• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توسل در اسلام

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: توسل، اسلام، ارتباط، اعمال، مردگان، برزخ، دنیا، پرونده اعمال، سلام، زائر، حیات، مرگ.

پرسش: با توجه به این‌که اسلام، توسل را صحیح و جائز می‌داند، در پاسخ به اشکالی که از آیۀ ۲۲ فاطر «وَمَا أنتَ بِمُسمِعٍ مَن فِی القُبُورِ» مبنی بر بیهوده بودن توسل، به دلیل نرسیدن صدای زنده‌ها به مرده‌ها، به ذهن می‌رسد، چه می‌گویید؟

پاسخ: ۱. این آیه و آیات پیش از آن، سخن از درک نکردن مردگان به‌طور عادی و طبیعی می‌گوید، اما روایاتی داریم که مربوط به شرایط فوق‌العاده است که خداوند سخنان پیامبرش را به‌طور فوق‌العاده به گوش آن مردگان می‌رساند؛ به دیگر سخن، ارتباط انسان در جهان برزخ با عالم دنیا قطع می‌شود، جز در مواردی که خداوند فرمان می‌دهد این ارتباط برقرار گردد؛ به همین دلیل در شرایط عادی ما نمی‌توانیم ارتباط با مردگان پیدا کنیم.

۲. این اشکال وقتی پیش می‌آید که ما بخواهیم معصومان علیهم‌السلام را در ردیف عموم مردم قرار داده و هر حکمی که برای همۀ مردم در نظر می‌گیریم، در مورد آنها هم جاری کنیم؛ زیراکه مردم بعد از مرگ قادر بر شنیدن و صحبت کردن نیستند، اما با مراجعه به منابع حدیثی این مطلب به وضوح دیده می‌شود که معصومان حتی بعد از مرگ هم قادر بر شنیدن بوده و عنایت و توجه به مردم دنیا دارند؛ از‌این‌رو می‌توانند به کسانی که به آنها متوسل می‌شوند، پاسخ دهند.



در قرآن کریم می‌خوانیم: «وَ ما یَسْتَوِی الْأَحْیاءُ وَ لاَ الْأَمْواتُ إِنَّ اللَّهَ یُسْمِعُ مَنْ یَشاءُ وَ ما أَنْتَ بِمُسْمِعٍ مَنْ فِی الْقُبُور»؛ «و هرگز مردگان و زندگان یکسان نیستند! خداوند پیام خود را به گوش هر‌کس که بخواهد می‌رساند، و تو نمی‌توانی سخن خود را به گوش آنان که در گور خفته‌اند برسانی».
پاسخ پرسش مطرح شده، با توجه به نکات زیر روشن می‌شود:

۱.۱ - أ. مراد از آیۀ شریفه

این آیه و آیات پیش از آن، سخن از درک نکردن مردگان به‌طور عادی و طبیعی می‌گوید؛ اما روایاتی داریم که مربوط به شرایط فوق‌العاده است که خداوند سخنان پیامبرش را به‌طور فوق‌العاده به گوش آن مردگان می‌رساند؛ به دیگر سخن، ارتباط انسان در جهان برزخ با عالم دنیا قطع می‌شود جز در مواردی که خداوند فرمان می‌دهد این ارتباط برقرار گردد، به همین دلیل در شرایط عادی ما نمی‌توانیم ارتباط با مردگان پیدا کنیم.

۱.۲ - ب.بیهوده نبودن توسل

توسل، صحیح بوده و یک امر بیهوده‌ای نیست. اگر ما بخواهیم پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله و ائمه اطهار ـ علیهم‌السلام ـ را در ردیف عموم انسان‌ها قرار داده و هر حکمی که برای سایر مردم در نظر می‌گیریم، برای آنها هم به اثبات برسانیم. از آن جایی که ارتباط همۀ انسان‌ها بعد از مرگ با این دنیا به‌طور کامل قطع می‌شود، در نگاه ابتدایی این به دست می‌آید که امر توسل چیزی بیهوده بوده و آنها هیچ‌گاه قادر به شنیدن سخن انسان‌ها در این دنیا، و در نتیجه پاسخ‌گویی به آنها نیستند، اما با مراجعه به منابع حدیثی اثبات می‌شود که میان پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ و ائمۀ اطهار ـ علیهم‌السلام ـ با مردم عادی در برخی جهات معنوی تفاوت وجود دارد و توجه به آنها باعث می‌شود این شبهه از بین برود که ما در ادامه برای اختصار به ذکر چند نمونه اکتفا می‌کنیم:




۲.۱ - ۱. زنده بودن برخی انسان‌ها پس از مرگ

دسته‌ای از انسان‌ها ـ از جمله پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ و ائمۀ اطهار علیهم‌السلام ـ وقتی از دنیا می روند، به حکم قرآن، زنده هستند که در قرآن کریم «اَحیاءٌ عِندَ رَبّهِم یُرزَقُونَ» به آن تصریح شده است.

