• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تحصیل در حوزه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تحصیل در دانشگاه، تحصیل در حوزه، شاغل شدن، ازدواج .
پرسش: اینجانب شخصیتی دینی و مذهبی دارم و از زمان دبیرستان و بعد در دانشگاه فعالیت مذهبی داشتم به گونه‌ای که دوستانم در دانشگاه می‌گفتند: تو باید حوزه می‌رفتی و جای تو در دانشگاه نیست، به هر حال سؤال من این است حال که تحصیلاتم در دانشگاه تمام شده و با توجه به این که رشته من مورد نیاز کشور هست و با توجه به این که مجرد هستم و وضع مالی خوبی نداریم و برای ازدواج هم درآمد لازم است، با توجه به این موارد آیا من سرکار بروم و مشغول کار شوم، ‌یا این که به حوزه بیایم (با توجه به این که وضع مالی طلّاب خوب نیست) مرا راهنمایی کنید؟
پاسخ: جهت تبیین ابعاد مختلف سؤال توجه شما را به چند نکته معطوف می‌داریم.



خداوند متعال انسان را با هدف ویژه‌ای خلق فرموده است و آن هدف ویژه طبق فرمایش قرآن کریم، عبادت و بندگی و رسیدن به کمال است و از جانب دیگر خداوند حکیم راه‌های رسیدن به کمال و سعادت را هم معرفی کرده و نشان داده است و به انسان‌ها هم خرد و اندیشه عنایت کرده تا بتوانند با فکر و تدبیر و تلاش و کوشش زندگی خود را طوری تنظیم کنند که در راستای اهداف الهی بوده و زندگی دنیوی خود را مقدمه سعادت آخرت قرار دهند و البته نه این که از زندگی دنیا و لذایذ آن غافل باشند، بلکه از نعمت‌های خدا و لذایذ دنیوی در چارچوب دستورات الهی بهره برده و با استفاده از نعمت‌های خداوند قوت و نیرو گرفته و خدا را بندگی کنند.


هر انسانی گرایش و تفکر ویژه خود را دارد و علاقه هر کسی خاصّ خود اوست و انسان‌هایی در دنیا موفق بوده‌اند که کارهایشان را طبق علاقه مورد نظر و با توجه به استعداد و توانایی خود انتخاب کرده‌اند و آن‌چه مهم است این است که انسان کارهای حلال و پاک را انتخاب کنند و سعی کند کاری را دنبال کند که منافع آن بیش‌تر به انسان‌ها می‌رسد، مخصوصاً منافع معنوی و تربیتی آن. و لذا در اسلام بعضی کارها حلال و پاک شمرده شده و از بعضی کارها نهی شده است. و هر انسانی باید سعی کند با توجه به شرایط محیطی و خانوادگی و با توجه به استعدادها و توانایی خود، شغلش را انتخاب کنند.


ملاک و معیار این که چه کاری مطلوب است یا چه کاری مطلوب نیست، این است که انسان بررسی کند که کدامیک از کارها نفع بیش‌تری به جامعه انسانی و مخصوصاً به جامعه مسلمانان دارد و توجه داشته باشد که در کدام جوّ و محیط می‌تواند خدمات بیش‌تری داشته باشد و خودش هم نفعی ببرد. و لذا شما برادر عزیز و ارجمند مناسب است که در همان رشته تحصیلی خود و با توجه به تخصّص و توانایی که دارید وارد بازار کار شوید و اگر بخواهید و خدا توفیق عنایت کند می‌توانید در همان کار خود مبلغ ارزش‌مندی برای اسلام و ارزش‌های اسلامی باشید و با دقت و تقوای خودتان و با رعایت موازین شرعی خدمت‌گزار خوبی برای کشور اسلامی باشید، مهم آن است که انسان بتواند روزی حلال به دست آورد و وظیفه مسلمانی و دینی خود را هم به نحو احسن انجام دهد و این هدف در همه جا میسر و مقدور است. و گرچه در حوزه‌ها زمینه رشد معنوی زیادتر است ولی این اختصاص به حوزه ندارد و یک دانشجوی مسلمان و با تقوا حضورش در دانشگاه و مراکز دانشگاهی ارزشی چند برابر دارد و با محیط آشناتر بوده و راحت‌تر می‌تواند احکام نورانی اسلام را ترویج کند.


نتیجه بحث این می‌شود که انسان در هر جایی که زندگی می‌کند باید سرباز دین و ارزش‌های متعالی اسلام باشد و مدافع احکام الهی بوده و از هیچ کوششی فروگذار نباشد و لذا شاید مناسب‌ترین انتخاب برای شما در شرایط فعلی انتخاب شغلی مناسب و سپس ازدواج و در کنار این‌ها آشنایی بیش‌تر با دستورات اسلام و ترویج آن باشد.
پیامبر گرامی اسلام صلّی الله علیه و آله فرمودند:« العبادة سبعون جزءً افضلها طلبَ الحلال»؛ عبادت هفتاد جزء دارد و برترین آن جستجوی حلال است. و امام صادق علیه‌السّلام فرمودند:« الکادّ علی عیاله کالمجاهد فی سبیل الله»؛ کسی که برای گذران زندگی خانواده خود تلاش می‌کند همانند جهاد در راه خداست.
[۲] فیض کاشانی، مهجة البیضاء، مکتبة الصدوق، ۱۳۳۹، ج۱، ص۱۴۳.

قال الباقر علیه السّلام:نعم العَونُ الدّنیا علی طلب الآخرة؛ امام باقر فرمودن: دنیا چه یاور خوبی برای به دست آوردن آخرت است.


۱. حر عاملی، وسائل الشیعه، مکتبة الاسلامیة، ۱۴۰۳ ه.ق، ج۱۲، ص۱۳.    
۲. فیض کاشانی، مهجة البیضاء، مکتبة الصدوق، ۱۳۳۹، ج۱، ص۱۴۳.
۳. اصول کافی، ج۵، ص۷۳.    



سایت اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : تحصیل | مشاوره




جعبه ابزار