• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تاثیر حرز در درمان بیماری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: بیماری، کرونا، حرز، امام جواد،.

پرسش: نوشتن و به همراه داشتن دعاها و حرزهایی مثل حرز امام جواد (علیه‌السّلام) تا چه حد می‌تواند جلوی بیماری‌هایی مثل کرونا را بگیرد؟

پاسخ اجمالی: خواندن دعاهای واردشده و به همراه داشتن حرزهایی که ائمه (علیهم‌السّلام) سفارش کرده‌اند، قطعاً در جلوگیری از بلاها و آسیب‌ها مؤثر است و تضمین این تاثیر، علاوه بر اینکه در خود روایات بیان شده، به تجربه نیز ثابت شده است، منتهی دعا و حرز، ازجمله اسباب و عوامل محافظت از بلایا است و اسباب دیگر نیز باید فراهم باشد.



اهل بیت (علیهم‌السّلام) در کنار سفارش به رعایت نکات بهداشتی و تغذیه مناسب، راه‌کارهای معنوی را نیز برای جلوگیری از بلاها و آسیب‌ها توصیه کرده و بدون شک این راه‌کارها برای جامعه مؤمنین، اثربخش بوده و هست وگرنه این خاندان چنین توصیه‌ای را بیان نمی‌کردند.


بر اساس آموزه‌های دین اسلام، دعا کردن، تضرع به درگاه الهی، طلب عافیت از خدا در برابر بلا، گرفتاری، مریضی‌ها و... از عوامل قوی و تاثیرگذار در دفع و رفع بلا هستند. به عنوان مثال در روایتی آمده است که امام سجاد (علیه‌السّلام) همیشه می‌فرمودند:
«الدُّعَاءُ یدْفَعُ الْبَلَاءَ النَّازِلَ وَ مَا لَمْ ینْزِلْ؛ دعا کردن بلایی که نازل شده و بلایی که هنوز نازل نشده است را دفع می‌کند.»
در کتاب شریف «الکافی» که معتبرترین کتب روایی شیعه است، بابی با عنوان «اَنَّ الدُّعَاءَ یرُدُّ الْبَلَاءَ وَ الْقَضَاء» (یعنی دعا بلا و قضای بد را دفع می‌کند) وجود دارد که روایات متعدد این باب همه، بیانگر تاثیر جدی دعا در دفع و رفع بلای حتمی است.
همچنین باب دیگری با عنوان «الدُّعَاءِ لِلْعِلَلِ وَ الْاَمْرَاض» در این کتاب آمده و شامل دعاهایی می‌شود که ائمه (علیهم‌السّلام) خود در هنگام بیماری خوانده یا دیگران را سفارش به خواندن آن می‌کردند.


حرزها نیز همان‌گونه که در متن آن‌ها آمده برای جلوگیری و محافظت از بلاهای گوناگون سفارش شده است، البته نباید باعث شرک شود، این حرز نیست که محافظت می‌کند، بلکه خدای متعال این خاصیت را به حرز داده و اوست که حافظ و نگهدار همه است. در میان حرزها، حرز پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، معروف به «حرز ابو‌دُجانه» و حرز امام جواد (علیه‌السّلام) از حرزهای معروف است و بین متدینان تداول داشته و برخی استفاده می‌کنند؛ نگاشتن حرز، شرایطی دارد که ازجمله آن‌ها می‌توان با وضو بودن، قمر در عقرب نبودن، (برخی گفته‌اند) مُرَکب و کاغذ ساخته دست مسلمان و...اشاره کرد. در خصوص حرز امام جواد (علیه‌السّلام) و شرایط و آداب آن، «علامه مجلسی» در «کتاب بحار الانوار» و «سید ابن طاووس» در «کتاب مهج الدعوات و منهج العبادات» بیان کرده‌اند.
همچنین حجت الاسلام و المسلمین دکتر عابدی که از اساتید حوزه علمیه قم هست تحقیق کاملی دارد که می‌توانید با مراجعه به لینک زیر به آن دسترسی پیدا کنید.
البته تاکید می‌کنیم که حرز نیز همچون دعا، تاثیرش بسته به خواست خدای متعال است و علاوه بر آن، تاثیرگذاری دعا و حرزها بسته به عوامل مختلف است، ولی تجربه‌های معنوی در زندگی مؤمنان نشان داده که دعا و حرزهای معتبر، اثرگذار بوده است.
در مورد بیماری‌های واگیردار و خطرناک مانند آنفولانزا، کرونا و...نیز سفارش ابتدایی اسلام بر تغذیه مناسب و رعایت بهداشت، خصوصاً شستن دست‌ها و صورت قبل از غذا خوردن است، ضمن اینکه راه‌کارهایی همچون دعا، صدقه، صله رحم، استغفار، به همراه داشتن حرز با شرایط خود نیز بیان شده است تا با راه‌کارهای عقلایی در هر زمان برای سالم ماندن، از راه‌کارهای معنوی نیز غافل نشویم که قدرت خدای متعال فراتر از تصور است.


دعا کردن و نگاه‌داری حرزهای معتبر ازجمله عوامل معنوی در امان ماندن از بلایا و مریضی‌هاست که در کنار سفارش به راه‌کارهای طبیعی و عقلایی، مورد سفارش اهل بیت (علیهم‌السّلام) بوده است، دعا و حرز بی‌تردید اثرگذار بوده و هست، منتهی اثربخشی هر یک مشروط به شرایط و آداب خویش است.


۱. محمد بن یعقوب کلینی، الکافی، ج۲، ص۴۶۹، ح۵، تهران:اسلامیه، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ ق، بَابُ اَنَّ الدُّعَاءَ یرُدُّ الْبَلَاءَ وَ الْقَضَاء.    
۲. محمد بن یعقوب کلینی، الکافی، ج۲، ص۵۶۴، بَابُ الدُّعَاءِ لِلْعِلَلِ وَ الْاَمْرَاض‌.    
۳. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۹۱، ص۳۵۷.    
۴. سیدابن‌طاووس، علی بن موسی، مهج الدعوات، ص۳۹.    
۵. کانال در محضر استاد احمد عابدی    



مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی، برگرفته از مقاله «دعا و حرز در برابر بیماری» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۱/۳۱.    






جعبه ابزار