• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توبه از دیدن فیلم‌های مبتذل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: توبه، گناه، معصیت.

پرسش: جوانی ۲۳ ساله هستم که چند سالی است به دیدن فیلم‌های مبتذل گرفتار شده‌ام و این کار با ورود ماهواره به منزل، آسان‌تر نیز شده است. بارها توبه کردم اما موفق به ترک این گناه نشدم، خواهشمندم مرا درباره چگونگی توبه از این عمل، راهنمایی کنید.

پاسخ: برای ترک گناه باید انگیزه قوی برای مبارزه داشت و از محیط گناه دوری کرد و به رحمت الاهی امیدوار بود.




گناه و معصیت، مانند لجن‌زار متعفنی است که انسان، هر چه بیشتر در آن فرو می‌رود، کمتر بوی تعفن آن را حس می‌کند؛ زیرا حس بویایی او از کار می‌افتد و متوجه غرق شدن بیشتر خود نمی‌شود.
از طرف دیگر، تصمیم جدی انسان به بازگشت از هر جای این مسیر باتلاق و متعفن، خود یک پیروزی است. کسی که الآن و در این مرحله به این پیروزی رسیده است، باید سعی کند انگیزه خود را برای مبارزه با گناه، قوی‌تر نماید، تا در مراحل بعدی هم پیروزی شود.
اما در مورد راه‌های قوی کردن انگیزه برای مبارزه با گناه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. توجه به مفاسد و مضرات گناه
۲. توجه به ارزش والای شخصیت خود
۳. توجه به مقام عظیم خداوند و رعایت کردن دستورهای او
۴. توجه به ارزش مبارزه با گناه و هوای نفس، به عنوان یک هنر و لذت بخش بودن پیروزی بر نفس.
علاوه بر این، باید با دوری کردن از محیط‌های خلوت و پرکردن اوقات فراغت با برنامه‌هایی هم چون مطالعه، ورزش، قرائت و حفظ قرآن، عبادت، روزه گرفتن، ارتباط با افراد متدین و خود ساخته و...شرایط و زمینه‌های گناه را از بین برد.
در صورتی که ازدواج نکرده‌اید، سریعا به این کار اقدام کنید که ارضای غریزه جنسی از راه حلال، می‌تواند شما را در دست‌یابی به اهداف‌تان کمک فراوانی نماید.
نکته بسیار مهم در این راه، مایوس نشدن از رحمت الاهی و استعانت از او و توکل به اوست. از توبه‌شکنی مکرر خود به هیچ وجه دلسرد نشوید و با عزمی جزم و با توجه به راهکارهای اشاره شده در بالا، به مبارزه با این پدیده برخیزید. ما بر این باوریم که با دستگیری و لطف پروردگار مهربان، شما در این مبارزه پیروز خواهید شد.


گناه و معصیت مانند باتلاق و لجن زار متعفنی است که اگر انسان مدتی در آن بماند، حس بویایی انسان از کار افتاده و انسان دیگر بوی تعفن را احساس نمی‌کند و هرچه بیشتر در آن فرو می‌رود، بیشتر دچار عفونت‌ها و بیماری‌های آن می‌شود. تا جایی که دیگر قدرت و اراده خود را برای نجات از دست می‌دهد و اگر هم خواهان نجات خود باشد، دیگر نمی‌تواند.
از طرف دیگر، انسان از هر جای این باتلاق عمیق گمراهی، تصمیم به بازگشت و جبران بگیرد و در راه نجات خود قدم بردارد، جلوی ضرر را گرفته است و این خود پیروزی بزرگی است که پایه و مبنای پیروزی‌های بعدی است.
توجه شما به زشتی و گناه آلود بودن این گونه فیلم‌ها، در این مرحله که ابتدای فرو رفتن در گناه است، نشانه وجدان بیدار شما و لطف خداوند به شماست. و تصمیم شما به توبه و بازگشت و پیدا کردن راه حل در این مرحله، یک پیروزی بزرگ بر نفس است و خود یکی از مراحل توبه است که بسیار با ارزش است.
اما باید دانست که توبه دارای مراتبی است:
۱.عزم بر ترک گناه
۲.ترک گناه
۳.جبران گناه (کسب فضائل اخلاقی و انجام اعمال نیک)

۲.۱ - انگیزه قوی برای مبارزه

ما این عزم و اراده استوار شما را برای ترک گناه که در حقیقت ورود به اوّلین مرحله توبه است، به شما تبریک می‌گوییم. اما شما باید به زودی وارد مرحله بعدی شوید. برای این کار، باید بدانید که چرا می‌خواهید عمل گناهی را که انجام داده‌اید ترک کنید و کنار بگذارید؛ زیرا تا انگیزه‌قوی برای این کار نداشته باشید، نمی‌توانید موفق شوید و این به خاطر جذاب بودن گناه است. چنان که حضرت صادق (علیه‌السّلام) می‌فرمایند: «الجنة محفوفة بالمکاره و جهنم محفوفة باللذات والشهوات؛ بهشت (اعمالی که موجب رفتن به بهشت است) آمیخته با سختی‌ها و رنج‌هاست و آتش جهنم (اعمالی که موجب رفتن به جهنم است) آمیخته با میل و علاقه نفسانی انسان است.»
پس، باید برای ترک گناه، انگیزه‌ای قوی‌تر از جذاب بودن گناه داشته باشید. اگر این انگیزه را ندارید، باید آن را در خود ایجاد کنید و سپس هر چه بیشتر آن را تقویت نمایید.

