• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ازدواج مجدد امام علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ازدواج مجدد امام علی عليه‌السلام.
‌پرسش : چرا علی ـ عليه‌السلام ـ هفت روز بعد از وفات حضرت فاطمه ـ سلام‌الله‌عليها ـ ازدواج كردند؟ آيا اين از نظر تاريخی صحت دارد؟
پاسخ: ازدواج یک امر مقدس و از سنت‌های الهی است و هر انسانی نیازمند به همسر می‌باشد و در دین اسلام نسبت به این امر تأکید زیادی شده است، و آثار و برکاتی که در این امر هست، بر کسی پوشیده نیست.



علی ـ عليه‌السلام ـ هم مطابق این سنت الهی با حضرت فاطمه ـ سلام‌الله‌عليها ـ ازدواج کردند و آثار و برکات این ازدواج تا قیامت باقی و پابرجا خواهد بود. آن حضرت تا هنگامی که فاطمه ـ سلام‌الله‌عليها ـ در قید حیات بود، همسر دیگری اختیار نکرد؛ همان‌گونه که پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم ـ تا زمانی که خدیجه زنده بود، همسر دیگری نگرفت؛ اما علی ـ عليه‌السلام ـ پس از شهادت فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ مجبور شد که ازدواج کند و همسری اختیار نماید تا به وضع ایتام و فرزندان آن حضرت که مادر خود را از دست داده بودند، رسیدگی کند. و از طرفی فاطمه ـ سلام‌الله‌عليها ـ هم روز شهادتش ضمن وصایایی به علی ـ عليه‌السلام ـ فرمود: مردان ناچارِ از داشتن همسر هستند، (به همین جهت) شما «امامه» (نوه پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم ـ یعنی دختر زینب که دختر رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم ـ بود) را برای همسری اختیار کن؛ زیرا او همانند خودم نسبت به فرزندانم مهربان است.»


علی ـ عليه‌السلام ـ برای آنکه به وصیت فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ عمل کرده باشد، با امامه ازدواج کرد.»
[۲] ابن اثیر، اسدالغابه، بیروت، داراحیاء التراث العربی، اول، ۱۴۱۷ ق، ج ۷، ص ۲۵.
[۳] قرطبی، استیعاب، بیروت، دارالکتب العلمیه، اول، ۱۴۱۵ ق، ج ۴، ص ۳۵۱.



اما زمان ازدواج را اکثر منابع تعیین نکرده‌اند و تنها در بحارالانوار چنین آمده است که علی ـ عليه‌السلام ـ هفت روز پس از شهادت فاطمه ـ سلام‌الله‌عليها ـ طبق وصیت فاطمه ـ سلام‌الله‌عليها ـ با امامه بنت ابی‌العاص ازدواج کرد.»


بنابراين‌ اقدام علی ـ عليه‌السلام ـ در ازدواج با امامه مطابق با وصيت حضرت زهرا ـ سلام الله عليها ـ بوده است؛ اما اينكه اندك زمانی پس از شهادت حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌عليها ـ اقدام به ازدواج كردند، شايد چنين امری كه در عرف امروز ناپسند به نظر می‌آيد، در آن زمان اين‌گونه نبوده است. و البته اين عمل به نشانه بی‌مهری علی ـ عليه‌السلام ـ نسبت به همسر بزرگوارشان حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌عليها ـ نبوده است و بلكه احترام فوق‌العاده‌ای هم برای همسرشان قائل بودند و به همين دليل هم تا زمانی كه فاطمه ـ سلام‌الله‌عليها ـ زنده بود با هيچ زن ديگری ازدواج نكرد. اگر روايت علامه را بپذيريم، قطعاً بايد نياز فرزندان خردسال علی ـ عليه‌السلام ـ به مادر را از علل اصلی ازدواج زودهنگام علی ـ عليه‌السلام ـ با امامه بدانیم.


۱. صدوق، علل الشرایع، مؤسسة دارالحقة الثقافه، اول، ۱۴۱۶ ق، ج ۱، ص ۲۲۲.    
۲. ابن اثیر، اسدالغابه، بیروت، داراحیاء التراث العربی، اول، ۱۴۱۷ ق، ج ۷، ص ۲۵.
۳. قرطبی، استیعاب، بیروت، دارالکتب العلمیه، اول، ۱۴۱۵ ق، ج ۴، ص ۳۵۱.
۴. مجلسی، بحارالانوار، بیروت، ج ۴۲، ص ۹۲.    



سایت اندیشه قم.    








جعبه ابزار