• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فلسفه نماز

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: دلیل و اساس دستور نماز در مذهب شیعه چیست؟ آنچه را که من یافتم دلیل آن خیلی کم است! چه بهتر اگر در هر حرکت و قرائتش دلیلی داشته باشد.
نمايه: فلسفه نماز، نماز، علت وجوب نماز
پاسخ:



بی گمان، تمامی احکام الاهی دارای فلسفه و دلیل است، ولی لازم نیست در تمام احکام و فرمان های الاهی، در پی یافتن دلیل آن باشیم. مسلمان باید در برابر پیام وحی، تسلیم باشد و این روحیه تسلیم و پذیرش، کمال آدمی است و اساساً برخی از دستورات برای آزمودن روح تسلیم و بندگی است. فرمان خداوند به حضرت ابراهیم (ع)، برای قربانی کردن فرزندش اسماعیل نمونه ای از آن است.
آنچه در این مختصر می توان گفت: این است که احکام و برنامه های عبادی اسلام، تماماً حکمت و فلسفه دارد.
اولاً: به دلیل صدها آیه و حدیث که مردم را به تعقل و تفکر فرا می خواند.
ثانیاً: یکی از انتقادهای شدید قرآن بر مشرکان و بت پرستان، تقلید کورکورانه و بی دلیل آنان از نیاکان است.
ثالثاً: خود قرآن، بارها در کنار بیان احکام، به دلیل آنها هم اشاره کرده است.
امامان معصوم نیز در روایات، به بیان این حکمت ها پرداخته و دانشمندان مسلمان نیز کتاب هایی در باره اسرار و فلسفه احکام نوشته اند.
با توجه به این نکات باید گفت:
۱. لازم نیست دلیل همه احکام را تمام مردم در همه زمان ها بدانند.
۲. در فلسفه احکام، تنها نباید نظر به فواید و آثار مادی آنها داشت و تنها به بعد اقتصادی و بهداشتی و ... توجه کرد و از آثار روحی، معنوی و اخروی آن غافل بود.
۳. کسی که خداوند را حکیم و احکام و قوانینش را بر اساس حکمت می داند، نباید خیلی به دنبال دلیل یابی باشد، بلکه باید دلیلش را به خداوند حکیم بسپارد.


درباره فلسفه نماز حتی برخی از ارکان، اجزا و قرائاتش؛ نظیر اسرار نیت، تشهد، رکوع، سجده، سلام ها و... دلیل ذکر شده است که ما در این جا به چند نمونه اشاره خواهیم کرد.

۲.۱ - نماز بازدارندۀ از منکرات

قرآن کریم در باره نماز می فرماید: نماز، انسان را از فحشا و منکر باز می دارد.

۲.۲ - نماز و غفلت زدایی

در جای دیگر می گوید: نماز را برای یاد و توجه به من بپا دارید.

۲.۳ - نماز مایه آرامش

نیز می فرماید: با یاد خدا دل ها آرام می گیرد.

۲.۴ - مبارزه با کبر

نماز که توجه به سرچشمه همه بزرگی ها و استمداد از کانون قدرت و عظمت است، کبر و غرور را از انسان می زداید. به بیان دیگر، نماز خودبینی و تکبر را می شکند؛ چرا که انسان هفده رکعت در هر شبانه روز و در هر رکعت دو بار در برابر خدا پیشانی بر خاک می گذارد، خود را ذره ای در برابر عظمت او می بیند. پرده های غرور و خودخواهی را کنار می گذارد؛ به همین دلیل امام علی (علیه السلام) بعد از ایمان نخستین عبادت را که نماز است با همین هدف تبیین می کند و می فرماید: خداوند ایمان را برای پاک سازی انسان از شک واجب کرده و نماز را برای پاک سازی از کبر.
[۹] . نهج البلاغه، حکمت ۲۵۲. "وَ قَالَ (ع) فَرَضَ اللَّهُ الْإِیمَانَ تَطْهِیراً مِنَ الشِّرْک وَ الصَّلَاه تَنْزِیهاً عَنِ الْکبْر".


۲.۵ - تقویت روحیه نظم

نماز روح انضباط را در انسان تقویت می کند؛ چرا که این عمل عبادی دقیقاً باید در اوقات معینی انجام گیرد و تأخیر و تقدیم آن، موجب بطلان نماز است. همچنین است آداب و احکام دیگر در مورد نیت، قیام، رکوع، سجود، قعود و ... که رعایت آنها، پذیرش انضباط را در برنامه های زندگی کاملا آسان می سازد.

