• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حیوانات کشتی نوح

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت نوح (علیه‌السلام)، شیطان، کشتی، حیوان، ابلیس، الاغ، مورچه، طوطی.

پرسش: کدام یک از جانوران، اولین و آخرین حیواناتی بودند که در کشتی حضرت نوح (علیه‌السلام) سوار شدند؟

پاسخ: براساس برخی روایات، نخستین حیوانی که به کشتی حضرت نوح (علیه‌السلام) وارد شد، طوطی یا مورچه بود و آخرین حیوان، الاغ بود و ابلیس هم همراه الاغ داخل کشتی شد.



از برخی روایات استفاده می‌شود که نخستین حیوانی که وارد کشتی حضرت نوح (علیه‌السلام) شد، طوطی یا مورچه بود و آخرین حیوان، الاغ بود و ابلیس هم همراه الاغ داخل کشتی شد.


در ذیل برخی از این روایات را ـ بدون پرداختن به بررسی سندی آن ـ ذکر می‌کنیم:

۲.۱ - روایتی از ابن عباس

از ابن عباس روایت شده است: «اولین پرنده‌ای که وارد کشتی نوح شد، طوطی بود و آخرین حیوانی که داخل کشتی شد، الاغ بود و ابلیس نیز همراه دُم الاغ وارد کشتی شد».
[۳] بغدادی، علاء‌الدین علی بن محمد، لباب التاویل فی معانی التنزیل، ج‌۲، ص۴۸۵، تصحیح، شاهین‌، محمدعلی، بیروت، دارالکتب العلمیة، چاپ اول، ۱۴۱۵ق.

در این نقل از روایت، لفظ «الدرّة» آمده است، که معنایش نوعی طوطی است.

۲.۲ - روایتی از طبری

در برخی منابع به ‌جای «الدرّة» لفظ «الذرّة» آمده است که به معنای «مورچه» است که بر این اساس، معنای روایت تغییر خواهد یافت:
نخستین جنبنده‌ای که به کشتی وارد شد، مورچه بود و آخر همه الاغ بود. وقتی حضرت نوح، الاغ را بیاورد و سینه‌اش به درون کشتی داخل شد، [در این هنگام ] ابلیس دُم آن ‌را گرفت و نگذاشت تا پاهایش داخل کشتی شود، نوح به الاغ ‌خطاب کرد: «وای بر تو! به داخل کشتی بیا» ولی الاغ نتوانست داخل شود، نوح گفت: «وای بر تو! داخل کشتی شو، حتی اگرچه شیطان با تو باشد» و چون این کلمه بر زبان او جاری شد، شیطان الاغ را رها کرد و الاغ سوار کشتی شد و شیطان نیز با او به درون کشتی داخل شد.

۲.۳ - روایتی از امام صادق

امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: «حضرت نوح (علیه‌السلام) هنگامی‌ که حیوانات را سوار کشتی می‌کرد، همه سوار شدند؛ ولی در میان آن‌ها الاغ سوار نشد. در این حال ابلیس میان دو پای الاغ بود، در نتیجه حضرت نوح خطاب به الاغ گفت: ‌ای شیطان! سوار شو. شیطان این سخن را از نوح شنید، دُم الاغ را گرفت و همراه الاغ وارد کشتی شد».


۱. ابن کثیر دمشقی‌، اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج‌۱، ص۱۱۱، بیروت، دارالفکر، ۱۴۰۷ق.    
۲. طبری، محمد بن جریر، جامع البیان فی تفسیر القرآن، ج‌۱۵، ص۳۱۴، بیروت، دارالمعرفة، چاپ اول، ۱۴۱۲ق.    
۳. بغدادی، علاء‌الدین علی بن محمد، لباب التاویل فی معانی التنزیل، ج‌۲، ص۴۸۵، تصحیح، شاهین‌، محمدعلی، بیروت، دارالکتب العلمیة، چاپ اول، ۱۴۱۵ق.
۴. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک (تاریخ طبری)، ج‌۱، ص۱۸۴، تحقیق، ابراهیم، محمد ابوالفضل، بیروت، دارالتراث، چاپ دوم، ۱۳۸۷ق.    
۵. راوندی، قطب‌الدین، سعید بن هبة‌الله، قصص الانبیاء (علیه‌السلام)، ص۸۳، محقق، عرفانیان یزدی، غلام‌رضا، مشهد، مرکز پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، ۱۴۰۹ق.    
۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج‌۱۱، ص۳۲۳، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «حیوانات کشتی نوح»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۴/۲۵.    



جعبه ابزار