• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شعر عاشورایی فارسی در دوره صفویه تا آغاز دوره مشروطه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: شعر عاشورایی، فارسی، صفویه، مشروطه.

پرسش: شعر عاشورایی فارسی در دوره صفویه تا آغاز دوره مشروطه (قرن دهم تا اوایل قرن چهاردهم هجری) چه ویژگی‌هایی داشت؟



در این دوره، بیش از چهل شاعر پارسی‌گو، در‌باره قیام امام حسین (علیه‌السّلام) شعر سروده‌اند که از میان آنها، شاعرانی چون: شاپور تهرانی، محتشم کاشانی، صائب تبریزی، بیدل دهلوی، عُمّان سامانی و قاآنی را می‌توان نام برد.
در آغاز این دوره (که حکومت شیعی صفویه، زمام امور ایران را به دست گرفت)، شعر عاشورایی، رواج و گسترش یافت تا آن‌جا که ادبیات دینی در این دوره، مملو از ادبیات «طَف» است. برخی ویژگی‌های شعر عاشورایی در این دوره، عبارت‌اند از:

۱.۱ - پیدایش نوحه‌های سینه زنی

در این دوره، علاوه بر رواج و گسترش اشعار عاشورایی، سبک تازه‌ای از شعر عاشورایی که امروز آن را با عنوان «نوحه‌های سینه زنی» می‌شناسیم، با اشعار یغمای جندقی (۱۱۹۰-۱۲۷۶ق)، شکل گرفت.

۱.۲ - شعر قصصی و روایی

در این دوره، شعر قصصی (داستانی) و روایی (روایت‌گرانه)، رواج یافت و برخی شاعران، وقایع عاشورا و حوادث پس از آن را به قالب شعر در آوردند.
فدایی مازندرانی (۱۲۰۰-۱۲۸۲ق)، ماجرای شب عاشورا و توبه حر را به شعر در آورده است، چنان‌که نیر تبریزی (۱۲۴۷-۱۳۱۲ق)، اشعاری با عناوین: «شب یازدهم»، «وصف علی اکبر (علیه‌السلام)»، «وصف حر» و «وصف عبّاس (علیه‌السلام)» دارد که به شیوه روایی و داستانی بازگو شده‌اند. البتّه در اشعار این دوره نیز رثا و ذکر مصائب، موضوع غالب است.


حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «شعر عاشورایی فارسی در دوره صفویه تا آغاز دوره مشروطه» تاریخ بازیابی۱۳۹۷/۹/۲۶.    






جعبه ابزار