۲.۲ - ۲. عرضه پرونده اعمال بر ائمه

در برخی روایات آمده است که پروندۀ اعمال مسلمانان در روزهای متعددی از هفته بر پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ و ائمه علیهم‌السلام عرضه می‌شود، و این عرضۀ اعمال فقط با حاضر و ناظر بودن و ارتباط آنها با دنیا سازگاری دارد.

۲.۳ - ۳. شنیدن سلام زائر توسط ائمه

در احادیث آمده است که پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ و ائمه ـ علیهم‌السلام ـ سلام زائر و کلام او را می‌شنوند، و به اذن الاهی با برآورده کردن حوائج شرعی زائرین، پاسخ آنها را می‌دهند.

۲.۴ - ۴. سلام دادن هر روزه ما بر ائمه

اگر قرار باشد که پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ صدای ما را نشنود، پس سلام دادن هر روزۀ ما بر ایشان در نماز معنایی نخواهد داشت.

۲.۵ - ۵. تلقین هنگام خاک‌سپاری مردگان

یکی از دستورات دینی ما در هنگام به خاک‌سپاری مردگان، تلقین معارف الاهی به آنهاست و به آن معنا بوده که آنها در آن لحظه به خواست خداوند از قدرت شنوایی برخوردارند.

۲.۶ - ۶. سخن گفتن با مردگان

سخن گفتن با مردگان توسط امام علی علیه‌السلام در قبرستان پشت دروازۀ کوفه، که نقل شده وقتی حضرت علی علیه‌السلام از جنگ صفین برمی‌گشتند رو به قبرستان کرده و شروع به صحبت با مردگان نمودند، سپس رو به اصحاب خود کرده و فرمودند: «بدانید که اگر اجازۀ سخن گفتن داشتند، شما را خبر می‌دادند که: بهترین توشه تقواست».
[۱۳] نهج البلاغه، پدیدآورنده: سید رضی، مصحح: عطاردی، عزیزالله، ص ۴۲۹ و ۴۳۰، بنیاد نهج البلاغه، چاپ اول، بی‌جا، ۱۳۷۲ش.



در نتیجه چنین نیست که همۀ مردم پس از مرگ ارتباطشان با دنیا کاملاً قطع بشود؛ بلکه بعضی از آنها ـ با توجه به شرایطی ـ پس از مرگ هم با دنیا در ارتباط هستند؛ البته بعضی به‌طور دائم و بعضی موقت که گفتیم پیامبر و ائمه ـ علیهم‌السلام ـ جزو آن دسته از انسان‌ها هستند که دائماً به مردم دنیا عنایت و توجه دارند؛ از‌این‌رو اگر کسی به آنها متوسل می‌شود، مثل این است که با افراد زنده در ارتباط است.


۱. فاطر (۳۵)، آیه، ۲۲.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۸، ص ۲۳۳ و ۲۳۴، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    
۳. آل‌عمران (۳)، آیه ۱۶۹.    
۴. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۱، ص ۳۴۷، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، ۱۴۱۷ ق.    
۵. طباطبایی، محمدحسین، ترجمه المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۱، ص ۵۲۰.    
۶. کلینی، محمد، الکافی، ج ۱، ص ۲۱۹ و ۲۲۰، دارالکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۷. صفّار، محمد، بصائر الدرجات فی فضائل آل‌محمد (ص)، ج ۱، ص ۴۲۸ ۴۳۰، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، قم، چاپ دوم، ۱۴۰۴ ق.    
۸. ابن شاذان قمی، ابوالفضل، الفضائل، ص ۹۹، رضی، قم، چاپ دوم، ۱۳۶۳ش.    
۹. نوری، حسین، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج ۱۵، ص ۲۵۳، مؤسسة آل البیت علیهم السلام، قم، چاپ اول، ۱۴۰۸ق.    
۱۰. بحرانی، سید هاشم، مدینة معاجز الائمّة الاثنی عشر، ج ۲، ص ۲۲۱، مؤسسة المعارف الاسلامیه، قم، چاپ اول، ۱۴۱۳ق.    
۱۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۸، ص ۲۳۴، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    
۱۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۸، ص ۲۳۴، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    
۱۳. نهج البلاغه، پدیدآورنده: سید رضی، مصحح: عطاردی، عزیزالله، ص ۴۲۹ و ۴۳۰، بنیاد نهج البلاغه، چاپ اول، بی‌جا، ۱۳۷۲ش.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : توسل | کلام




جعبه ابزار