• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جنبش احمد اسماعیل کویطع سویلمی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: جنبش، احمد الحسن.

پرسش: جنبش احمد اسماعیل کویطع سویلمی توضیح دهید؟



احمد اسماعیل (که از‌ اندکی بعد، به «احمد الحسن» مشهور شد)، از شهرک مُدینه از توابع بصره و از طوایف صیامره بود. وی فارغ التحصیل از دانشکده هندسه است. وی خود را «یَمانی» و‌ اندکی بعد، «سفیر الامام المهدی (علیه‌السلام)» معرّفی کرد و بعد هم گفت که فرزند و وصیّ حضرت است. وی ادّعاهای خود را از سال ۱۴۲۴قمری شروع کرد.


وی نام خانوادگی خود «کویطع» را حذف و نسبی که سیادت وی را تایید کند، ساخته و منتشر کرد. گفته می‌شود: مدّت کوتاهی در نجف درس خواند؛ امّا به سرعت، مشغول این قبیل ادّعاها شد و درس را رها کرد. این شخص که گروهی را فریفته خویش کرده، یک بار هم به قم آمد و نشریّه‌هایی در باره دعوت یَمانی خود، انتشار داد و همراه جماعت خود از قم تا جمکران راه‌پیمایی کردند که نیروهای انتظامی، آنان را دستگیر کردند.
وی یک گروه پانصد نفری مسلّح را در بصره فراهم کرد و یک بار روز عاشورا، در وسط جمعیت با فریاد «ظهر المهدی»، حرکت خود را آغاز کردند که تیراندازی میان آنان و پلیس بصره آغاز شد. در این ماجرا، حدود یکصد نفر کشته و عدّه زیادی دستگیر شدند.وی به امارات گریخت و گروه وی هم اکنون در بصره و در برخی از مناطق دیگر، فعّال است.
یک مجموعه نُه جلدی از آثار وی منتشر شده و روی جلد کتاب، نام وی «السیّد احمد الحسن وصی و رسول الامام المهدی و الیمانی الموعود»، درج شده است.
با توجّه به اطّلاعات مندرج در سایت او، مشاهدات افراد، ادّعاهای هواداران و فعّالیت‌های فرهنگی و سیاسی آنها و اطّلاعات موجود در کتاب دجّال البصره، این جریان یکی از بهترین نمونه‌ها برای کشف و تبیین چگونگی رشد جریان‌های مهدویت، ابزارهای فریب و چگونگی استفاده از عقب ماندگی جوامع و اوضاع سیاسی متلاطم است.
[۳] ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، دانشنامه امام مهدی بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ، ج۴، ص۱۰۷-۱۱۱.



۱. کورانی عاملی، علی، دجّال البصرة، ص۴۹.    
۲. کورانی عاملی، علی، دجّال البصرة، ص۷۶.    
۳. ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، دانشنامه امام مهدی بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ، ج۴، ص۱۰۷-۱۱۱.



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «جنبش احمد اسماعیل کویطع سویلمی» تاریخ بازیابی۱۳۹۸/۱۱/۱۴.    






جعبه ابزار