۲.۶ - یاد معاد

نمازگزار با گفتن "مالک یوم الدین" به یاد قیامت و عظمت آن روز می افتد و به این نکته متوجه می شود که ورای این دنیا، جهان دیگری است که نتیجه اعمال این دنیا است.

۲.۷ - تولی و تبری

تولی و تبری یکی از فلسفه های قرائت آیات سوره حمد است. شخص نمازگزار با گفتن "ایاک نعبد و ایاک نستعین، اهدنا الصراط المستقیم صراط الذین انعمت علیهم"، ولایت و دوستی خدای متعال، پیامبران، صدیقان، شهیدان و صالحان را طلب نموده و بدان سوی حرکت می کند و با گفتن "غیر المغضوب علیهم و لاالضالین" از راه و روش رانده شده ها و گمراهان بیزاری و تبری می جوید.
در پایان باید گفت: علت تشریع نماز توجه و اقرار به ربوبیت خداوند، مبارزه با شرک و بت پرستی، قیام در پیشگاه پروردگار در نهایت تواضع و فروتنی، اعتراف به گناهان و تقاضای بخشش از معاصی گذشته و نهادن پیشانی بر زمین برای تعظیم پروردگار است. همچنین هدف این است که انسان همیشه هوشیار و متذکر باشد، گرد و غبار فراموش کاری بر دل او ننشیند، مست و مغرور نشود، خاشع و خاضع باشد، طالب و علاقه مند افزونی در مواهب دین و دنیا شود.
[۱۰] . شیخ صدوق، من لایحضره الفقیه، ج ۱، ص ۲۱۴، جامعه مدرسین، قم، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق؛

اینها نمونه هایی از آیات الاهی و روایات بود که به آثار و حکمت های احکام الاهی اشاره داشته است.
در پایان تذکر این نکته شاید ضروری است که کتاب ها و مقالات فراوانی در باره حکمت و اسرار نماز از سوی نویسندگان و عالمان شیعی نوشته شده است.



۱. نحل(۱۶) آیه ۴۴    
۲. آل عمران(۳) آیه ۱۹۱.    
۳. اعراف(۷)آیه ۱۷۳.    
۴. عنکبوت(۲۹)آیه۴۵    
۵. بقره(۲)آیه۱۸۳.    
۶. عنکبوت(۲۹)آیه۴۵    
۷. طه(۲۰)آیه۱۴    
۸. رعد(۱۳)آیه۲۴.    
۹. . نهج البلاغه، حکمت ۲۵۲. "وَ قَالَ (ع) فَرَضَ اللَّهُ الْإِیمَانَ تَطْهِیراً مِنَ الشِّرْک وَ الصَّلَاه تَنْزِیهاً عَنِ الْکبْر".
۱۰. . شیخ صدوق، من لایحضره الفقیه، ج ۱، ص ۲۱۴، جامعه مدرسین، قم، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق؛
۱۱. شیخ صدوق، علل الشرائع، ج ۲، ص ۳۱۷، داوری، قم، چاپ اول، "إنّ عله الصلاه أنها إقرار بالرّبوبیه للّه عزّ و جلّ، و خلع الأنداد و قیام بین یدی الجبّار جلّ جلاله بالذّله و المسکنه و الخضوع و الاعتراف، و الطّلب للإقاله من سالف الذّنوب، و وضع الوجه علی الأرض کلّ یوم إعظاما للّه جلّ جلاله و أن یکون ذاکرا غیر ناس و لا بطر.و یکون خاشعا متذلّلا راغبا طالبا للزیاده فی الدّین و الدنیا مع ما فیه من الإیجاب، و المداومه علی ذکر اللّه عزّ و جل باللّیل و النهار و لئلّا ینسی العبد سیده و مدبّره و خالقه، فیبطر و یطغی و یکون ذلک فی ذکره لربّه عزّ و جلّ، و قیامه بین یدی".    




علل الشرایع، شیخ صدوق
سرالصلاه، و آداب الصلاه، امام خمینی
فلسفه اسرار حکم، محمد وحیدی
پرتوی از اسرار نماز، محسن قرائتی



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : احکام نماز | فقه | فلسفه احکام




جعبه ابزار