• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کم توجهی مسلمانان به حدیث غدیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حدیث غدیر، مسلمانان، امیرالمؤمنین، ارتداد.

پرسش: با توجه به قضیه غدیر، چرا مسلمانان صدر اسلام از امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) اطاعت لازم نداشتند؟



بر اساس شواهد قطعی تاریخی، کوتاهی و قصور مسلمانان صدر اسلام (حداقل مسلمانان ساکن مدینه) در موضوع خلافت امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) از روی جهل و بی‌خبری نبود؛ زیرا شخصیت ممتاز امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) برای مسلمانان صدر اسلام، کاملاً آشنا بود.
به اختصار به چند عامل اساسی و کلیدی این رخداد تلخ، اشاره می‌کنیم:

۱.۱ - دنیا طلبی و عافیت‌خواهی

دنیا‌طلبی و حفظ جان و مال و موقعیت، مانع عکس‌العمل آنان در برابر تصمیم سقیفه شد.

۱.۲ - قوم محوری و قبیله‌گرایی

با توجه به ظهور اسلام در جزیرة العرب، عمده مسلمانان را مجموعه اعراب مسلمان مکه و مدینه (مهاجران و انصار) تشکیل می‌دادند و هنوز علقه‌های قومی و فرهنگ قبیله محوری در تصمیم گیری‌های آنان دخیل بود.
در اولین لحظات بعد از رحلت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) دو گروه مهاجر و انصار در سقیفه به جای پیروی از پیامبر برسر خلافت با هم به نزاع پرداختند. در چنین اوضاعی فقط عده‌ای‌ اندک از پیروان راستین پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و بنی‌هاشم به علی (علیه‌السّلام) وفادار ماندند اما از این تعداد‌ اندک، کاری بر نمی‌آمد.

۱.۳ - قریب‌العهد بودن به اسلام

بسیاری از تازه مسلمانان آگاهی عمیق و ایمان راسخ به آموزه‌های دینی و قرآنی نداشتند. طبیعی بود که از سوی این عده نیز انتظار حرکت اصلاحی و حمایت از حضرت در آن شرایط وجود نداشت بلکه حتی خطر تفرقه و ارتدادشان مطرح بود.

۱.۴ - کینه و عقده به حضرت

بسیاری از مسلمانان نسبت به علی (علیه‌السّلام) بی‌مهر بودند و کینه او را در دل داشتند؛ زیرا علی (علیه‌السّلام) بسیاری از نزدیکان آنها را، زمانی که در زمره کافران بودند، کشته بود. این افراد هر چند بعدها پیوند خود را به اسلام اعلام نمودند ولی در باطن بغض و عداوت علی (علیه‌السّلام) را در دل داشتند.


حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «کم توجهی مسلمانان صدر اسلام به حدیث غدیر» تاریخ بازیابی۱۳۹۷/۵/۱۴.    


رده‌های این صفحه : مقالات حدیث‌نت




جعبه ابزار