• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نسب امام علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، امام علی (علیه‌السّلام)، ابراهیم (علیه‌السّلام)، قریش، طهارت.

پرسش: خاندان امام علی (علیه‌السّلام) چگونه بود؟

پاسخ:



تبار مردمان، نشان‌دهنده چگونگی شخصیت،‌ اندیشه و فرهنگ آنان است. انسان‌های وارسته، نیک‌اندیش و فرزانه، غالبا ریشه در خاندان‌های فرهیخته، ارجمند و تربیت یافته دارند، و بدکردارانِ زشت‌خو، از دامن‌های ناسالم برمی‌آیند و ریشه در تبارهای بدسِگال دارند. پیامبران ـکه برترین چهره‌های تاریخ‌اند و قلّه‌های افراشته شرف و کرامت و ارجمندی‌ـ مظهر فرزانگی و پرورش در خاندان‌های فرهیخته به شمار می‌آیند، و چنین‌اند چهره‌هایی که از آن خاندان‌ها بر می‌آیند و ریشه در خانه‌های والایِ رسولان دارند.


امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام) نیز، چونان پیامبر خدا، ریشه در تبار پاک و دودمان ارجمند ابراهیم (علیه‌السّلام) (قهرمان توحید، دلداده وارسته خداوند، بنیان‌گذار آیین حج، و نمادِ یکتاپرستی و شرک‌ستیزی) دارد. بدین سان، سخن گفتن از نیای پیامبر خدا، سخن گفتن از نیای مولاست و بازگویی چگونگی تبار پیامبر خدا، واگویی چگونگی تبار علی (علیه‌السلام).


پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، درباره نیاکان خود فرمود: خداوند از فرزندان ابراهیم، اسماعیل را برگزید و از پسران اسماعیل، بنی‌کنانه را و از بنی‌کنانه، قریش را و از قریش، بنی‌هاشم را و از بنی‌هاشم، مرا.
بدین سان، بنی‌هاشم، زبده خاندان‌هاست و پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و علی (علیه‌السّلام)، برگزیده این خاندان‌اند.


چنین است که مولا در توصیف تبار پیامبر خدا می‌فرماید: خاندانش بهترین خاندان و ریشه‌اش بهترین ریشه است. در حرم رویید و در کَرَم بالید. شاخه‌هایش بلند است و میوه‌هایش دور از دسترس.
به واقع، این ستایش، ستایش تبار مولا نیز هست؛ چه، پیامبر خدا فرمود: من و علی از یک ریشه‌ایم. و فرمود: گوشت او گوشت من است و خون او خون من.


بدین‌سان، خاندان پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و علی (علیه‌السّلام)، خاندان نبوّت است و تبار آن بزرگواران، تبار نور است و کرامت آنها، دو برگزیده از نسل ابراهیم و بنی‌هاشم‌اند، با ویژگی‌هایی چون طهارت، فصاحت، سماحت، شجاعت، ذکاوت، حیا، عفّت، بردباری، شکیبایی، که در میان قبیله‌های عرب، ممتازند و از جایگاهی بس بلند، برخوردار.



۱. ر.ک:محمدی ری‌شهری، محمد، دانش نامه امیرالمؤمنین (علیه‌السلام)، ج۸، ص۳۵.    
۲. ر.ک:محمدی ری‌شهری، محمد، دانش نامه امیرالمؤمنین (علیه‌السلام)، ج۸، ص۳۵.    
۳. ر.ک:محمدی ری‌شهری، محمد، اهل بیت (علیهم‌السّلام) در قرآن و حدیث، ج۱، ص ۲۳۵، بخش سوم/ فصل دوم:ویژگی‌های جامع ایشان.    
۴. محمدی ری‌شهری، محمد، دانش‌نامه امیرالمؤمنین (علیه‌السلام)، بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ، ج۱، سال انتشار:۱۳۸۶، ص۵۱-۵۳.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «نسب امام علی» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۱/۰۹.    


رده‌های این صفحه : امام علی | نسب شناسی




جعبه ابزار