• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تخریب تهران

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نشانه‌های ظهور، تخریب تهران.

پرسش: آیا این امر که از نشانه‌های ظهور، خرابی تهران است، صحت دارد؟

پاسخ: درباره تخریب شهر تهران، تنها به یک روایت دست یافتیم که متن روایت را در ذیل بیان می‌کنیم. البته تذکر این نکته ضروری است که اولاً، این روایت از نظر سند اعتبار ندارد و قابل اطمینان نیست. ثانیاً، در این روایت زمان خاصی ذکر نشده و فاصله آن با ظهور نیز بیان نشده است؛ بنابراین احتمال دارد تهران در گذشته، حالات یادشده را تجربه کرده باشد.




با تحقیق و جست‌وجو در کتاب‌های مربوط به علامات ظهور روشن شده است که در یک مورد خرابی شهر تهران، از علائم ظهور معرفی شده است؛ ولی مراد از آن، خرابی ظاهری و ساختمانی و مادی نیست که با زلزله و امثال آن صورت می‌گیرد، منظور از تخریب شهر تهران، تخریب معنوی، اخلاقی، فساد اجتماعی و خانوادگی بوده است.


۱.۱ - روایتی از امام صادق

در روایتی مفضل بیان داشته است: «امام صادق (علیه‌السلام) از من پرسیدند که «زوراء» در کجا واقع ‌شده. (زورا چیست؟) مفضل می‌گوید: عرض کردم خدا و حجت او بهتر می‌دانند، حضرت فرمودند: زوراء در حوالی منطقه ری واقع می‌شود که در این حوالی، کوه سیاهی است که در دامنه آن شهری بنا شده و ساخته می‌شود که دارای قصرهای بلند و زیبا و سر به فلک کشیده، و زن‌های آن، زیبایی خاص دارند که شبیه به حورالعین‌اند؛ سپس حضرت به فسادهای گوناگون اخلاقی اجتماعی و ... یکی‌یکی اشاره کرده و آن را به مفضل بیان می‌دارد و می‌فرماید: ‌ای مفضل! بدان:

۱. شرایطی در آن شهر به وجود می‌آید و کار به جایی می‌رسد که زن‌های آن شهر، چنان از معرفت بیگانه می‌شنوند و از معنویت دور می‌گردند که اسلام و آیین اسلامی از میان رفته و عمل به آیین اسلامی در آن شهر برای زن‌ها ننگ به حساب می‌آید؛ و خود را ملبس به لباس کفار و مزیّن به زینت جبّارها کرده و آن را مایه افتخار و مباهات خود می‌دانند.

۲. در باب اطاعت از شوهر، هیچ‌گونه پایبندی به شوهر نداشته و از او تبعیت نمی‌کنند و از آیین شوهرداری دور بوده و هیچ‌گونه فرمان‌برداری از شوهرانشان ندارند.

۳. درباره اقتصاد و خرج و دخل زندگی، به کسب و درآمد مردها توجه نکرده و به آن قناعت نمی‌کنند. فشارهای گوناگونی در این جهت بر مردها وارد کرده و بر آنان، زجر و آزارهای روحی وارد می‌کنند.

۴. در نظام خانوادگی، بر اثر فسادهای اخلاقی و بی‌بند‌و‌باری‌های فراوان، نظام خانوادگی به هم خورده و طلاق در آن شهر شایع می‌شود؛ و بسیاری از زن‌ها مطلقه شده، برخلاف نظام خانوادگی زندگی می‌کنند.

۵. از بدترین فسادها در آن شهر، اکتفا کردن مردها به مردهاست.

۶. از افتخارات ناپسند آن شهر این‌ است که مردها می‌کوشند که خود را به شکل و قیافه زن‌ها درآورده و زن‌ها هم می‌کوشند که خود را به قیافه مردها درآورند. زن و مرد از یکدیگر شناخته نمی‌شوند، مگر به علامت‌های مخصوص.

سپس حضرت در بخش پایانی این روایت می‌فرماید:
‌ای مفضّل! اگر خواستی دینت را حفظ کنی، در آن شهر سکنا نگزین و در آن منزل اختیار نکن؛ چون اینجا محل فتنه است. از آن شهر فرار کن به سوی قله‌های کوه، از سوراخ به سوراخی؛ مثل بچه روباهی که از سوراخی به سوراخی فرار می‌کند.
[۱] همدانی طاوه‌ای، محمدحسین، الملاحم و الفتن یا علائم آخرالزمان، ص۶۲، قم، نشر کتاب.




درباره تخریب شهر تهران ما به روایتی جز آنچه ذکر شد، دست نیافتیم؛ البته تذکر این نکته ضروری است که اولاً، این روایت از نظر سند اعتبار ندارد و قابل اطمینان نِیست. ثانیاً، در این روایت زمان خاصی ذکر نشده و فاصله آن با ظهور بیان نشده است؛ بنابراین احتمال دارد تهران در گذشته، حالات یادشده را تجربه کرده باشد.



۱. بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۴۲ و ۲۲۷.
۲. مهدی موعود، ترجمه، ج۱۳، بحار، (باب علائم ظهور).
۳. نجم‌الثاقب طبرسی، ج۲، (علائم ظهور).
۴. زمینه‌سازان انقلاب مهدی.


۱. همدانی طاوه‌ای، محمدحسین، الملاحم و الفتن یا علائم آخرالزمان، ص۶۲، قم، نشر کتاب.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تخریب تهران»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۹/۲۴.    







جعبه ابزار