• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اذان در کربلا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: اذان، مؤذن، کربلا، روز عاشورا، امام حسین علیه‌السلام.
پرسش: چه کسی در کربلا و روز عاشورا اذان گفت؟
پاسخ:



آن‌چه از منابع تاریخی استفاده می‌شود این است که مؤذن رسمی امام حسین علیه‌السلام در کربلا حجاج بن مسروق جُعفی بود که پس از رسیدن به کربلا هنگام نماز ظهر اذان گفت.
[۳] کاشفی سبزواری‌، ملا حسین، روضة الشهداء، ص ۳۸۳، نوید اسلام‌، قم، چاپ سوم، ۱۳۸۲ش.

هم‌چنین نام حجاج بن مسروق در زیارت‌نامه امام حسین ـ علیه‌السلام ـ در نیمه شعبان نیز ذکر شده است.
[۴] سید ابن طاووس، رضی‌الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج ۲، ص ۷۱۴، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق؛ «... السَّلَامُ عَلَی حَجَّاجِ‌ بْنِ‌ مَسْرُوقٍ‌ الْجُعْفِی».





۲.۱ - بیان یک روایت



۲.۲ - سخنان ابوثمامه با امام حسین

اما در روز عاشورا، هنگامی که وقت نماز ظهر رسید، ابوثمامه صائدی به امام حسین ـ علیه‌السلام ـ عرض کرد: یا ابا عبداللّه! جانم فدایت باد، می‌بینم که لشکر دشمن به تو نزدیک شده‌اند. به خدا سوگند تو کشته نشوی تا من به ‌خواست خدا پیش از تو کشته شوم. دوست دارم پروردگار خود را در حالی دیدار کنم که این نمازی را که وقتش رسیده خوانده باشم. امام علیه‌السلام سر برداشت و فرمود: «نماز را یاد آوردی، خدا تو را از نمازگزارانی که در یاد اویند قرار دهد، آری! اینک اول وقت نماز است». سپس فرمود: «بخواهید از ما دست بردارند تا نماز گزاریم».

۲.۳ - توهین حصین بن تمیم

حصین بن تمیم گفت: نماز شما پذیرفته نیست!!

۲.۴ - سخن حبیب بن مظاهر

حبیب بن مظاهر گفت: ای درازگوش! آیا پنداری که نماز آل رسول ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ پذیرفته نیست و نماز تو پذیرفته است؟!
[۵] ابومخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق و مصحح: یوسفی غروی، محمد هادی‌، ص ۲۲۹ ـ ۲۳۰، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ سوم، ۱۴۱۷ق.


۲.۵ - برگزاری نماز خوف به جماعت

پس از شهادت حبیب بن مظاهر، امام حسین ـ علیه‌السلام ـ و یارانش نماز خوف ‌ را به جماعت خواندند.
[۷] ابومخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق و مصحح: یوسفی غروی، محمد هادی‌، ص ۲۳۲، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ سوم، ۱۴۱۷ق.



همان‌گونه که می‌دانیم، نماز خوف اذان و اقامه ندارد و در منابع معتبر تاریخی نیز مطلبی وجود ندارد که بتوان از آن برداشت کرد که در نماز ظهر روز عاشورا اذانی گفته شده باشد.


۱. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج ۲، ص ۷۸، کنگره شیخ مفید، قم، چاپ اول، ۱۴۱۳ق.    
۲. ابن کثیر دمشقی‌، البدایة و النهایة، ج ۸، ص ۱۷۲، دارالفکر، بیروت، بی‌تا.    
۳. کاشفی سبزواری‌، ملا حسین، روضة الشهداء، ص ۳۸۳، نوید اسلام‌، قم، چاپ سوم، ۱۳۸۲ش.
۴. سید ابن طاووس، رضی‌الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج ۲، ص ۷۱۴، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق؛ «... السَّلَامُ عَلَی حَجَّاجِ‌ بْنِ‌ مَسْرُوقٍ‌ الْجُعْفِی».
۵. ابومخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق و مصحح: یوسفی غروی، محمد هادی‌، ص ۲۲۹ ـ ۲۳۰، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ سوم، ۱۴۱۷ق.
۶. علامه حلی، حسن بن یوسف، تبصرة المتعلمین فی أحکام الدین، محقق و مصحح:یوسفی غروی، محمدهادی، ص ۵۴، ‌مؤسسه چاپ و نشر وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، چاپ اول، ۱۴۱۱ق؛ نماز خوف در حال جنگ، در نماز دو رکعتی (صبح) و نمازهای چهار رکعتی (ظهر، عصر، عشاء) به‌صورت شکسته و دو رکعتی به این صورت خوانده می‌شود:لشکر اسلام دو دسته شوند و امام جماعت با یک دسته از آنها نماز را شروع کند و یک رکعت را با آنها بخواند. آن‌گاه این دسته خود فوراً رکعت دیگر را به‌جا آورده و سلام دهند و به جنگ روند تا دسته بعدی بیایند و امام جماعت هم‌چنان نشسته باشد تا آن‌ها بیایند و رکعت دوم را با این دسته دوم شروع کند و پس از به‌جا آوردن دو سجده، در حال تشهد بنشیند تا آنها رکعت بعدی را به‌جای آورند و تشهد و سلام را با یک‌دیگر بدهند. در نماز مغرب‌، امام جماعت دو رکعت را با یک دسته و رکعت دیگر را با دسته دیگر بخواند و در تقدیم و تأخیر مختار است.    
۷. ابومخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق و مصحح: یوسفی غروی، محمد هادی‌، ص ۲۳۲، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ سوم، ۱۴۱۷ق.
۸. طبری، أبوجعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک (تاریخ طبری)، تحقیق:ابراهیم، محمد ابوالفضل، ج ۵، ص ۴۳۹ ۴۴۱، دارالتراث، بیروت، چاپ دوم، ۱۳۸۷ق.    



پایگاه اسلام کوئست.    






جعبه ابزار