• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیه صبر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: آیه قرانی در مورد صبر بیان فرمایید؟
نمایه:صبر-استقامت



صبر در مفهوم وسیع خود، به معنای پایداری و استقامت در پیمودن راه حق و کمال انسانی بوده‌، ره‌توشه انسان در پیروزی بر مشکلات‌، امتحانات الهی‌، موفقیت‌های مادی و معنوی و خلاصه رمز و راز سرافرازی در زندگی ایمانی انسان است‌.


خداوند متعال در سوره مبارک بقره‌، آیه ۴۵،همه ما را به استعانت از صبر دعوت کرده و می فرماید :واستعینوا بالصبر و الصلوه.
مرحوم علامه طباطبایی می‌فرمایند: صبر از بزرگ‌ترین ملکات و حالاتی است که قرآن کریم از آن ستایش کرده است‌. نشان چنین عظمتی در مورد صبر آن است که قرآن کریم حدود هفتاد بار از آن یاد کرده و حتّی درباره آن فرموده است "اِن‌َّ ذَلِک مِن عَزم‌ِ الاُمور."
حقیقت آن است که صبر، عامل مبارزه با یأس‌ها، دل افسردگی‌ها و ناامیدی‌ها بوده و در فراز و نشیب و پیچ و خم‌های شکنندة زندگی‌، نیروبخش و فریادرس انسان است‌. روشن است تا انسان‌، روحیّه مقاوم و پایداری نداشته باشد، حتّی در سامان‌دهی به جزئی‌ترین مسائل زندگی خود، درمانده خواهد بود.


در آموزه‌های دینی‌، بی تردید صبر از جایگاهی ویژه‌ای برخوردار بوده‌، حتی در سخنان امامان معصوم‌ رأس ایمان و هم‌چون سر در بدن انسان برشمرده شده است‌، به گونه‌ای که با از میان رفتن آن‌، ایمان انسان از کف می‌رود; همان گونه که با رفتن سر، جسد و کالبد او نیز از میان می‌رود.
"عن ابی عبدالله(ع) قال‌: الصبر رأس الایمان‌; صبر، سرِ ایمان است‌."
[۴] اصول کافی‌، کلینی‌، ج۳، ص۱۴۰، دفتر نشر فرهنگ اهل‌بیت‌.

هم ایشان در سخن دیگر می‌فرمایند: "الصبر من الایمان بمنزلة الرأس من الجسد فاذا ذهب الرّأس ذهب الجسد کذلک اذا ذهب الصبر ذهب الایمان‌; صبر نسبت به ایمان مانند سر است نسبت به تن‌; که چون سر برود، تن هم می‌رود. هم‌چنین اگر صبر برود، ایمان هم‌ می‌رود.
تشبیه صبر به سر یا از لحاظ شرف و فضیلت و یا از نظر قوام و ثبات صفات نیکو به صفت صبر، مشابه احادیث مزبور و نیز احادیثی درباره جوانب دیگر صبر است که برای نمونه می‌توانید به "باب الصبر" از جلد سوم کتاب شریف اصول کافی مراجعه کنید.


بدیهی است آن چه به منزله سَرِ هویت ایمانی انسان باشد، وانگهی کلید موفقیت او در چنین عرصه مهمی خواهد بود و از چنان جایگاهی برخوردار می‌باشد که در پرسش بدان اشاره شده است‌; به راستی آیا می‌توان پذیرفت که عامل برجسته‌ای‌، همانند صبر که ریشه ایمان بوده‌، پایه‌های شکل‌گیری نیکی‌ها و انسانیت را در انسان تشکیل می‌دهد، نباید در ردیف تقاضای نخست انسان از خدا قرار گیرد. اگر مبارزه با هواهای نفسانی را شاخصه حرکت ایمانی انسان تلقی کنیم‌، حتّی همین روی‌کرد تعالی بخش برای انسان‌، نتیجه صبر، مقاومت و پایداری اوست‌، به گونه‌ای که تا از بستر صبر نیرو نگیرد، توان آن حرکت زیبای ایمانی را نخواهد داشت‌.


۱. بقره/سوره۲، آیه۴۵    
۲. لقمان/سوره۳۱، آیه۱۷.    
۳. تفسیر المیزان‌، علامه طباطبایی (ره‌)، ج۱، ص۳۴۴.    
۴. اصول کافی‌، کلینی‌، ج۳، ص۱۴۰، دفتر نشر فرهنگ اهل‌بیت‌.



شهر سؤال.    



رده‌های این صفحه : صبر | فضائل اخلاقی




جعبه ابزار