خوش‌بخت کسی است که از ما پیروی نماید و بدبخت کسی است که ما را دشمن داشته و با ما مخالفت کند». خبر این سخنان به گوش هشام رسید و بر وی سخت گذشت. پس از آن‌که وارد دمشق شد، پیکی به سوی حاکم مدینه فرستاد و از او خواست تا امام باقر و امام صادق (علیهما السّلام) را به شام بفرستند. بعد از ورود آن‌ حضرات (علیه‌السّلام)، هشام در رفتاری تحقیر‌آمیز، سه روز به آنان اجازه ملاقات نداده و تنها بعد از روز چهارم بود که آنان را پذیرفت. سپس مجلسی ترتیب داد که در آن افراد فراوانی (از جمله شخصیت‌هایی از قریش) حضور داشتند، هشام از امام باقر (علیه‌السّلام) که نسبتا سنّی از ایشان گذشته بود (خواست تا در مسابقه تیراندازی شرکت نماید. ابتدا امام (علیه‌السّلام) به بهانه پیری از قبول این پیشنهاد خودداری کرد؛ اما هشام بر خواسته‌ خود پافشاری می‌کرد؛ لذا امام ناگزیر کمان به دست گرفت و تیر اول را به هدف نشاند و تا نُه تیر بعدی آنها را یکی پس از دیگری مانند طنابی به هم دوخت. هشام بسیار شگفت‌زده شد و گفت: گمان نمی‌کنم در روی زمین کسی بتواند بهتر از این تیراندازی کند.
در مورد امام صادق (علیه‌السّلام) هم از حفص بن بختری نقل شده است که حضرتشان گاهی در مسابقات تیراندازی و اسب‌دوانی حاضر می‌شد.

فهرست مندرجات

۱ - پانویس
۲ - منبع


۱. طبری آملی، محمد بن جریر، دلائل الامامة، ص۲۳۳، قم، بعثت، چاپ اول، ۱۴۱۳ق.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۵، ص۵۰، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «مهارت ائمه در رشته‌های ورزشی»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۸/۲۵.    






جعبه ابزار