• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مراد از تعبیر خواهر هارون نسبت به حضرت مریم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت مریم (سلام‌الله‌علیها)، خواهر، حضرت عیسی (علیه‌السّلام)، هارون، سوره مریم.

پرسش: چرا قرآن کریم در آیه ۲۸ سوره مریم، از قول مردم زمان عیسی، مریم مقدس را خواهر‌ هارون معرفی نموده است؟ در یکی از تفاسیر آمده که‌ هارون، مرد پاک و صالحی بود؛ آن‌چنان که در میان بنی‌اسرائیل ضرب‌المثل شده بود که هر که را می‌خواستند پاک معرفی کنند، او را خواهر یا برادر‌هارون معرفی می‌کردند و افراد نیک را به پیامبران و صالحان نسبت می‌دادند. اما از آیه چنین برداشت می‌شود که مردم، مریم را سرزنش کردند و کار بدی به او نسبت دادند. پس نمی‌شود که هم او را بدکاره بدانند و هم معتقد به پاکی او باشند. برخی اسلام‌ستیزان به این آیه استناد کرده و معتقدند که حضرت محمّد، مریم مادر عیسی را با مریم خواهر موسی و‌ هارون اشتباهی گرفته است.

پاسخ: حضرت مریم (سلام‌الله‌علیها) تنها زنی است که نام او در قرآن ذکر شده، و ماجرای تولد حضرت عیسی (علیه‌السّلام) از وقایع مهم زندگی او است. هنگامی که مریم (سلام‌الله‌علیها)، با نوزادی در بغل به میان قوم خود بازگشت، مورد تعجب و حتی طعن و تمسخر مردم قرار گرفت. قرآن کلام مردم را چنین نقل می‌کند: «پس [مریم‌] فرزندش را در آغوش گرفته و نزد قومش آورد. گفتند: ‌ای مریم! کار بسیار ناپسندی مرتکب شده‌ای! ‌ای خواهر‌ هارون! پدرت مرد بدی نبود و مادرت [نیز] بدکاره نبود». در آن زمان مرسوم بود که بنی اسرائیل، یکدیگر را با ذکر نامی از پیامبران و نیکوکاران می‌خواندند. این نوع استناد در میان بنی‌اسرائیل تبدیل به ضرب‌المثل شده بود و به مریم نیز این خطاب را کردند، تو که انسان پاک و خوب بودی، چرا مرتکب این عمل زشت شدی؟!
البته نقلی هم وجود دارد که‌ هارون انسان پاک و صالحی در زمان حضرت مریم (سلام‌الله‌علیها) بود که هر شخص پاکی را به او نسبت می‌دادند.
در هرحال و هر تفسیری را که بپذیریم، در کلیت معنا و پیام آیه فوق، تغییری ایجاد نخواهد شد.

فهرست مندرجات

۱ - پانویس
۲ - منبع


۱. علم الهدی، علی بن حسین، امالی المرتضی، ج۲، ص۱۹۶، محقق، مصحح، ابراهیم، محمد ابوالفضل، قاهره، دارالفکر العربی، چاپ اول، ۱۹۹۸م.    
۲. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ‌ ج۲، ص۵۰، محقق، مصحح، موسوی جزائری، سید طیب، قم، دار الکتاب، چاپ سوم، ۱۴۰۴ق.    
۳. بلخی، مقاتل بن سلیمان، تفسیر مقاتل بن سلیمان، ج۲، ص۶۲۶، تحقیق، شحاته، عبدالله محمود، بیروت، دار احیاء التراث، چاپ اول، ۱۴۲۳ق.    
۴. ثعلبی نیشابوری، احمد بن ابراهیم، الکشف و البیان عن تفسیر القرآن، ج۶، ص۲۱۲، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ اول، ۱۴۲۲ق.    
۵. نیشابوری، حسن بن محمد، تفسیر غرائب القرآن و رغائب الفرقان، ج۴، ص۴۸۱، تحقیق، عمیرات، شیخ زکریا، بیروت، دار الکتب العلمیه، چاپ اول، ۱۴۱۶ق.    
۶. قشیری، مسلم بن الحجاج، صحیح مسلم، ج۳، ص۱۶۸۵، ‌ محقق، عبد الباق، محمد فؤاد، بیروت، دار احیاء التراث العرب، بی‌تا.    
۷. سیوطی، جلال‌الدین، الدر المنثور فی تفسیر الماثور، ج۵، ص۵۰۷.    
۸. ابن شهرآشوب مازندرانی، محمد بن علی، متشابه القرآن و مختلفه‌، ج۱، ص۲۵۷، مقدمه، شهرستانی، قم، بیدار، چاپ اول، ۱۴۱۰ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «مراد از تعبیر خواهر هارون نسبت به حضرت مریم»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۳/۸.    






جعبه ابزار