• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اسم فرزند

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: اسم، فرزند، شخصیت، نام نیکو.
پرسش: چه اسمی برای فرزند انتخاب شود، بهتر است؟
پاسخ: اسم و نام بیانگر مسمی و صاحب آن است و هرگاه اسم تلفظ می‌شود، صاحب آن اسم به ذهن انسان می‌آید؛ بنابراین لازم است برای افراد و مواردی که اسم انتخاب می‌کنیم، اسم خوب انتخاب کنیم. در روایات آمده است درست‌ترین نام آن است که بر بندگی دلالت نماید؛ همچنین بهترین اسامی، نام پیامبران ـ صلوات‌الله‌علیهم‌اجمعین ـ است.



اسم، نام و عنوان، نشانه و تابلوی کاشف از هویت و ماهیت هر چیزی است. اسم لفظی است که انسان با شنیدن آن بدون اختیار به معنا و صاحب آن منتقل می‌شود. برای همه موجودات (گیاهان، حیوانات، جمادات و .... وجود نام و اسمی که تداعی‌کننده و مشخص‌کننده آنان باشد، ضرورت دارد.


از آن‌جا که انسان اشرف مخلوقات و موجودات است و هریک از افراد انسان دارای شخصیت مسقلی هستند، شایسته است زیباترین و باارزش‌ترین اسم‌ها برای او انتخاب شود. نامی که متناسب با حال و شرافت و کرامت انسانی او باشد.

۲.۱ - سخنی از پیامبر

پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ فرمود: "حق الولد علی والده ان یحسن اسمه و ادبه"؛ "یکی از حقوق فرزند بر پدر، این است که نام نیک و زیبا برای او انتخاب کند".


در اسلام داشتن نام و لقب نیکو یک ارزش است و می‌تواند در روحیه و جسم انسان اثرات مثبتی داشته باشد؛ ازاین‌رو شایسته است هر مسلمانی برای فرزندان خود از نام‌ها و القاب خوب و با معنا انتخاب کند؛ زیرا نام خوب تداعی‌کننده معنای خوب و نام بد تداعی‌کننده معانی و مفاهیم بد و نامناسبی است که موجب هتک حرمت انسان می‌گردد.


در تعالیم اخلاقی اسلام معیارها و ضوابطی برای نام نیک افراد انسان بیان شده است؛ از جمله:

۴.۱ - اول

اسم باید در حد شخصیت صاحب آن بوده و متناسب با تمام دوران‌های زندگی او (کودکی، نوجوانی جوانی و کهن‌سالی) باشد.

۴.۲ - دوم

از اسامی خاص ذات باریت عالی نباشد؛ مثل: ذات، رحمان.

۴.۳ - سوم

درست‌ترین نام آن است که بر بندگی دلالت نماید؛ مانند: عبدالله، عبدالرحمن و عبدالرحیم و ... .

۴.۴ - چهارم

اسامی پیامبران ـ صلوات‌الله‌علیهم‌اجمعین ـ و ائمه اطهار علیهم‌السلام، در روایت وارد شده است: بهترین نام‌ها، اسامی پیامبران ـ صلوات‌الله‌علیهم‌اجمعین ـ است.‌

۴.۴.۱ - سخنی از امام صادق

امام صادق ـ علیه‌السلام ـ از پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نقل می‌کند که فرمود: کسی که سه فرزند پسر داشته باشد و نام هیچ‌کدام را محمد نگذارد، بر من جفا کرده است.

۴.۵ - پنجم

دارای معنای زشت یا از اسامی افراد بدنام نباشد.

۴.۵.۱ - روایتی از امام باقر

در روایتی امام باقر ـ علیه‌السلام ـ از پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نقل نمودند که آن حضرت ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ بهترین و بدترین اسم را چنین برمی‌شمرد:
بهترین اسم: عبدالله، عبدالرحمن و ... بدترین اسم: ضرار، مرة، حرب و ظالم. در برخی دیگر از روایات نام‌های حکم و حکیم و خالد و مالک نیز بر این نام‌ها افزوده شده است.


در بین اسامی خوب و زیبا نیز بعضی از بعض دیگر باارزش‌تر و بالاتر هستند. هرکس باید سعی کند بهترین اسم را که دارای امتیازها و معیارهای بیشتری است انتخاب نماید.



۱. علامه مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، ج ۱۰۱، ص ۱۳۰.    
۲. علامه مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، ج ۱۰۱، ص ۱۳۰.    
۳. علامه مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، ج ۱۰۱، ص ۱۳۰ و ۱۳۱.    
۴. حرعاملی، وسائل الشیعة، ج ۲۱، ص ۳۹۹، ۲۷۴۰۳، المکتبة الاسلامیة، چاپ پنجم، ۱۳۹۸ق.    
۵. حرعاملی، وسائل الشیعة، ج ۲۱، ص ۳۹۸، ۲۷۳۹۹، المکتبة الاسلامیة، چاپ پنجم، ۱۳۹۸ق.    



پایگاه اسلام کوئست.    






جعبه ابزار