• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ثار الله

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: ثار الله، امام حسین، خون خدا
پرسش:چرا امام حسین علیه السلام را ثارالله (خون خدا) گفته اند؟
پاسخ: شدت همبستگى و پیوند سیدالشهدا با خدا است، به گونه اى که شهادتش همانند ریخته شدن خونى از قبیله خون خدا مى ماند که جز با انتقام گیرى و خونخواهى اولیاى خدا، تقاص نخواهد شد.



"ثار" به معناى خونخواهى ، خون و قیام براى خونخواهى است.


ثارالله از القاب امام علی علیه السلام و امام حسین علیه السلام است. در زیارت عاشورا خطاب به سیدالشهداء آمده است:‌ "السلام علیک یا ثارالله وابن ثاره؛ سلام بر تو اى ثار خدا و پسر ثار خدا". به این جهت که امام زمان علیه السلام در پى خوانخواهى بر مى آید به وى گفته اند "منتقم" که در دعای ندبه آمده است: " این الطالب بدم المقتول بکربلا؛ آن که منتقم خون مقتول کربلا است، کجا است؟ ".


حال چرا خون امام حسین علیه السلام را به خدا نسبت داده اند؟ این به جهت شدت همبستگى و پیوند سیدالشهدا با خدا است، به گونه اى که شهادتش همانند ریخته شدن خونى از قبیله خون خدا مى ماند که جز با انتقام گیرى و خونخواهى اولیاى خدا، تقاص نخواهد شد. چنانچه به حضرت على عین الله و ید الله نیز مى گویند، چون بر اثر ارتباط شدید چشم على جز در راه رضاى او حرکت نمى کند. القاب دیگرى همانند "قتیل الله؛کشته شدة خدا" براى امام حسین علیه السلام مؤیّد این سخن است.


در معناى "ثار" یکى از نویسندگان معاصر چنین توضیح مى دهد: " ... بزرگ ترین لقب آن حضرت مهدی (عج) نجات دهنده آخرین انسان از این رابطه ثار ... "منتقم" است. انتقام چه چیز را مى گیرد؟ همه مى گویند انتقام قاتلین سید الشهدا، نه! انتقام ثارى که به گردن بنى هابیل است... اگر غیرت و آگاهى وجود داشته باشد، تمام فضاى تاریخ ما پر از ضجّه و دعوت خون خواهى ثارها است.
امّا این ثارها، ثارهاى قبیله اى نیست، ثارالله است. این ها "ثارالله" هستند که باید از قاتلین بنى طاغوت گرفته شوند. حسین علیه السلام وارث یکى از ورثه است که خودش به صورت یک ثار در آمد و فرزندش و بابایش، این ها همه ثارهاى خدا هستند و پدر ثارهاى خدا و پسر ثارهاى خدا است...
هدف انتقام کشیدن از بنى قابیل است که آن همه دستش به خون ثارهاى عزیز ما آغشته است، "... یا ثارالله وابن ثاره".
[۱] على شریعتی، ثار ، ص ۱۸، نقل از جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، ص ۱۲۵



۱. على شریعتی، ثار ، ص ۱۸، نقل از جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، ص ۱۲۵



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    






جعبه ابزار