۲.۱.۱ - راه‌های ایجاد و تقویت انگیزه

در این جا، به بعضی از راه‌های ایجاد و تقویت انگیزه مبارزه با گناه اشاره می‌نماییم:
۱. مطالعه برای کسب آگاهی و اطلاعات بیشتر از مضرات گناه و عواقب آن؛ مسلم است اگر انسان به ضررهای بی شمار کوتاه مدت و دراز مدت عملی آشنا بوده و به آنها توجه داشته باشد، هرگز مرتکب آن نخواهد.
۲. توجه پیدا کردن به مقام و شخصیت خود به عنوان یک انسان (خلیفه و جانشین خداوند در روی زمین) و این که با انجام گناه، انسان از این مقام سقوط خواهد کرد.
۳. توجه به مقام عظیم خداوند. رعایت کردن دستورهای او، و این که او حاضر و ناظر بر اعمال ماست و محضر خدا جای گناه نیست.
۴. توجه به این نکته که یک جوان مسلمان، یک فرد مؤثر در اجتماع است و می‌تواند در اثر تربیت نفس خود و مبارزه با گناه، منشا اثرات مثبتی در جامعه باشد و نه تنها می‌تواند خود را از دام گناه برهاند، بلکه می‌تواند اسباب آزادی و نجات دیگران را هم فراهم کند.
۵. توجه داشتن به این مسئله که اگر خداوند مهربان، بندگانش را از کاری نهی کرده و بر حذر داشته است، حتماً برای ضرر و زیان‌هایی است که آن عمل به دنبال داشته است و گرنه خداوند مهربان هیچ گاه ما را از اعمالی که سودمند باشند، باز نمی‌دارد. پس اگر خداوند از ارضای غریزه جنسی از غیر راه ازدواج شرعی منع کرده"فمن ابتغی وراء ذلک فاولئک هم العادون" و برای کسانی که از این دستور سرپیچی کنند، مجازات‌هایی در این جهان و در آن جهان تعیین کرده است، برای ضرر و زیان‌های فراوان آن است. اگر کسی خدا را دوست دارد باید با دستور او مخالفت نکند و اگر (نعوذ بالله) خدا را دوست ندارد، حداقل باید برای ضررهایی که متوجه او است از این عمل دوری کند.
۶. توجه به این که لذت گناه برای چند لحظه و بسیار زودگذر است، ولی عواقب مضر آن ماندگار است و هیچ انسان عاقلی برای لذت زودگذر، خود را گرفتار ضررهای طولانی مدت نمی‌کند.
۷. توجه به این که در وادی گناه غلطیدن، هیچ هنری نیست، این کاری است که از هر انسان بی اراده‌ای ساخته است. ارزش و هنر انسان این است که در مقابل هواهای نفسانی و شیطانی بایستد و با آنها مقابله کند. وارد شدن در این مقابله و مبارزه، خود یک پیروزی بزرگ است.

۲.۲ - دوری از محیط گناه

با توجه به موارد یاد شده، سعی کنید تا حد امکان از محیط گناه و از محیط‌های خلوت که در آن ابزار گناه مهیاست، دوری نمایید. اوقات فراغت خود را با برنامه‌هایی هم چون ورزش، مطالعه کتاب‌های سودمند، قرائت و حفظ قرآن، ارتباط و رفت و آمد با افراد خودساخته و متدین، روزه ‌گرفتن و...، و تلقین به خود که شما می‌توانید با این عمل مبارزه کرده و آن را کنار بگذارید، پرکنید.

۲.۳ - اقدام به ازدواج

در صورتی که ازدواج نکرده‌اید، سریعا به این کار اقدام کنید که ارضای غریزه جنسی از راه حلال، می‌تواند شما را در دست‌یابی به اهداف تان کمک فراوانی نماید.

۲.۴ - ارزش و لذت ترک گناه

دوست عزیز! مبارزه با گناه و وسوسه‌های نفس و شیطان، خیلی سخت، اما بسیار با ارزش و لذت بخش است و لذت پیروزی، در هر مرحله این مبارزه را با هیچ لذت دیگری نمی‌توان مقایسه کرد. و به قول شاعر:
تو گر لذت ترک لذت بدانی
دگر لذت نفس، لذت نخوانی
پس، سعی کنید انگیزه خود را برای ترک این عمل بسیار مضر، هر چه بیشتر قوی کنید و در همه حالات بدانید که یک پشتیبان بسیار قوی و مهربان دارید و آن خدای متعال است که در صورت توبه واقعی، از گناهان ما می‌گذرد و ما را در مسیر مبارزه با گناه، یاری می‌دهد آن هم از راه‌هایی که حتی به فکر ما نمی‌رسد.

۲.۵ - امید به رحمت الاهی

در این راه، از رحمت الاهی مایوس نشوید و از خدا استعانت جسته و به او توکل کنید و از این که به طور مکرر توبه نموده و آن را می‌شکنید، دلسرد نشوید و دوباره عزم خود را جزم کرده و با راهکارهایی که در بالا بدان اشاره شد، به مبارزه با این پدیده برخیزید. ما بر این باوریم که با استعانت از لطف پروردگار مهربان، در این مبارزه موفق می‌شوید، ان شاءالله.


۱. حرّ العاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج۱۵، ص۳۰۹، باب ۴۲ (باب وجوب اجتناب الشهوات و اللذات المحرمه).    
۲. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۷.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «توبه از دیدن فیلم‌های مبتذل»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۹/۱۶.    



جعبه ابزار