• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صبر زمینه جلب محبت الهی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خداوند ایمان، دوستی، محبت، صبر صابران، آل عمران.

پرسش: چرا خداوند صابران را دوست دارد؟ یعنی چرا صبر علت و زمینه جلب محبت الهی به بنده است؟

پاسخ: این‌که چرا خداوند صبرکنندگان را دوست دارد؛ بخاطر اهمیت و ارزش خاص صبر است.




در قرآن کریم می‌خوانیم: «وَ اللهُ یُحِبُّ الصَّابِرِینَ؛ خداوند صابران را دوست دارد.»
این‌که چرا خداوند صبرکنندگان را دوست دارد؛ باید پاسخ آن‌را از اهمیت و ارزش صبر یافت که در این‌باره به طور خلاصه نکاتی بیان می‌شود:

۱.۱ - صبر راه پیروی از خدا

دینداری به معنای شناخت خداوند و پذیرش یگانگی ربوبیت او و تسلیم شدن در برابر دستورهای او است. مؤمن کسی است که هم به خداوند معرفت دارد، هم‌ او را ربِ یگانه جهان می‌داند و هم از او پیروی می‌کند.
[۲] کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق: علی اکبرغفاری، محمد آخوندی، ج۲، ص۲۶، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.
پیروی از دستورهای خداوند جز با صبر و پایداری در برابر وسوسه‌های شیطان و لشکریان جهل ممکن نیست؛ از این‌رو در روایات، رابطه صبر با ایمان را چونان رابطه سر با بدن دانسته‌اند، و هر کس که صبر ندارد از ایمان تهی است «الصَّبْرُ مِنَ الْاِیمَانِ بِمَنْزِلَةِ الرَّاْسِ مِنَ الْجَسَدِ فَمَنْ لَا صَبْرَ لَهُ لَا اِیمَانَ لَهُ».

۱.۱.۱ - رابطه فضیلت‌های اخلاقی با صبر

افزون بر این؛ رابطه فضیلت‌های اخلاقی با صبر نیز مانند رابطه صبر با ایمان است؛ زیرا هیچ کار پسندیده اخلاقی جز با صبر و استقامت در برابر لشکریان جهل انجام‌پذیر نیست و از این‌رو است که برخی از علمای اخلاق گفته‌اند: «اکثر اخلاق داخل در صبر است».

۱.۲ - نقش کلیدی صبر در ایمان

صبر نه تنها ریشه در ایمان دارد؛ بلکه در ایمان، نقش کلیدی دارد. از امام صادق (علیه‌السّلام) حکایت شده است: «صبر، نسبت به ایمان مانند سر نسبت به بدن است، پس همان‌گونه که اگر سر برود بدن نیز از بین می‌رود؛ اگر صبر برود ایمان نیز از بین می‌رود».

۱.۳ - جایگاه صبر در سیر و سلوک

از طرفی نیز صبر، نقش و ثواب عمل صالح در سیر و سلوک را ایفا می‌کند؛ همان‌طور که امام صادق (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «هر مؤمنی به بلایی گرفتار شود و بر آن بلا صبر کند، مانند پاداش هزار شهید را خواهد داشت». از این‌رو همان‌طور که از آیات قرآن استفاده می‌شود، ایمان و عمل صالح، در کنار هم باعث تکامل انسان می‌شود، و صبر می‌تواند هر دو را برای انسان به ارمغان بیاورد و در حقیقت، پُلی به سوی رضایت پروردگار باشد.

۱.۴ - صبر رمز حرکت به سوی خدا

صبر رمز حرکت به سوی خدا است؛ خداوند در فرازهای مختلف قرآن،پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را امر به صبر فرموده که در برخی آیات، صبر به صورت مطلق و در برخی دیگر، صبر در موارد خاصی ستایش شده است. گویا می‌خواهد رمز پیروزی در تمام زمینه‌ها را صبر معرفی ‌کند و شاید علت همراه شدن آن با نماز؛ «وَ اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاة»؛ این باشد که نماز حرکت آفرین است و صبر، مقاومت را ایجاب می‌کند و این دو در کنار هم به نتیجه و پیروزی می‌رسند.
۴.صبر وسیله وابستگی به خدا است و با اتکاء به نفس تلازم دارد. قرآن تاثیر صبر را فلاح و رستگاری برای صابر عنوان می‌کند. این تاثیر به‌گونه‌ای است که می‌تواند انسان را از هلاکت نجات بخشیده و از قعر جهنم به سوی مراتب بالای بهشت رهنمون شود.
بنابراین، با توجه به این موارد و مباحث دیگر درباره صبر می‌توان پی برد که چرا خداوند صابران را دوست دارد؛ و به طور کوتاه گفت که؛ صبر، با همه جوانب آن، انسان را در مسیر رسیدن به کمال الهی محافظت می‌کند، و خداوند هرچه را که به او برساند، دوست دارد.


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۴۶.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق: علی اکبرغفاری، محمد آخوندی، ج۲، ص۲۶، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.
۳. ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول عن آل الرسول (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، محقق:غفاری، علی اکبر، ص۲۰۲، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق.    
۴. نراقی، ملا محمد مهدی، جامع السعادات، ج‌۳، ص۲۸۱، بیروت، اعلمی، چاپ چهارم، بی‌تا.    
۵. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج‌۲، ص۸۷.    
۶. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ص۹۲.    
۷. بقره/سوره۲، آیه۴۵.    
۸. آل عمران/سوره۳، آیه۲۰۰.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «صبر زمینه جلب محبت الهی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۰/۷.    



جعبه ابزار