• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مصقلة بن هبیره

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام علی (علیه‌السّلام)، ابن عبّاس، بنی‌ناجیه، بیت‌المال، عثمان، معاویه.

پرسش: مَصقَلَة بن هُبَیره کیست؟

پاسخ:



مَصقَلَه از یاران امام علی (علیه‌السّلام) و جانشین ابن عبّاس و فرماندار اردشیرْ خُرّه «اَردشیرْ خُرَّه، از بهترین ایالت‌های ایران بود که اردشیر بابکان، آن را بنا نهاد. شیراز و میمند و کازرون، از جمله شهرهای آن‌اند» بود «چنین آمده است: «او کارگزار امام در اردشیر خرّه بود».» و از این‌رو، کارگزار غیر مستقیم امام (علیه‌السّلام) محسوب می‌شد.


به سال ۳۸ هجری هنگامی که مِعقِل بن قیس، شورشیان مرتدّ، بنی‌ناجیه را شکست داد و آنها را به اسارت گرفت، مصقله، اسیران را خرید و آزاد کرد؛ امّا نتوانست قیمت آنها را به بیت‌المال بپردازد.
افزون بر این، او به بیت‌المال، چنگ‌ انداخت و اموالی به خویشانش بخشید و از برخی بدهی‌های آنان، گذشت نمود.


علی (علیه‌السّلام) او را فراخواند، او را بر تصرّفات نامشروعش در بیت‌المال مسلمانان و اِتلاف بیت‌المال، سرزنش کرد و از او خواست که آنچه را برداشته، به بیت‌المال بازگردانَد. این ماجرا بر مصقله گران آمد. او بخشش‌های عثمان را دیده بود و گمان نمی‌کرد که علی (علیه‌السّلام) بدین‌سان در بیت‌المال، سخت‌گیری کند. او انتظار بخشش داشت و چون به آرزویش نرسید، فرار کرد و به معاویه پیوست.


علی (علیه‌السّلام) درباره او فرمود: «کاری چون سروران نمود و فرارش چون بندگان بود!». «آمده است: «کاری چون کارِ آزادگان و فراری چون فرارِ بندگان کرد».»


او در خلافت معاویه، در برخی امور حکومتی شرکت جُست و چون معاویه آهنگ قتل حُجْر بن عدی کرد، علیه حُجْر، گواهی داد.



۱. حموی، یاقوت بن عبدالله، معجم البلدان، ج۱، ص۱۴۶.    
۲. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغة، نامه ۴۳.    
۳. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۱۳۰.    
۴. محمدی ری‌شهری، محمد، دانش‌نامه امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ، ج۱۳، سال انتشار:۱۳۸۶، ص۵۶۱-۵۶۳.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «مصقلة بن هبیره» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۲/۱۵.    






جعبه ابزار