• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

غذای کودک در روایات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:شیرخوار،آداب غذا خوردن، غذای کودک، لقمه حلال.
پرسش :آیا برای دوره کودکی و پس از سپری شدن دوران شیرخوارگی ، رهنمودهایی از سوی اهل بیت (علیهم السلام) برای دیگر غذاها بیان شده است؟



احادیث متعددی در خصوص بهترین آداب و رسوم و غذاها که شامل دعاها نیز می شود، برای حاملگی ، دورانی که یک بچه در شکم مادر می‌گذراند، به زبان انگلیسی در اختیار داریم. اما آیا برای ترقّی و نموّ یک فرزند در دوران دو ساله تا چهار ساله‌اش به بهترین شیوه، احادیثی وجود دارد که بتوانید در این خصوص ارائه فرمایید. و صرف نظر از شیر مادر، رژیم یا غذاهای خاصی توسط اهل بیت (علیهم السلام) سفارش شده است؟


در این دنیای پر غوغای کنونی که جوامع به عرصۀ پیکار و مسابقه‌ای جهت دست‌یابی هرچه بیشتر به امور مادی تبدیل شده است، بسیاری از افراد، تمام همّت، تلاش و فکر خود را در این میدان صرف پیروزی بر تصاحب مردار دنیا می‌کنند، اما در پس این هیاهو و غفلت، پدران و مادرانی نیز هستند که از این غفلت رهایی یافته و با تلاش در دنیا با نگرش آخرتی، دل در گرو تربیت فرزند صالح سپرده اند.
یکی از عواملی که در تحقق هدف «تربیت نیکوی فرزند» تأثیر دارد، توجّه به نوع غذا و حلال بودن آن است؛ زیرا نقش بسیار زیادی بر روی اخلاق، رفتار و ایمان کودک می‌گذارد. در قرآن کریم و روایات، انسان موظف شده تا در کیفیت و کمیّت غذای خود مواظبت نماید و این از امور مهم تلقی شده است.

۲.۱ - غذای کودک در روایات

روایاتی در فایده و ثواب شیر دادن -در مدّت معیّنی- به کودک نقل شده است، چنان‌که حضرت علی (علیه السلام) می‌فرماید:«برای کودک هیچ شیری با برکت تر از شیر مادر نیست». پس از پایان دوران شیر دهی، برخی از غذاها –با شرط حلال بودن- برای ترقی و رشد جسمی و معنوی کودک مفید است، به‌عنوان نمونه امام صادق (علیه السلام) فرمود:«کودکانتان را انار بخورانید که سبب سرعت رشد و جوانی آنها می‌شود». اما در بیشتر روایات تأکید و سفارش به سودمندی برخی از غذاها به صورت کلی و در تمام سنین شده و جز در موارد اندک، برای سنّ خاصی محدود نشده است.

۲.۲ - نکات مهم

به هر حال، آنچه اهمیت دارد این است‌که:
یک. پدر و مادر به فکر غذاهای حلال و سودمند برای فرزندانشان باشند.
دو. علاوه بر توجه به خوراک و پوشاک فرزندان، باید به آرامش، آموزش و پرورش کودک با بهترین شیوه ها و کارآمدترین روش‌های اسلامی اهتمام ورزید تا سعادت و خوشبختی خود و فرزندان تأمین شود، و نباید به یک طرف توجه کرد و طرف دیگر را رها نمود؛ چرا که نظام آفرینش الاهی هم برای برآورده کردن نیازهای جسمی فرزند حقی قرار داده و هم برای نیازهای روحی و معنوی و عاطفی‌اش.


۱. شیخ حرّ عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج ۲۱، ص ۴۵۲، مؤسسة آل البیت (ع)، قم، چاپ اول، ۱۴۰۹ق.    
۲. شیخ حرّ عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج ۲۵، ص ۱۵۵، مؤسسة آل البیت (ع)، قم، چاپ اول، ۱۴۰۹ق.    



پایگاه اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | تربیت | تربیت فرزند




جعبه ابزار