• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قرار گرفتن شبهه‌افکنان در جهنم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: جهنم، دین، بدعت، شبهه، شبهه‌افکن، اهل شبهه.

پرسش: با توجه به روایت‌ امام باقر (علیه‌السّلام) که در ذیل آیه ۲۷ سوره یونس آمده، ‌آن‌حضرت فرمود: ... آن گروه اهل بدعت و شبهه‌ها و شهوات هستند، خدا روی آنها را سیاه کند و سپس آنها را به آتش جهنم می‌اندازد؛ منظور از اهل شبهات و اهل شهوات چه کسانی هستند؟

پاسخ: این روایت شامل افرادی می‌شود که شبهاتی را مطرح کرده و نشر می‌دهند که خود می‌دانند که این شبهات اساس صحیحی ندارند و هدفشان از این‌کار، تبیین حق نیست، بلکه تنها به دنبال تضعیف اعتقادات افراد ناآشنا به مسائل اسلامی هستند تا با ایجاد تردید در اعتقادات مردم، ایمان آنان را تضعیف ‌کنند.



بدعت‌گذاری در دین چیزی را به دین نسبت دادن در حالی که در واقع جزو دین نیست. از گناهان کبیره است و در حرمت آن هیچ تردیدی وجود ندارد،


در آموزه‌های دینی بدعت‌گذاران نکوهش شده‌اند:
«وَ الَّذینَ کسَبُوا السَّیئاتِ جَزاءُ سَیئَةٍ بِمِثْلِها وَ تَرْهَقُهُمْ ذِلَّةٌ ما لَهُمْ مِنَ اللَّهِ مِنْ عاصِمٍ... ؛ ‌ و کسانی که مرتکب بدی‌ها شده‌اند، [بدانند که‌] جزای [هر] بدی مانند آن است و خواری آنان را فرو می‌گیرد. در مقابل خدا، هیچ حمایت‌گری برای ایشان نخواهد بود...»


امام باقر (علیه‌السّلام) ذیل این آیه‌ فرمود: آنها بدعت‌گذاران، شبهه‌پراکنان و شهوت‌رانان می‌باشند، خدا روی آنها را سیاه کرده و سپس آنها را به آتش جهنم می‌اندازد.
این روایت اگرچه سند به هم پیوسته ندارد و از‌این‌نظر، روایتی در درجه‌ای بالای اعتبار نمی‌باشد؛ اما با توجه به اعتبار نسبی کتاب و منافات‌نداشتن محتوای آن با روایات دیگر، می‌توان آن‌را پذیرفت.
بر‌این‌اساس، باید گفت اهل ‌شبهه که در این روایت به آنها اشاره شده است، شامل افرادی می‌شود که با شبهه‌پراکنی هدف‌مند و متعمدانه، به دنبال تضعیف اعتقادات مردم هستند. به عبارت دیگر، این روایت شامل افرادی می‌شود که شبهاتی را مطرح کرده و نشر می‌دهند که خود می‌دانند که این شبهات اساس صحیحی ندارند و هدفشان از این‌کار، تبیین حق نیست، بلکه تنها به دنبال تضعیف اعتقادات افراد ناآشنا به مسائل اسلامی هستند تا با ایجاد تردید در اعتقادات مردم، ایمان آنان را تضعیف ‌کنند.
بسیار روشن است که، اهل ‌شبهه مورد نکوهش در این روایت، کسانی نیستند که شبهاتی در مسائل گوناگون اسلامی برایشان ایجاد می‌شود و به صورت منطقی به دنبال حل آن هستند؛ زیرا وجود پرسش‌ها و شبهه‌ها در انسان‌ها امری طبیعی است و غیر از معصومان (علیه‌السّلام) دیگر افراد، در مسائل مختلف دین، برایشان شبهاتی پیش می‌آید که لازم است با مراجعه به کارشناسان، در صدد حل آن باشند.


۱. ر.ک:فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، ج۲، ص۵۴، محقق، مصحح، مخزومی، مهدی، سامرائی، ابراهیم، قم، هجرت، چاپ دوم، ۱۴۱۰ق.    
۲. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «بدعت و ملاک آن».    
۳. ر.ک:ویکی پرسش، مقاله «معنا و ملاک بدعت».    
۴. یونس/سوره۱۰، آیه۲۷.    
۵. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ‌ ج۱، ص۳۱۱، محقق، مصحح، موسوی جزائری، سید طیب، قم، دار الکتاب، چاپ سوم، ۱۴۰۴ق.    
۶. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «تفاوت شبهه و سؤال».    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «قرار گرفتن شبهه‌افکنان در جهنم»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۳/۲۶.    


رده‌های این صفحه : بدعت | مباحث حدیثی | مباحث قرآنی




جعبه ابزار