• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علاقه پیامبر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: علاقه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، حضرت موسی علیه‌السلام، سوره سجده، کتاب تورات.

پرسش: چرا در سوره سجده علاقه پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ به حضرت موسی ـ علیه‌السلام ـ و کتاب تورات را نشان داده است؟

پاسخ: قرآن کریم در واقع تصدیق‌کننده کتاب‌های آسمانی دیگر است و ادامه سلسه هدایت و رهبری مردم و انسان‌ها را به‌صورت کامل و جامع بر عهده دارد و در واقع پیامبران الهی و کتاب‌های آسمانی آن‌ها در اصول توحیدی و رسالت و پیامبری و... با یک‌دیگر مشترک هستند. و قرآن مجید نیز محتوای کتاب‌های آسمانی پیشین را (کتاب‌های اصلی و تحریف‌نشده) تأیید و تصدیق می‌نماید.



خداوند متعال در سوره سجده، آیات ۲۳ و ۲۴ می‌فرماید: «وَلَقَدْ آتَیْنَا مُوسَی الْکِتَابَ فَلا تَکُنْ فِی مِرْیَةٍ مِنْ لِقَائِهِ وَجَعَلْنَاهُ هُدًی لِبَنِی إِسْرَائِیلَ وَجَعَلْنَا مِنْهُمْ أَئِمَّةً یَهْدُونَ بِأَمْرِنَا لَمَّا صَبَرُوا وَکَانُوا بِآیَاتِنَا؛ ما به موسی کتاب آسمانی دادیم و شک نداشته باش که او آیات الهی را دریافت داشت و ما آن را وسیله هدایت بنی‌اسرائیل قرار دادیم، و از آن‌ها امامان (و پیشوایانی) برگزیدیم که به فرمان ما (مردم را) هدایت می‌کردند، به خاطر این‌که شکیبایی نمودند و به آیات ما یقین داشتند».


آیات مذکور اشاره کوتاه و زودگذری به داستان حضرت موسی علیه‌السلام و بنی‌اسرائیل دارد و اتصال قرآن به کتاب موسی را نشان نمی‌دهد؛ بلکه می‌خواهد پیامبر گرامی صلی‌الله‌علیه‌وآله و مؤمنان نخستین را تسلی و دل‌داری دهد و در برابر تکذیب و انکار و کارشکنی‌های مشرکان که در آیات گذشته به آن اشاره شد، دعوت به شکیبایی و پایداری کند، و هم بشارتی باشد برای مؤمنان که سرانجام بر این گروه کافر لجوج پیروز می‌شوند؛ همان‌گونه که بنی‌اسرائیل بر دشمنان خود پیروز شدند و پیشوایان روی زمین گشتند و از آن‌جا که حضرت موسی ـ علیه‌السلام ـ پیامبر بزرگی است که یهودیان و مسیحیان به او ایمان دارند، از این طریق می‌تواند انگیزه‌ای بر حرکت اهل کتاب به‌سوی قرآن و اسلام گردد.


در آیه بعد (آیه ۲۴) به افتخاراتی که نصیب بنی‌اسرائیل در سایه استقامت و ایمان شد، اشاره می‌کند، تا برای دیگران درسی باشد، می‌فرماید: «و از آن‌ها امامان و پیشوایانی قرار دادیم که به فرمان ما امر هدایت خلق را بر عهده گرفتند؛ چون آن‌ها شکیبایی کردند و به آیات ما یقین داشتند». در این‌جا رمز پیشوا شدن را دو چیز شمرده: یکی ایمان و یقین به آیات الهی و دیگر صبر و استقامت و شکیبایی.


بنابراین قرآن کریم نیز در واقع تصدیق‌کننده کتاب‌های آسمانی دیگر و ادامه سلسه هدایت و رهبری مردم و انسان‌ها را به‌صورت کامل و جامع بر عهده دارد و در واقع پیامبران الهی و کتاب‌های آسمانی آن‌ها در اصول توحیدی و رسالت و پیامبری و... با یک‌دیگر مشترک هستند. و قرآن مجید نیز محتوای کتاب‌های آسمانی پیشین را (کتاب‌های اصلی و تحریف‌نشده) تأیید و تصدیق می‌نماید.



۱. علامه طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآب، تهران، دارالکتب الاسلامیة، ج ۱۶، ص ۲۷۹ ـ ۲۸۰.
۲. شیخ طوسی، التبیان فی تفسیر القرآن. قم، مکتب الاعلام الاسلامی، ج ۸، ص ۳۰۷.
۳. شیخ طبرسی. مجمع البیان. بیروت، داراحیاء التراث العربی، ج ۴، ص ۳۳۲.
۴. سید هاشم الحسینی البحرانی، ‌ البرهان فی تفسیر القرآن، تهران، بنیاد بعثت، ج ۴، ص ۲۸۸.


۱. سجده (۳۲)، آیه ۲۳ و ۲۴.    
۲. سجده (۳۲)، آیه ۲۴.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۷، ص ۱۶۲ ۱۷۱، تهران، دارالکتب الاسلامیة.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «علاقه پیامبر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۸/۱۶.    



جعبه ابزار