• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ضعف سندی روایات مربوط به ثواب سوره‌های قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ثواب، اخبار من بلغ، روایات.

پرسش: آیا احادیثی که شیخ صدوق در کتاب ثواب الاعمال خود درباره پاداش تلاوت سوره‌های قرآن ذکر کرده، روایاتی معتبر هستند؟

پاسخ اجمالی: در بیشتر روایات شیخ صدوق در کتاب ثواب الاعمال در این موضوع افراد ضعیفی مانند محمَّد بن حَسَّان‌ وجود داشته و تقریباً همه این احادیث، روایاتی ضعیف‌ می‌باشند؛ اما به استناد به خود قرآن و اخبار من بلغ تلاوت هر بخشی از قرآن دارای پاداش فراوانی است.



بعد از بررسی روایاتی که شیخ صدوق در کتاب «ثواب الاعمال»، درباره ثواب سوره‌های قرآن نقل کرده است، در بیشتر آنها افراد ضعیفی مانند محمَّد بن حَسَّان وجود داشته و تقریباً همه این احادیث، روایتی ضعیف‌ می‌باشند، ولی از طرفی این‌که تلاوت هر بخشی از قرآن دارای پاداش فراوانی است، موضوعی نیست که بتوان در آن تردید کرد، بلکه در خود قرآن نیز بدان توصیه شده است و از طرف دیگر با توجه به «اخبار من بلغ» می‌توان در انتظار پاداش‌های خاص وعده‌داده شده در این روایات نیز بود.
براساس «اخبار من بلغ»، چنانچه کسی به حدیثی (که در بردارنده ثوابی برای انجام یا ترک عملی است) دست یابد و برای نیل به آن ثواب، به مقتضای حدیث عمل کند، پاداش آن به وی داده می‌شود؛ هر چند حدیث، آن‌گونه که نقل شده، نباشد.


ناگفته نماند؛ قرآن کتاب عمل است. از نظر اسلام باید به قرآن مجید به‌عنوان کتاب زندگی و یک مجموع کامل درس‌های انسان‌سازی نگاه کرد. کسانی که تنها به دنبال ثواب قرائت و تلاوت سوره‌های قرآن هستند، از برکات عمل به قرآن محروم می‌شوند. بنابراین، این فضیلت و ثواب‌ها برای کسانی نیست که تنها الفاظ قرآن را بخوانند و مفاهیم آن‌را به فراموشی سپارند، بلکه این عظمت به جهت محتوای عظیم سوره‌ها است. محتوایی بیدارگر ایمان‌بخش و مسئولیت‌آفرین و تقوازا که وقتی انسان در آن‌ اندیشه کند و این‌ اندیشه در اعمال او پرتوافکن گردد، خیر دنیا و آخرت را برای او به ارمغان می‌آورد.


۱. نک:شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص۱۹۴-۲۳۵.    
۲. نک:برقی، احمد بن محمد، المحاسن، ج‌۱، ص۲۵، قم، دار الکتب الاسلامیة، چاپ دوم، ۱۳۷۱ق.    
۳. خویی، ابوالقاسم، مصباح الاصول، ج۱، ص۳۱۸-۳۲۰.    
۴. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «ثواب قرائت سوره‌های قرآن».    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۱۸، ص۳۱۱، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «ضعف سندی روایات مربوط به ثواب سوره‌های قرآن»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۳/۲۲.    






جعبه ابزار