• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تخفیف مجازات کافران

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مجازات، نیت.

پرسش: چه دلایل نقلی، بر تخفیف مجازات کفاری که اعمال نیک با نیت خیر انجام می‌دهند، وجود دارد؟



روایاتی در این‌باره وارد شده است:

۱.۱ - روایت امام کاظم

«الامامُ الکاظمُ (علیه‌السّلام): کانَ فی بنی اسرائیلَ رجُلٌ مؤمنٌ، و کانَ لَهُ جارٌ کافِرٌ، فکانَ یرفُقُ بالمؤمنِ و یولِیهِ المَعروفَ فی الدُّنیا، فلَمّا انْ ماتَ الکافرُ بنی اللّهُ لَهُ بَیتا فی النّارِ مِن طِینٍ، فکانَ یقیهِ حَرَّها و یاتیهِ الرِّزقُ مِن غَیرِها، و قیلَ لَهُ: هذا بما کنتَ تُدخِلُ علی جارِک المؤمِن؛
امام کاظم (علیه‌السّلام): در میان بنی‌اسرائیل مردی مؤمن بود که همسایه کافری داشت. او با آن مرد مؤمن رفتاری نرم داشت و به وی نیکی می‌کرد. وقتی آن کافر از دنیا رفت خداوند در دوزخ خانه‌ای گِلی برایش ساخت که او را از گرمای جهنّم حفظ می‌کرد و روزیش از غیر دوزخ می‌آمد. به او گفته شد: این به سبب رفتاری است که با همسایه مؤمنت داشتی.»

۱.۱.۱ - نظر علامه مجلسی

مجلسی پس از نقل این روایت می‌گوید: این روایت و امثال آن دلیل است که عذاب برخی کافران جهنّمی به خاطر اعمال نیکشان برداشته می‌شود. آیاتی که درباره کفار وارد شده که تخفیفی در عذابشان داده نمی‌شود در موردی است که چنین اعمال خیری از آنها صادر نشده باشد.

۱.۲ - روایت از امام باقر

امام باقر (علیه‌السّلام) فرمود: «مرد مؤمنی درکشور پادشاه ستمگری می‌زیست. آن ستمگر آهنگ آن مؤمن کرد و او فرار کرد و به برخی از بلاد غیر اسلامی رفت و بر مردی مشرک فرود آمد. آن مرد مشرک او را در کنار خود جای داد و پذیرایی نمود. همینکه آن مشرک مرد به او خطاب رسید، سوگند به عزّت و جلال خودم که اگر در بهشت جایی برای مشرک بود تو را در آن، جا می‌دادم، اما‌ ای آتش او را بترسان ولی آسیب نرسان.
امام آن‌گاه فرمود: و هر صبح و شام برای او از خارج آن محیط روزی آورده می‌شود. از امام سؤال شد: از بهشت؟ فرمود: از جایی که خدا خودش می‌خواهد.»
[۳] مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۳، ص۳۸۲.


۱.۳ - روایت از پیامبر

«رسولُ اللّهِ (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم): «انَّ اهْوَنَ اهلِ النّارِ عذابا ابنُ جذْعانَ، فقیل: یا رسولَ اللّهِ، و ما بالُ ابنِ جذْعانَ اهْوَنُ اهلِ النّارِ عَذابا؟ قالَ: انَّهُ کانَ یطْعِمُ الطَّعامَ.
پیامبر خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: از میان دوزخیان، ابن جذعان سبک‌ترین عذاب را دارد. عرض شد: ‌ای پیامبر خدا! چرا ابن جذعان سبک‌ترین عذاب را دارد؟ فرمود: چون او مردم را اطعام می‌کرد.»


۱. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۸، ص۲۹۷، ح۴۸.    
۲. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۲، ص۳۷۴، ح۳۰۸۴.    
۳. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۳، ص۳۸۲.
۴. مجلسی، محمد‌، بحار الانوار، ج۸، ص۳۱۶، ح۹۶.    
۵. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۲، ص۳۷۲، ح۳۰۷۶.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «تخفیف مجازات کافران» تاریخ بازیابی۱۳۹۷/۵/۲۴.    






جعبه ابزار