• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انقطاع از دنیا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: انقطاع، دنیا
پرسش: انقطاع از دنیا در گرو چه اموری است ؟
پاسخ:منشأ محبت به دنیا غفلت از خدا است. اگر کسی بداند دل بستگی به دنیا چه آثار و نتایج زیان باری دارد از آن فاصله خواهد گرفت.





۱.۱ - شناخت خدا و اتصال به معبود

منشأ محبت به دنیا غفلت از خدا است. قرآن مجید می فرماید:ما جعل الله لرجل من قلبین فی جوفه؛ خداوند دو قلب در درون هر فردی قرار نداده است.
یعنی محبت به دنیا با محبت به خدا جمع نمی شود. بنابراین راه انقطاع از دنیا پیوستن به معشوق واقعی است.
آن کس که تو را شناخت جان را چه کند فرزند و عیال و خانمان را چه کند

۱.۲ - توجه به مرگ

امام باقر(ع) می فرماید: أکثر ذکر الموت فانه لم یکثر انسان ذکر الموت الا زهد فی الدنیا؛ مرگ رازیاد یاد کن که کسی مرگ را یاد نکرد مگر آن که نسبت به دنیا بی رغبت شد.

۱.۳ - توجه به آخرت

علی (ع) به فرزندش نصیحت می کند که آخرت را زیاد یاد کن و آن چه در او از نعمت و عذاب دردناک است که این یاد تو را نسبت به دنیا زاهد می سازد و دنیا را در نزدت کوچک می کند.

۱.۴ - توجه به ناپایداری دنیا

قرآن مجید با بیان بی اعتباری و فنای دنیا پیروانش را از دام وابستگی به دنیابرخوردار داشته است قرآن مجید دنیا را بازیچه و بیهوده معرفی کرده است. بر این اساس علی (ع) می فرماید: در عزت و ارجمندی دنیا رغبت نکنید، فخر دنیا بریده شدنی و آرایش و نعمتش تمام شدنی است.

۱.۵ - شناخت آثار محبت به دنیا

اگر کسی بداند دل بستگی به دنیا چه آثار و نتایج زیان باری دارد از آن فاصله خواهد گرفت. در این جا به بعضی از آن آثار می پردازیم:

۱.۵.۱ - منشأ گناهان

در روایات از محبت به دنیا به عنوام ام الفساد یاد شده است. امام صادق (ع) می فرماید:راس کل خطیئة حب الدنیا؛ محبت به دنیا رأس همه خطاهااست.

۱.۵.۲ - سخت مردن

هر اندازه علاقه و محبت به زندگی دنیا بیشتر باشد جدایی از آن سخت تر خواهد بود،چنان که علی (ع) می فرماید:من کانت الدنیا همته اشتدت حسرته عند فراقها؛ کسی که هم و غم او دنیا باشدحسرتش در موقع جدا شدن از دنیا بیش تر خواهد بود.

۱.۵.۳ - اندوه بی حد

امام صادق (ع) می فرماید: هر که دل به دنیا بندد به سه خصلت دل بسته است: اندوهی که پایان ندارد و آرزویی که به چنگ نیاید و امیدی که بدان نرسد.
[۸] اصول کافی، شیخ کلینی، ج ۴ ص ۹

۴

۱.۵.۴ - حرص شدید

امام صادق (ع) می فرماید:خداوند دری از دنیا بر بنده نگشاید جز این که به مانند آن دری از حرص بر او بگشاید.
[۹] اصول کافی، شیخ کلینی، ج۴، ص۷


۱.۵.۵ - نیایش و مناجات

یکی از عواملی که انسان را به رهایی از تعلقات مادی کمک می کند انس با خدا ازطریق نیایش است. هر چه رابطه با خدا بیشتر باشد انقطاع از دنیا و تعلقات مادی نیز بیشتر خواهد بود در دعاهااین انقطاع دیده می شود، به ویژه در دعای پر محتوای شعبانیه که همه امامان آن را زمزمه می کرده اند و در آن جا امام علی (ع) می فرماید:الهی هب لی کمال الانقطاع الیک؛ خدایا انتهای انقطاع را به من ارزانی دار.

۱.۵.۶ - معاشرت با اهل دل

از آن جا که گرایشات و صفات اخلاقی دوست و همنشین اثر مستقیم در آدمی دارد معاشرت با افرادی که توجه به آخرت دارد انسان را از وابستگی به دنیا رهایی می بخشد و این نکته در روایات آمده است:حواریون به عیسی گفتند:با چه کسی معاشرت کنیم؟ فرمود: با کسی که دیدنش شما را به یاد خدا بیندازد و علمش آگاهی شما را بیشتر کند و شما را نسبت به آخرت ترغیب نماید.


۱. احزاب (۳۳) آیهء ۴    
۲. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج ۷۰ ص ۶۴    
۳. میزان الحکمه، محمدی ریشهری، ج ۲ ص ۱۱۷۰    
۴. حدید(۱۵۷ آیهء ۲۰    
۵. نهج البلاغه، سید رضی، خطبه ۹۸    
۶. میزان الحکمه، محمدی ریشهری، ج ۲ ص ۸۹۶    
۷. بحارالأنوار، علامه مجلسی، ج۶۸، ص۱۸۱    
۸. اصول کافی، شیخ کلینی، ج ۴ ص ۹
۹. اصول کافی، شیخ کلینی، ج۴، ص۷
۱۰. بحارالأنوار، علامه مجلسی، ج۱۴، ص۳۳۱    



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | دنیا | دنیا طلبی




جعبه ابزار