• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

هدیه دادن انگشتر در رکوع

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: آیه ولایت، ولایت، امامت، امام علی.

پرسش: با توجه به دادن انگشتر در نماز سبب بطلان نماز می‌شود، چگونه امام علی (علیه‌السّلام) چنین کاری را ممکن است انجام دهد و آیه ولایت مربوط به او باشد؟



«اِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِینَ ءَامَنُواْ الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلَوٰةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکَوٰةَ وَ هُمْ رَاکِعُون؛ همانا ولی شما، تنها خدا و پیامبر اوست و کسانی که ایمان آورده‌اند؛ همان کسانی که نماز بر پای می‌دارند و در حال رکوع، زکات می‌دهند.»


فخر رازی اشکال می‌کند دادن انگشتر در موقع نماز، مصداق «فعل کثیر» و مبطل نماز است. فقها گفته‌اند اگر انسان در نماز، کاری کند که شکل ظاهری آن بر هم بخورد، نماز، باطل می‌شود. صدقه دادن امام (علیه‌السّلام) هم در موقع نماز، به دلیل اینکه «فعل کثیر» به حساب می‌آید، موجب بطلان نماز است.


به این ایراد، می‌توان دو پاسخ داد:
۱. با مراجعه به کتاب‌های فقهی، مشخّص می‌شود که عمل ایشان، مصداق فعلِ کثیر نیست، چون فعلِ کثیر، فعلی است که صورت نماز را بر هم بزند. امام (علیه‌السّلام) فقط به فقیر، اشاره کرد که انگشتر را از دست ایشان در آورد و این‌اندازه، نمی‌تواند باطل‌کننده نماز باشد، چنان‌که در کتب فقهی اهل‌سنّت، چنین امری را مبطل نماز نشمرده‌اند.
۲. ما مبطلات نماز را از کتاب و سنّت آموخته‌ایم. وقتی کسی مانند امیر مؤمنان (علیه‌السّلام)، کاری را در نماز انجام داد و خدا و رسول او، آن را تأیید کرد، معلوم می‌شود آن کار، مبطل نماز نیست.


۱. مائده/سوره۵، آیه۵۵-۵۶.    
۲. ر. ک:فخر رازی، محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج۱۲، ص۳۸۶.    
۳. جصاص، ابو بکر، احکام القرآن، ج۴، ص۱۰۲.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «هدیه دادن انگشتر در رکوع» تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۵/۷.    


رده‌های این صفحه : هدیه




جعبه ابزار